Cane Corso

Ići dole

Cane Corso

Počalji od igorcanecorso taj Uto Nov 10, 2009 7:04 am

CANE CORSO


FCI standard 343 publikovan 12.03.1999

UPOTREBA: Pas za cuvanje, zastitu, policiju I traganje, KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 2 Pinceri I snauceri, Molosi I svajcarski planinski psi, Sekcija 2.1 Molosi, dugodlaki psi, bez radnog ispita.

KRATAK ISTORIJAT: Korso pas je direktan potomak rimskih molosa. Ranije je gajen u celoj Italiji, a poslednjih godina jos samo u oblasti Apulija I u ogranicenim podrucjima u juznoj Italiji. Ime mu potice od latinske reci “Cohoros” sto znaci “cuvar, branilac kuce I imanja”.

OPSTI IZGLED: Srednje veliki do veliki pas, rustican, snazno gradjen, ali ipak elegantan. Njegove jasne obrisne linije isticu mocne misice.

ZNACAJENE PROPORCIJE: Korso pas nesto je duzi u odnosu na visinu u grebenu. Duzina glave dosteze 36% visine grebena.

PONASANJE/ KARAKTER ( NARAV): Cuvar kuce I imanja porodice I stada stoke. U proslosti upotrebljavan je za cuvanje stada goveda, a takodje I za lov na neke divljaci.

GLAVA: Sira, tipicna molosoidna glava. Gornje linije lobanje I njuske su blago konvergentne.

GORNJI DEO GLAVE:

LOBANJA: Siroka, u nivou jagodicnih lukova sirina lobanje je jednaka ili je veca od duzine lobanje. Konveksni prednji delovi lobanje su od cela do potiljka naglaseno ravni. Sredisnja ceona brazda je prepoznatljiva. STOP: Izrazen.

LICNI DEO:

NOSNA PECURKA: Crna I prostrana sa dalekim, dobro otvorenim nozdrvama. Polozena je u liniji nosnog hrbata.

NJUSKA: Znacajno kraca od lobanje, u pribliznom odnosu 1:2. Snazna, kvadraticna I gotovo toliko siroka koliko I duga. Njen prednji deo je raan. Postrane povrsine njuske su paralelne. Posmatrano sa strane nosni hrbat je ravan. USNE: Gornje usne umereno opustene I prekrivaju donje vilice I cine donje granicne linije njuske. VILICE (ZUBI): Vilice su siroke, debele, povijene. Blag pregriz. Dozvoljen je klestasti zagriz, ali nije pozeljan. OCI: Srednje velike, ovalne, usmerene ravno napred, blago napred isturene. Ocni kapci dobro nalezu na ocnu jabucicu. Boja duzice je u saglasnostisa bojom dlake sa bojom dlake I tamna je koliko je moguce. Izraz zxivahan I pazljiv.

USI: Trouglaste, visece, sirokog korena, usadjene visoko iznad zigomaticnih lukova. Cesto se kupiraju u obliku jednako stranicnog trougla.

VRAT: Snazan, misicav, iste duzine kao I glava.

TELO: Duzina tela blago prevazi visinu grebena. Snazno gradjeno, ali ne zdepasto. GREBEN: Izrazen, vise polozen od sapi. LEDJA: Ravna snazno misicava I napeta. SLABINE: Kratke I cvrste.

SAPI: Duge I siroke blago padajuce. GRUDI: Grudi su dobro razvijene u tri dimenzije I dopiru do laktova. REP: Usadjen prilicno visoko, u korenu veoma debeo. Kupira se u visini cetvrtog prsljena. U kretanju nosen visoko, ali nikada vertikalno ili zavijeno.

EKSTREMITETI:

PREDNJE NOGE: PLECKE: Duge, kose, snazno misicave.

NADLAKTICE: Snazne. PODLAKTICE: Ravne, veoma snazne. SAPLJE I DOSAPLJE: Elasticno.

SAPE: Macje.

ZADNJE NOGE: BUTINE: Duge, siroke, konveksne sa zadnje strane. POTKOLENICE: Snazne , nisu mesnate. SKOCNI ZGLOBOVI: Umereno uglovani. DOSAPLJA: Debela I zilava. SAPE: Nesto manje kompaktne u odnosu na prednje.

KRETANJE: Dug korak. Kas je izrazajan, I ostaje najcenjeniji nacin kretanja.

KOZA: Prilicno debela, dobro povezana sa potkozno vezivnim tkivom.

DLACNI POKRIVAC:

DLAKA: Kratka,sjajna, veoma gusta sa tanjom podlakom.

BOJA: Crna, olovno siva, siva kao skriljac, svetlo siva, bledo zuta, jelenje crvena, tamno ridjasta, tigrasta (pruge na razlicito nijansiranoj ridjastoj ili sivkastoj olovnoj boji). Ridjasti I tigrasti psi imaju crnu ili sivu masku koja je ogranicena za njusku I ne treba da se prostire dalje od linije ociju. Dozvoljena je mala bela fleka na grudima, na vrhovima sapa I nosniku.

VELICINA I MASA:

VISINA GREBENA: Muzijaci 64 – 68 cm, zenke 60- 64 cm, tolerancije +/- 2 cm.

TEZINA: Muzijaci 45 – 50 kg, zenke 40 – 45 kg.

GRESKE: Svako odstupanje od napred navedenih tacaka mora se smatrati greskom cija procena stoji u proporciji sa stepenom izlozenosti.

TESKE GRESKE: Paralelizam ili izrazena konvengercija gornjih granicnih linija lobanje i njuske. Konvengirajuce postrane povrsine njuske. Nosna pecurka delimicno depigmentisana, Makazasto zubalo, naglasen predgriz, Vertikalno nosen ili zavijen rep, Pri kasu stalno ravanisanje, Iznad ili ispod visine grebena.

ISKLJUCUJUCE GRESKE: Agresivnost ili plasljivost, Divergentnost gornjih granicnih linija lobanje i njuske, Totalna depigmentacija nosne pecurke, Nosnik ulegnut ili ovnujski, Podgriz, Delimicna ili kompletna depigmentacija ocnih kapaka. Staklaste oci, razrokost, Bezrepost, krnjutak repa (kupiran ili ne), Dlaka poluduga ili sasvim kratka. Odlakanost sa zastavicama, Boje koje nisu navedene u standardu. Belina namestu koje nije predvidjeno standardom. Psi sa jasnim psihickim poremecajima ili promenama u ponasanju moraju biti diskvalifikovani.

N.B: Muzjaci moraju imati dva normalno razvijena i opipljiva testisa koji se nalaze potpuno u skrotumu.

NAPOMENA: Ovaj tekst predstavlja prevod zvanicnog standarda broj 343 od 12.03.1999 objavljenog na nemackom jeziku
Pozdrav...............
avatar
igorcanecorso

Broj poruka : 2

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu