NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR-DEUTSCH DRATHAAR

Ići dole

NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR-DEUTSCH DRATHAAR

Počalji od MikaDzo taj Pon Dec 21, 2009 12:15 am

Da zapocnem temu o ovoj rasi.
Veliki sam zaljubljenik u ovu rasu.Pre pet meseci sam od prijatelja kupio stene NOD-a,od deset stenaca koji su bili u leglu jedini je on potrcao ka meni kada sam im se priblizio.Do danas svaki dan po ceo dan se igramo,trcimo.Kada je pao prvi sneg njegovu srecu je tesko opisati recima.Inace sam lovac poceli smo da vezbamo za lov i sa 5 meseci pokazuje veliko interesovanje.

nas prvi susretprvi dan kod meneobozava slikanjeprva markaon i njegova maceha koja ga je prihvatila kao da mu je prava majkaEto ja sam zapoceo temu,voleo bih da jos vlasnika ove rase se jave u ovoj temi,da postave slike,pitanja,daju neki dobar savet u vezi ive rase.

Pozdrav Mika


NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR [FCI No. 98]
Originalni naziv rase: DEUTSCH DRATHAAR
Zemlja porekla: NEMAČKA
Sekcija: 1
Podsekcija: 11

Istorijat: Nemački oštrodlaki ptičar je odgojen na osnovu početaka odgajivača sa kraja 19. veka (Korthalsov grifonj a na osnovu ideje Hegevalda (Heqewald - Sigismund, baron od Zedlica i Nojkirha). Stvoren je pas čvrste naravi, nemački oštrodlaki ptičar. Na osnovu prikaza „kroz upotrebu do tipa" i stalnog posmatranja odgajivačkih rezultata, za kratko vreme nastao je od najboljeg materijala oštrodlakih pasa (pudl poenter, Korhalsov grifon, nemački kostresasti i uvođenjem nemačkog kratkodlakog ptičara stvoren je lovački upotre- bljiv pas koji je iskazao svestranu upotrebljivost u svim oblastima lova, a odlikovao se odlakanošću otporan na različite uslove. Ovim osobinama nemački oštrodlaki ptičar je za nekoliko decenija postao najomiljeniji i najpouzdaniji lovački radni pas u Nemačkoj i mnogim zemljama sveta.

Opšti izgled: Ptičar plemenitog izgleda sa oštrom dlakom koja potpuno štiti kožu, sa pozornim i energičnim izrazom. Kretanje treba da mu je snažno, veliki iskorak, tečno i har- monično.

Proporcije: Dužina tela i visina grebena treba da su po mogućnosti jednaki. Dužina tela može biti za 3 cm. veća od visine grebena.

Karakter: Čvrst, savladljiv, pomirljiv, bez plašljivosti na divljač niti plašljiv niti agresivan.

Glava: Odgovara veličini tela i polu. Gornji deo ravan, lobanja na stranama blago zaobljena, paralelna sa nosnikom, srednje široka jasno izraženi nadočni lukovi.

Stop:Jasno izražen.

Nosna pečurka: Snažno pigmentisana, a boja odgovara boji dlake. Dobro otvorene nozdrve.

Njuška: Duga, široka snažna, duboka. Blago ovnujski nosnik. Paralelne linije u odnosu na lobanju.

Usne: Debele, priležuće, nisu opuštene. Dobro u odnosu na boju dlake pigmentisane.

Zubalo: Veliki zubi. Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zagrizom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka pokrivaju donje i zubi stoje vertikalno u vilicama. Zubna formula sa 42 zuba.

Oči: Po mogućnosti tamne. Niti duboko smeštene niti ispupčene, sa živahnim i budnim izrazom. Dobro pigmentisani kapci priležu na očnu jabučicu.

Uši: Srednje velike, visoko i široko usađene i oborene.

Vrat: Srednje dug, snažno mišićav, blago izbečena potiljna linija suv.

Telo

Gornja linija: Ravna i blago padajuća.

Greben: Izražen.

Leđa: Čvrsta, dobro mišićava.

Slabine: Kratke, širok, mišićav bubrežni deo, široka karlica.

Sapi: Duge i široke, blago padajuće i dobro mišićave.

Grudni koš: Širok i dubok sa izraženim predgrađima, i sa što je moguće unazad postavljenom snažnom grudnom kosti. Rebra dobro zaobljena.

Donja linija: U elegantnom luku blago prikupljena unazad, suva.

Rep: Sledi liniju leđa, po mogućnosti horizontalan ili blago na gore uvijen, ali ne ver- tikalno. Ni debeo ni tanak. Kupiran prihvatljiv za rad u lovu (u zemljama gde je kupiranje repa zabranjeno mora da ostane u prirodnoj veličini). Treba da doseže do skočnog zgloba i pravo je ili blago sabljasto nošen.

Prednje noge: Posmatrane odnapred ravne i paralelne, a posmatrane sa strane postavl- jene dobro pod telo. Rastojanje od zemlje do lakta treba da je približno isto kao i od lakta do grebena.

Plećke: Snažne i mišićave dobro koso i unazad postavljene. Dobra uglovanost plećke i nadlaktice.

Nadlaktica: Po mogućnosti duga, suva i dobro mišićava.

Lakat: Priležući uz telo niti unutra uvrnut niti izvrnut napolje. Dobra uglovanost nad- laktice i podlaktice.

Podlaktica: Suva i vertikalna, snažne kosti.

Šaplje: Snažno.

Došaplje: Neznatno izbačeno napred.

Šape: Ovalne sa dobro zatvorenim prstima i dovoljno debelim, otpornim i dobro pigmen- tisanim jastučićima. Paralelne su, u mirovanju i u kretanju ni u polje ni unutra postavljene.

Zadnje noge: Posmatrano od nazad ravne i paralelne. Dobra uglovanost kolena i skočnog zgloba. Snažne kosti.

Butina: Duga, široka i mišićava. Dobar ugao sa karlicom.

Koleno: Snažno sa dobrim uglom između nadkolenice i potkolenice.

Potkolenica: Duga, mišićava, „žilava".

Skočni zglob: Snažan

Došaplje: Kratko, vertikalno.

Šape: Ovalne sa dobro zatvorenim prstima i dovoljno debelim, otpornim i dobro pig- mentisanim jastučićima. Paralelne su i u mirovanju i u kretanju nisu ni izvrnute ni uvrnute.

Kretanje: Prednje i zadnje noge paralelne, sa dobrim potiskom, dobar iskorak, pri tome pravilno držanje.

Koža: Napeta, priležuća, bez nabora.

Dlaka: Čekinjasta, oštra, priležuća i gusta. Pokrovna dlaka duga 2-4 cm. Podlaka gusta i ne propušta vodu. Silueta tela ne sme biti pokrivena dužom dlakom. Dlaka treba svojom oštrinom i gustinom da čini dobru zaštitu protiv uticaja vremenskih prilika i povreda. Donji delovi nogu, kao i donji deo grudi i stomaka, imaju kraću dlaku, koja je ipak gusta. Glava i uši su odlakani kraćom i pri tome gušćom dlakom ali ne i mekšom. Naglašene obrve sa snažnom ne predugom i po mogućnosti oštrom bradom daju mu energičan izraz.

Boja: Braon melirano, crno melirano, sa ili bez ploča (fleka), braon sa ili bez fleke na grudima. Druge boje nisu dozvoljene.

Veličina: Mužjaci 61-68 cm, ženke 57-64 cm.

Greške: Svako odstupanje od predviđenih tačaka smatra se greškom čija procena zavisi od stepena izraženosti.

Teške greške: Kraća ili uža, kao i špicasta njuška, slabo zubalo, klještasto zubalo, poje- dinačno klještast zub, jako labavi kapci, ulegnuta ili šaranasta leđa, nadgrađenost, prekrat- ka grudna kost jako u polje ili unutra postavljeni laktovi, kravlji stav, O stav ili uzak stav kako u mirovanju tako i u kretanju. Ravanisanje, ukočen ili sistem korak, svetla dlaka, nedostatak podlake.

Diskvalifikacione greške: Slabost u naravi, plašljivost na pucanj i divljač, predgriz ili podgriz, ukršteno zubalo, nedostajući zubi osim Pl, entropijum ili ektropijum, urođen prelomljeni ili kratak rep, nedostatak pigmenta, različita boja očiju.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spuštena testisa.
avatar
MikaDzo

Broj poruka : 5
Lokacija : Mladenovac

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu