americki koker spanijel

Ići dole

americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:04 pm

Predstavlja rasu psa, koja usla u moj zuvot,uvukla se ispod koze Laughing ,i zauvek ostaje mojoj najvecoj ljubavju,to je rasa AMERICKI KOKER SPANIJEL,koj pleni svojom lepotom dlake, razigranim i dobrocudnim naravom, i velikom ljubavlju prema vlasnicima.
Americki koker spaniel je jedna od najmladjih rasa. Oficijalni stndard prihvacen je od strane Americkog kluba pasa 1946.g., a pri tom da sama USA datum rodjenja ove rase smatr 1881.g., a istorija spanijela u celini ima nekoliko stotina godina. Smatra se da spanijeli poticu iz Spanije odakle potice i njihov naziv. Ali i pored toga neki istoricari misle da je spanijel u Spaniju stigao sa Balkanskog poluostrva, jer je jos u Grckoj postojala rasa dugodlakih pasa sa visecim usima najboljim za lov. Lovacki spanijeli su bili veoma cenjeni u Engleskom kraljevstvu ne samo zbog svojih lovackih sposobnosti vec i zbog svog vernog i odanog karaktera.

Godina su prolazile a spanijeli su poceli da se dele: klamberi, engleski, suseski, norforski... Ali ipak kokera nisu priznavali kao samostalnu rasu, i njih su samo zvali springerima ili kokerima. Tek 1850.g. na izlozbi u Birningemu (Engleska) prvi put je bila izlozena samostalna grupa kokera, ali ipak njima nije dat svoj ring, oni su se izlagali sa springelima. I tek kad je i njima dat ring, od tog vremena favoriti na svim izlozbama su bili psi linije OBO, imovina Dzejmsa Ferrou. Muzjak crne boje OBO-1 velicine 24.5 cm, i duzine od kraja nosa do repa 76cm smatrao se najboljim i nepobedivim. Njegov sin OBO-2 je kao stene bio odnet u USA 1881.g. i registrovan u Americkom klubu pasa pod N4911. Odavde potice i oficijalni datum rodjenja spanijela 1881.g.

Savremeni tip americkog kokera pravio se u toku 10 godina. S pocetka 1900. koker je bio najpopularnija rasa. Ali ipak parenja americke i engleske linije su se nastavila. Zato je sve do kraja 20-tih godina OBO-2 bio vodeci. Stenci jednog legla mogli bi da budu registrovani i pripadati drugim grupama. Zato je AM. klub doneo odluku o zabrani parenja ovih linija. I tako je americka linija ubrzala proces razvijanja. Vec u sredini 30-tih godina americka linija je stala na noge i napravila svoju liniju koja se znatno razlikovala od drugih. Pocetkom 40-tih niko od specijalista nije sumnjao da su to dve razlicite rase. AKC je priznao dve razlicite rase Americkog kokera i Engleskog kokera.


STANDARD

OPSTI IZGLED:

Koker spanijel je najmladji pas u grupi lovackih pasa. Ima snaznu, kompaktnu gradju, fino isklesanu plemenitu glavu i ukupno je potpuno uravnotezen pas idealne velicine. Stoji dobro uspravljen na ravnim prednjim nogama, pri cemu je ledjna linija blago padajuca ka snaznim, primerno uglovanim, zadnjim nogama. To je pas velike izdrzljivosti. Pre svega mora biti neusiljen i radostan, zdrav, sveokupno dobro balansiran i u kretanju da pokazuje veliku sklonost ka radu.

Idealna visina mereno na grebenu za muzjaka je 38,10cm, a za zenke 35.56cm. Visina moze varirati 1.27cm manje ili vise.
Duzina od vrha grudne kosti do sedne kvrge je neznatno veca od duzine izmedju najvise tacke grebena i zemlje. Telo mora biti dovoljno dugo da omogucava ravan i slobodan korak. Pas nikako ne deluje kao nizak ili dug.

Glava je dobro proporcionalna, mora biti primerena ukupnoj slici sjedinjeno sa sledecim:
Izraz je inteligentan, oprezan, blag i istrazujuci.
Ocna jabucica je okrugla i puna, pogled ipravljen ravno napred. Oci ne leze duboko i nisu buljave,boja je tamna.
Usi su reznjaste, duge, usadjene iznad linije donjeg dela oka.
Lobanja je zaobljena, ali ne preterano, bez tendencije ka ravnom. Nadocni lukovi jasno prepoznatljivi,i zrazen stop. Kosti ispod ociju dobro isklesane, bez izrazenih obraza, njuska je siroka i duboka, sa ravnim i jednako dugim vilicama.
Nos je dovoljno veliki, odgovara njusci, sa dobro razvijenim nozdrvama tipicno za lovackog psa. Crna kod crnih, crnih sa palezom i crno belih. Kod drugih, boja nosa moze biti braon, jetrene ili crna, sto tamnija to bolje. Boja nosa je u harmoniji sa rubom ocnih kapaka.
Gornja usna je puna i dovoljno duboka da prekriva donju vilicu. Zubi su snazni i zdravi, zubalo je makazasto.
Vrat je dovoljno dug i omogucava da nos lako dopre do zemlje, misicav i bez opustenog podgusnjaka.

Grudni kos je dubok, njegova najvisa tacka nije vislja od laktova, napred dovoljno sirok, rebra duboka i dobro zaobljena. Ledja su snazna i postepeno blago padajuca od plecki ka korenu kupiranog repa, a on je usadjen i nosen u nivou gornje linije ledja ili neznatno iznad, nikad uspravno kao kod terijera, i nikada tako nisko da ukazuje na plasljivost. Ukretanju,akcija repa je radostna.

Plecke su dobro iskosene i sa nadlakticama cine ugao oko 90% sto omogucava psu da na lak nacin ima dalek iskorak. Plecke su jasno ocrtane,kose, bez isticanja i tako postavljene da gornja tacka grebena pravi ugao koji omogucava dalek rebarni luk. Prednje noge su paralelne, ravne, snaznih kostiju i misicave, prisno prilezu uz telo i stoje dobro ispod plecke. Kratko i snazno dosaplje. Zaperke trebe odstraniti. Sape kompaktne, okrugle, velike. Sapi dobro misicave. Zadnje noge su paralelne, snaznih kostiju i misicave, sa primerenom uglovanoscu kolenog zgloba i snaznom jasno ogranicenom butinom.

Dlaka je kratka i fina na glavi,na telu srednje duga sa dovoljno poddlake za zastitu. Usi, grudi, stomak, zadnja strana nogu dobro su odlakane nesto duzom dlakom,ipak ne tako dugom da prave linije koker spanijela budu prekrivene, da ne umanjuju kretanje ili ukupan izgled. Dlaka je svilasta, ravna ili neznatno talasasta i takvog kvaliteta da dozvoljava laku negu.

Boja i oznake: Crna-jednobojno crna, ukljucujuci crna sa palezom. Crna treba da je smolasto crna. Nesto belog na grudima ili na vratu je dozvoljeno. Belina na svakom drugom mestu je diskvalifikacija. Druge boje variraju od najsvetlije krem do najtamnije crvene, ukljucujuci i braon i braon sa palezom. Boja treba da je jedinstvenog tona, a dozvoljena je svetlija boja na zastavicama. Nesto belog na grudima i/ili na vratu je dozvoljeno. Visebojni-dve ili vise jasnih, dobro jedna od drugih odvojenih boja, jedna od njih mora bitri bela: crno-bela, braon-bela i mesano crno bela ili crveno crna,ukljucujuci svaku kombinaciju ovih boja sa paleznim oznakama. Boja paleza mora se protezati od svetlo krem do najtamnije crvene i ogranicena je na 10% ILI MANJE OD UKUPNE BOJE. Palez kod crnih ili drugih jednobojnih treba da se nalazi na sledecim mestima: jedna jasna palezna tacka iznad svakog oka, na stranama njuske i na obrazima, na unutrasnjim stranama usiju, na svim sapama, ispod repa na grudima slobodno postavljen.

Americki koker spanijel je odlican lovacki pas, uravnotezen, bez znakova agresivnosti.
Americki koker zaista sarmira ljude svojom lepotom, zaista postoje dosta boje koje mi nemozemo da vidimo na nasim podrucju,to je bas steta, al evo nekoh slikica do videte kakve boje moze da bude americki koker.
Black Sable and White
Blue Roan
Blue Roan and Tan
Orange Roan
Solid Brown Sable


BELO-COKOLADNI
BELOCOKOLADNI SA PALEZOM
cokolad sa palezom
Evo i ovako cudo moze da bude Laughing


COKOLAD
buff

avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:04 pm

Eto i nakih slikica sa Nacionalne iazlozbe Americkog kluba spanijela Laughing tako izgledaju pse sa tog kontinenta Razz

AFTERGLOW DOUGLAS FASHION,ALAMARA'S KISSINOALAMARA'S KISSINO
Best Of Opposite Sex to Best In Futurity - Best of Opposite Sex to Best Parti in Futurity,Black Futurity Class Winners

CASABLANCA THRILLING INDISCRETION[img]Dazzle, Futurity
CH. CLOVERCREEK'S ON THE MARK, CH. COLDRY'S SWEET SEDUCTIONCH. EXL'S SIMPLE WISH
CH. HILLSIDE'S BLACK JACK,CH. JAVALIN'S HOT CORNER,CH. KAPLAR'S HEARTSONG
avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:05 pm

Eto jos nekoliko slikica sa izlozbe u SAD ,njihova organizacija zaista zadivljuje.
MCSC Specialty Show

avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:05 pm

sada cu predstaviti i pse koje zaista dopreneli mnogo u rasi amerikanaca,
svima poznati Empirie's Brooklyn Dodger
Ch. Nosowea's Charlotte Peabody and her sire Ch. Empirer's Brooklyn Dodger


on je upravo i deda nase Megici,tako da dodze pradeda mojim malisanamaIndigu,Dezi,Bekoci,Didi 😉
A ovo takodze jedan najpoznatijeh pasa iz Amerike Laughing

a ovo je pse iz americke odgaivacnice DARKEHAVEN'S Laughing
avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:07 pm

i malo nasih slikica Smile
avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od tatjana taj Čet Dec 08, 2011 2:08 pm

[/url]

avatar
tatjana
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 98
Lokacija : Croatia-Ukraina

Nazad na vrh Ići dole

Re: americki koker spanijel

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu