Nemački ovčar

Ići dole

Nemački ovčar

Počalji od Sofronije taj Sre Sep 09, 2009 9:43 pm
Klasifikacija FCI: grupa I - Pastirski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih rasa)

Sekcija 1. Ovčarski psi sa ispitom u radu

Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.

Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%.

Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine cele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene.
Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.

Nos: Nos mora da bude crn.

Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.

Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.

Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.

Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.

Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.

Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.

Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso postavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost. Šape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.

Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.
Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.

Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se utisak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprekinuta leđna linija.

Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.

Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi ukljućujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.

Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.
N.B. Mužjaci moraju da imaju dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocena mora biti u pravilnom odnosu sa stepenom odstupanja.

Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotrebljivost.

Greške ušiju: široko nošene, suviše nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tela. Greške zubala: sva odstupanja od makazastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalifikacionim manama.

Diskvalifikacione mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom-HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od 1 cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija) bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od Joka taj Čet Sep 17, 2009 6:40 pm

Ja sam imala muzjaka i zemku i nazalost su uginuli ali je ova rasa po meni najbolja od velikih rasa,toliko su pametni,lepi,dobri .....i sve naj!!! Very Happy
avatar
Joka
Novi član
Novi član

Broj poruka : 26

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od Wolflord taj Sub Sep 19, 2009 1:19 pm

Moja prva ljubav... N. Ovcar Srce
avatar
Wolflord
Novi član
Novi član

Broj poruka : 29

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od zaca-mne taj Pet Okt 30, 2009 7:20 pm

[img][/img]
avatar
zaca-mne

Broj poruka : 3
Lokacija : podgorica

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od zaca-mne taj Uto Nov 10, 2009 12:16 am

ja neznam kako vam se slike odje p
ostavljaju
avatar
zaca-mne

Broj poruka : 3
Lokacija : podgorica

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od filip89kzs taj Uto Nov 10, 2009 12:30 am

avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od zaca-mne taj Uto Nov 10, 2009 10:41 am

pokusao ali po meni je ovo jako komplikovano.
postavicu jednog dana kada ovo pojednostavite ili kada nekog nadjem ko "spava za racunarom"
mislim da va, ovo nije dobra reklama jer na drugim forumima samo kliknes na sliku i ubacis.
pozdravavatar
zaca-mne

Broj poruka : 3
Lokacija : podgorica

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od Djaja taj Ned Nov 29, 2009 10:58 pm

Blenta
avatar
Djaja

Broj poruka : 3

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od Djaja taj Ned Nov 29, 2009 11:09 pm

Blenta
avatar
Djaja

Broj poruka : 3

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od wolfie taj Pon Nov 30, 2009 9:50 am

Postavljanje slika na forum ne zavisi od moderatora i admina vec od same verzije foruma (phpbb3), jednostavnije - pogledaj http://www.serbianforum.info/ i shvatices Very Happy
Nemoj suditi ukoliko nisi potpuno upucen..
Inace pas ti je extra, poslednja slika je genijalna Very Happy
avatar
wolfie
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 285
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od sloba64 taj Sre Maj 25, 2011 5:14 pm

Evo samo da se predstavim pa da se druzimo
http://www.kinology.biz/strane/prezentacija.php?q=36 Dodji
avatar
sloba64

Broj poruka : 2

Nazad na vrh Ići dole

Re: Nemački ovčar

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu