Fox Terrier

Ići dole

Fox Terrier

Počalji od Stormbringer taj Sre Feb 16, 2011 12:43 pm

Zdravo svima. Evo, za početak jedan mali doprinos forumu.

Ovo su moji prevodi zvaničnog važećeg standarda za oštrodlake i kratkodlake foksterijere:


FCI-Standard N°169 / 19.05.2009 / GB

FOX TERRIER (oštrodlaki)

Zemlja porekla: Velika Britanija

Datum objave originalnog važećeg standarda: 26. mart 2009.


Namena: Terijer

FCI klasifikacija: Grupa 3 Terijeri.
Sekcija 1 veliki i terijeri srednje veličine.

Radni ispit je opcioni

OPŠTI IZGLED: Aktivan i žustar pas sa mnogo snage u kompaktnim dimenzijama, ali nikada grubog i sirovog izgleda. Forma odiše savršenim balansom: ovo se posebno odnosi na relativno jednake proporcije lobanje i njuške, odnosno visine grebena i dužine tela od ramena do zadnjice. Stav je poput pozornog arapskog konja.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Budan, aktivan, oštrog izraza, spreman da reaguje na najmanju provokaciju. Društven, uvek na raspolaganju i neustrašiv.

GLAVA
KRANIJALNA REGIJA:
Lobanja: Gornji deo lobanje je gotovo ravan, blago se spuštajući i postepeno se sužavajući prema očima.
Stop: blag
FACIJALNA REGIJA:
Nos: Crn
Njuška: Mala je razlika u dužini između lobanje i njuške. Ukoliko je njuška primetno kraća, glava izgleda slabo i nedovršeno. Njuška se postepeno sužava od očiju prema vrhu, a na spoju sa čelom postoji blag pad, dok ispod očiju nema naglog sužavanja niti udubljenja, već tu njuška treba da bude puna i dobro spojena. Pune i okrugle konture obraza su nepoželjne.

Vilice/Zubi: Vilice su snažne, sa savršenim, potpunim i pravilnim makazastim zagrizom, što znači da gornji sekutići blisko naležu na donje formirajući kvadratičan oblik. Prenaglašeno razvijene kosti i mišići vilice nisu poželjni i tretiraju se kao ružni.
Oči: Tamne, pune vatre, odišu inteligencijom, relativno male, nenaglašene. Okruglog oblika koliko je to moguće. Ne previše razdvojene, previsoko postavljene, niti suviše blizu ušiju. Svetle oči su veoma neprihvatljive.
Uši: Male, V oblika, umerene debljine, skladno savijene, padaju blizu obraza. Gornja linija ušiju je primetno iznad linije lobanje. Uspravne, ružine, ili uši u obliku lale su veoma nepoželjne.
Vrat: Ravan, mišićav, prilično dugačak, bez viška kože, širi se prema ramenima. Gledano sa strane formira elegantnu blago zakrivljenu liniju.

TELO:
Leđa: Kratka, ravna, snažna i zategnuta
Slabine: Mišićave, blago zaobljene, snažno povezane
Grudi: Dubok prsni deo, prednja rebra umereno zaobljena, dok su zadnja duboka i dobro zasvođena.

REP: Nekada se redovno kupirao
Kupiran: Postavljen visoko, nosi se uspravno, ne preko leđa, niti je uvijen. Snažan je i dobre dužine.
Nekupiran: Postavlkjen visoko. Pas ga nosi uspravno, ne preko leđa, niti je uvijen. Snažan je, dug, i u skladu sa balansom psa.

UDOVI
Prednji deo: Gledajući od napred, ramena se strmo spuštaju na dole od tačke spajanja sa vratom uz formiranje lepog oblika. Gledano iz profila, ramena su duga sa dobro postavljenim lopaticama koje su nagnute unazad. Greben je jasan i oštar. Grudi su duboke, ne široke. Posmatrano iz bilo kog ugla, noge su prave, sa snažnim kostima sve do šapa. Laktovi su vertikalni u odnosu na telo, priljubljeni, bez kretanja ka unutra ili spolja, stoje pravo prilikom kretanja.
Zadnji deo: Snažan, mišićav, bez da je opušten i da se spušta na dole. Kombinacija kratke potkolenice i uspravnog kolena je krajnje nepoželjna.
Butine: Duge i snažne
Kolena: Dobro savijena, nikada okrenuta ka unutra ili ka spolja.
Skočni zglob: Dobro spušten
Došaplje: Uspravno i paralelno kada se posmatra od pozadi.
ŠAPE: okrugle, kompaktne, sa malim čvrstim i dobro popunjenim jastučićima, prsti umereno zaobljeni. Nisu okrenute ni ka spolja ni ka unutra.
HOD/KRETANJE: I prednje i zadnje noge se kreću paralelno i prema napred. Laktovi su pri kretanju postavljeni vertikalno uz telo, bez da se pomeraju ka unutra ili ka spolja. Kolena nisu okrenuta ni ka unutra ni ka spolja. Snaga dolazi iz mišićavih zadnjih nogu.
DLAKA: Gusta, veoma oštre teksture, dužine od 2 cm na ramenima do 4 cm na grebenu, leđima, bokovima, prednjem i zadnjem delu, uz podlaku u vidu kratke, mekše dlake. Dlaka na leđima, prednjem i zadnjem delu je grublja nego na bokovima. Na vilicama je čvrsta i dovoljno duga da naglasi snagu njuške. Dlaka na nogama je gusta i čvrsta.
BOJA: Bela dominira, sa crnim, crnim i smeđim, ili smeđim oznakama. Tigraste, crvene, sivo-plave i oznake boje jetre nisu poželjne.
VELIČINA I TEŽINA:
Visina na grebenu ne prelazi 39 cm kod mužjaka, kod kuja za nijansu manja. Idealna težina za izložbu je 8,25 kg, kod kuja za nijansu manja.
GREŠKE: Svako odstupanje od navedenih tačaka treba da bude smatrano kao greška, a ozbiljnost sa kojom greška treba biti tretirana treba da bude u tačnoj proporciji sa stepenom njenog prisustva i uticaja na zdravlje i dobrobit psa.
Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke ili anomalije u ponašanju će biti diskvalifikovan.
Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

FOX TERRIER KRATKODLAKI
ZEMLJA POREKLA: Velika Britanija
Datum objave originalnog važećeg standarda: FCI Standard No12 / 26.03.2009.
Namena: Terijer
F.C.I. Klasifikacija: Grupa 3 Terijeri
Sekcija 1 Veliki i terijeri srednje veličine
Radni ispit opcioni

OPŠTI IZGLED:
Aktivan i žustar pas sa mnogo snage u kompaktnim dimenzijama, ali nikada grubog i sirovog izgleda.Nije predugih, niti prekratkih nogu. Stav je poput pozornog arapskog konja.

PONAŠANJE I TEMPERAMENT:
Budan, aktivan, oštrog izraza, spreman da reaguje na najmanju provokaciju. Društven, uvek na raspolaganju i neustrašiv.

GLAVA
KRANIJALNA REGIJA
Lobanja: Ravna, umereno uska. Postepeno se sužava prema očima
Stop: Neznatan

FACIJALNA REGIJA:
Nos: crn
Njuška: Vilice, i gornja i donja, snažne i mišićave sa neznatnim prelazom ispod očiju. Ovaj deo lica je pomalo oštrih linija, ali ne tako da se one pružaju ka dole i formiraju klinastu formu.
Vilice/Zubi: Vilice su snažne, sa savršenim, potpunim i pravilnim makazastim zagrizom, što znači da gornji sekutići blisko naležu na donje formirajući kvadratičan oblik.
Obrazi: Nikada naglašeni
Oči: Tamne, male, duboko usađene, blizu jedno drugom koliko je to moguće, okrugle. Izraz je bistar i inteligentan.
Uši: Male, V oblika, padaju napred blizu obraza, ne vise sa strane. Linija savijanja ušiju je iznad nivoa lobanje. Osrednje su debljine.

VRAT: Ravan i mišićav, bez fanona, prilično dug i postepeno se širi ka ramenima.

TELO:
Leđa: Kratka, ravna i snažna, bez utiska „mekoće“
Slabine: Snažne, neznatno zaobljene
Grudi: Duboke, ne široke
Rebra: Prednja rebra su umereno zaobljena, zadnja duboka.

REP: Nekada se redovno kupirao
Kupiran: Usađen visoko, veselo nošen, ali ne preko leđa. Prav koliko je to moguće. Rep mora biti dovoljne dužine da daje balans psu.

UDOVI
PREDNJI DEO: Iz bilo kog ugla noge izgledaju pravo ne pokazujući prisustvo (ili pokazujući u maloj meri) članka s prednje strane. Kosti nogu moraju biti snažne.
Ramena: Duga, sa lopaticama dovoljno iskošenim unazad, sa finim konturama. Greben je oštar.

ZADNJI DEO: Snažan i mišićav, bez da je opušten ili ulegnut.
Butine: Duge i snažne
Kolena: Sa dobrim prelazom
Skočni zglobovi: Dobro spušteni
ŠAPE: Male, okrugle i kompaktne. Jasučići tvrdi i čvrsti, prsti umereno zaobljeni, okrenuti niti ka spolja, niti ka unutra.

HOD/KRETANJE:
Prednje i zadnje noge se kreću paralelno i pravo. Laktovi se kreću paralelno u odnosu na telo, poput klatna na satu, kolena se ne pomeraju ka unutra ili spolja, a skočni zglobovi nisu blizu jedan drugog. Snaga dolazi iz zadnjih nogu sa naglašenom muskulaturom.

DLAKA: Prava, ravna, glatka, tvrda, gusta i obilna. Stomak i unutrašnji deo butina nisu goli.

BOJA: Bela treba da dominira, pas može biti u potpunosti beo, beo sa smeđim oznakama, beo sa crnim oznakama, ili beo sa crnim i smeđim oznakama. Tigraste, crvene, sivo-plave i oznake boje jetre su krajnje nepoželjne.

TEŽINA: Psi: 7,3-8,2 kg Kuje: 6,8-7,7 kg

GREŠKE: Svako odstupanje u odnosu na navedene tačke treba da se tretira kao greška, a ozbiljnost sa kojom se treba odnositi na nju treba da bude u tačnoj proporciji sa njenim stepenom i efektom na zdravlje i dobrobit psa.
Svaki pas koji jasno pokazuje fizičku ili anomaliju u ponašanju će biti diskvalifikovan.
Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

avatar
Stormbringer

Broj poruka : 3

Nazad na vrh Ići dole

Re: Fox Terrier

Počalji od Stormbringer taj Sre Feb 16, 2011 1:04 pm

Evo dva lepa primerka varijeteta:avatar
Stormbringer

Broj poruka : 3

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu