Engleski buldog

Ići dole

Engleski buldog

Počalji od Admin taj Čet Sep 10, 2009 2:36 amSekcija: 2
Podsekcija: 21

Opšti izgled: Pas ravne dlake, dežmekast, dobro spušten, širok, snažan, zbijen. Glava masivna, dosta snažna u odnosu na veličinu psa. Nijedna osobina ne treba da bude istaknuta u odnosu na druge, tako da uništi opšti sklad ili da psu izobličen izgled ili da ometa kretanje. Lični deo glave je kratak, njuška široka, zatupasta i povijena nagore. Telo kratko, vrlo zbijeno; noge jake, veoma mišićave, atletski građene. Zadnja noga je duga i jaka, ali, po snazi nešto slabija u poređenju sa kosturom prednje. Ženka nije tako upečatljiva ni tako razvijena kao mužjak.

Karakteristike: Ostavlja utisak odlučnosti, snage i energičnosti.

Temperament: Živahan, odvažan, odan, dostojan poverenja, hrabar, strašnog izgleda, ali obdaren nežnom prirodom.

Glava i lubanja: Snažna lobanja čiji obim (meren između ušiju) treba da je približno jednak visini grebena. Gledana od napred čini se vrlo visokom od uglova donje vilice do vrha lobanje, i, jednako je široka i kvadratična. Obrazi su veoma zaobljeni i prostiru se, sa strane, do očiju. Iz profila, glava deluje vrlo visoko i kratko od potiljka do kraja nosa. Čelo je ravno: koža na čelu i na glavi je opuštena i naborana. Čelo nije ispupčeno i ne nadnosi se nad lični deo glave. Ispupčenja čeonih osa štrče, široka su, kvadratična i visoka; prisutno je i široko udubljenje između očiju. Od stopa, brazda je podjednako široka i duboka, širi se do sredine lobanje i možemo da je sledimo do njenog vrha. Lični deo glave
je od ispred jagodica do nosne pečurke kratak i predstavljaju ga kožni nabori. Njuška je kratka, široka, prćasta od ugla oka do ugla usana. Nosna pečurka i nozdrve su velike, široke i crne boje - nikada nisu boje jetre, crvene ili braon. Vrh nosne pečurke je nabijen između očiju. Rastojanje između unutrašnjih uglova očiju (ili od centra stopa, između očiju) do vrha nosne pečurke nije veće od rastojanja od vrha nosne pečurke do ivice donje usne. Nozdrve su velike i široke i predstavljaju, između sebe, pravu uspravnu liniju, vrlo definisanu. Žvale su debele, široke, opuštene i vrlo spuštene, potpuno prekrivaju donju vilicu sa strana, ali ne i od napred. Spajaju se sa donjom vilicom od napred i potpuno prekrivaju zube.Vilice su široke, masivne i kvadratične. Donja vilica je znatno isturena ispred gornje i povija se na gore. Od napred, različite crte lica treba da budu jednako uravnotežene sa svake strane sa zamišljenom srednjom linijom.

Oči: Gledane od napred usađene su nisko u lobanju, vrlo su udajene od ušiju. Oči i stop su u istoj liniji normalnoj na čeonu brazdu. Vrlo su razmaknute, ali su njihovi spoljni uglovi u unutrašnjosti kontura obraza. Okruglog su oblika, umerene veličine, ni zabijene, ni ispupčene; vrlo su tamne - skoro crne - ne dopuštaju nam da vidimo beonjače (neprovidne rožnjače) kada pas gleda pravo napred.

Uši: Visoko usađene-što znači da gornji rub, gledano od napred, mora da dostigne gornju liniju lobanje, tako da su uši međusobno udaljene koliko je moguće i da su smeštene što je moguće više i dalje od očiju. Male su i tanke. Ružino uvo je pravilno, što znači da je presavijeno ka unutra u svom zadnjem delu, prednja gornja ivica se savija ka spolja i ka napred, otkrivajući unutrašnji deo spoljnjeg usnog kanala.

Vilice: Široke i kvadratične: imaju po šest sekutića pravilno raspoređenih između očnjaka koji su vrlo razmaknuti. Zubi su jaki i čvrsti: nisu vidljivi kada su usta zatvorena. Od napred, donja vilica treba da se nalazi ispod gornje sa kojom je paralelna.

Vrat: Umerene dužine (pre kratak nego dug), vrlo debeo, snažan i čvrsto usađen. Njegov gornji profil je konveksan i predstavljen je opuštenom, debelom i naboranom kožom u predelu ždrela formira fanon sa svake strane, od vilica do grudi.

Prednje noge: Plećke su široke, kose i vrlo spuštene, veoma snažne i mišićave i deluju kao da su pridodate telu. Grudni koš je širok, okrugao i vrlo dubok od vrha plećki do grudne kosti gde se pripaja grudima. Vrlo je spušten između prednjih nogu. Njegov prečnik je važan. Okrugao je iza prednjih nogu i nije ravan sa strana, rebra su veoma povijena. Prednje noge su vrlo snažne i čvrste, veoma razvijene, vrlo razmaknute, debele, mišićave i prave: predstavljaju povijenu konturu, ali kosti su snažne i prave i nisu zaobljene ili krive. Prednje noge su kratke u odnosu na zadnje ali ne u meri da pokazuju duga leđa ili da ometaju aktivnosti psa ili ga čine nemoćnim. Laktovi su niski i vrlo odvojeni od rebara. Došaplja su kratka, prava i jaka.

Telo: Grudni koš širok, zaobljen sa strana, ispupčen i vrlo spušten. Leđa kratka i jaka, široka između plećki i relativno uža do krsta. Leđa su strma baš iza grebena (njihov najniži deo) gde se kičma penje do krsta (čiji je vrh viši od grebena), zatim se iznova naglo zaobljavaju do repa formirajući luk (tzv. šaranasta leđa) što je karakteristika rase. Rebra su kao obruč ka prednjem delu grudnog koša. Stomak je uzdignut i nije pribran.

Zadnje noge: Snažne i mišićave, proporcionalno duže od prednjih kako bi uzdigle krsta. Skočni zglobovi su blago zaobljeni, vrlo spušteni. Noga duga i mišićava od krsta do skočnog zgloba. U svom donjem delu je kratka, prava i snažna. Kolena su okrugla i blago udaljena od tela. Skočni zglobovi su, prema tome, približeni i zadnje šape su okrenute u polje.

Sape: Prednje su prave i okrenute vrlo blago upolje, srednje su veličine i umereno su oble. Zadnje šape su oble i zbijene. Prsti zbijeni i debeli, vrlo razmaknuti, ispupčavaju zglobove koji su visoki.

Rep: Usađen nisko, počinje da strci, najpre pravo, zatim se uvija na dole. Okrugao, ravan i bez resa ili je oštre dlake. Umerene dužine, radije kratak nego dug, debeo u osnovi, sužava se naglo do tankog vrha. Nošen je nisko, bez uvijanja na gore. Nikada nije nošen iznad leđa.

Kretanje-hodovi: Korak je delimično težak i usiljen, pas izgleda kao da hoda brzim, malim korakom na vrhovima šapa, zadnje šape se ne podižu visoko i deluju kao da su sravnjene sa zemljom. Kada je pas kratak, jedna ili druga plećka je dosta napred.

Dlaka: Tanka, kratka, gusta i ravna. Nije oštra usled toga što je kratka i gusta (dlaka nije kao "čelična žica").

Boja: Jednobojna ili "garava" (tj. jednobojna sa crnom maskom ili njuškom). Ne postoje druge boje osim jednobojnih (koje treba da su sjajne i čiste): crvena, u svojim različitim nijansama, riđa, bledoriđa itd. smesa crne i ne previše tamnocrvene, bela i šarena (bela sa bilo kakvim gore navedenim bojama). Boja jetre, crna i boja plamena su apsolutno za odbacivanje.

Masa: 25 kg za mužjake i 22,7 kg za ženke.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Napomena: Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 31

http://mojakinologija.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od filip89kzs taj Ned Sep 20, 2009 7:10 pm

Koliko volim ovu rasu,nemogu da vam opisem!!!! Jedan covek u kraju ima skroz belog,a najjace mi je kakve zvukove ispusta Laughing Bravo Admine za ovu temu Very Happy
avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od zlays taj Pon Sep 21, 2009 11:57 am

Meni su extra cheers
avatar
zlays
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 90
Lokacija : Sarajevo

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od massimo taj Pon Okt 05, 2009 9:00 pm

Ja sam Ronnie, imam 4 meseca i napredujem svakim danom u svakom pogledu :-)
avatar
massimo

Broj poruka : 9
Lokacija : Užice

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od Sofronije taj Ned Okt 11, 2009 11:40 am

LEPA RASA Bravo! ...kad god ih vidim, ostanem bez teksta.... Koliko vremena provede u spavanju?
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od massimo taj Ned Okt 11, 2009 12:57 pmKad god im se ukaže prilika :-)
avatar
massimo

Broj poruka : 9
Lokacija : Užice

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od massimo taj Ned Okt 11, 2009 1:01 pm

avatar
massimo

Broj poruka : 9
Lokacija : Užice

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od Zozzi taj Ned Okt 11, 2009 1:15 pm

Ma vidi se da Roni ume da koristi to sto je tako sladak i neodoljivo dezmekast Very Happy Ili slatka?

Iskreno, jos nemam svoj "najboljeg prijatelja" a ovi lepotani su u uzem krugu, medjutim, nikako da se odlucim jer stalno slusam neka podeljena misljenja.. Nije da sam bezobzirna i da trazim kakus od psa (po pitanju odrzavanja...), ali jedan deo ljudi ima cvrsto misljenje kako su oni dosta zahtevni za odrzavanje, da su jako nezni po pitanju zdravlja, da im maltene treba POSEBNA nega i posvecenost...

Nadam se da ovde necu naici na ista oprecna misljenja.. Iskreno, jedva sam cekala da se na forumu pojavi neko ko ih ima Skok
Massimo, otvaraj temu u Predstavite vase pse! Igra
avatar
Zozzi
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 86

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od filip89kzs taj Ned Okt 11, 2009 1:46 pm

Pa ja iskreno mislim da ce svaki covek koji ima psa, kaze kako treba velika nega,bilo koju rasu on imao. Tako da ti predlazem da uzmes psa koji se tebi najvise svidja i kraj price Very Happy Ja imam staforda i po mom iskustvu su jako nezni!! Stalno mu nesto neodgovara... A cuvam ga ko oci u glavi! Tako da ti je moj savet da ti izaberes psa po tvojoj zelji bez obzira sta drugi pricaju. Pozzzz
avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od massimo taj Ned Okt 11, 2009 2:29 pm

Zozzi, nisam te najbolje razumeo ovo na kraju "Massimo, otvaraj temu u Predstavite vase pse!" jer sam već otvorio taj post, a što se tiče izbora ljubimca, tu sam za svako pitanje, ali da znaš da odgovaram iz srca, a ne iz knjige tako da ...
avatar
massimo

Broj poruka : 9
Lokacija : Užice

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od filip89kzs taj Ned Okt 11, 2009 9:08 pm

ja sam za to da uzmes buldoga Vatromet
avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Engleski buldog

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu