Kako proveriti da li je hrana za pse i macke koju kupujemo kvalitetna?

Ići dole

Kako proveriti da li je hrana za pse i macke koju kupujemo kvalitetna?

Počalji od He's a super dog taj Sre Jul 08, 2015 1:04 pm

Kako proveriti da li je hrana za pse i mačke koju kupujemo kvalitetna?
Pravilno čitanje deklaracije


Čitanje sastava na vreći hrane je najbolji način da se utvrdi šta dajemo našim ljubimcima. Sastojci i obavezujuća analiza tih istih sastojaka (količina proteina, masti, šećera, celuloze i drugih sastojaka) su uvek odštampani na svakoj vreći hrane a sve to isto piše i na deklaracijama. Samo treba da znamo da protumačimo. Dr. Bill Polack kaze: "Bolest od koje ih lečimo je hrana kojom ih hranimo." Ovo je tačno u mnogo više slučajeva nego što slutimo.

Poznavanjem sastava hrane možete izabrati hranu koja je svarljivija i u kojoj se u manjoj količini nalaze sastojci koje ne bi želeli da vidite u činiji svog psa. Sastojci nabrojani na deklaracijama bi trebalo da budu poređani po količini (ovo nalaže zakon) i ovo je jedan od najboljih načina da se utvrdi kvalitet hrane - ono čega ima više i šta je preovladjujuće u vreći hrane, mora biti na početku spiska.U kvalitetnoj hrani za vaše ljubimce redosled na deklaraciji i vreći treba da bude takav da prvi sastojci budu od mesa, a pirinac i žitarice (ako ih ima) treba da se nalaze na daljim pozicijama. To bi znacilo da su proteini u toj hrani poreklom iz mesa (što je vrlo važno), a ne uglavnom iz žitarica koje su štetne za pse i macke u većim količinama. Dakle, bitno je znati i kog su porekla proteini u hrani za pse, a to ćete saznati ako pročitate sastav i obratite pažnju na redosled nabrojanih sastojaka.

Analize kojima podleže hrana (dehidrati) govore nam samo o ukupnoj količini (procentu) proteina u hrani, ali ne i njihovom kvalitetu, tj poreklu tih proteina. Na taj način, mogu se iskoristiti i proteini iz kukuruza ili drugih žitarica kako bi dali ukupno dovoljan procenat, čime ne bi bio zadovoljen procenat esencijalnih amino kiselina koje pas ne može da sintetiše u svom organizmu. Isto važi i za masti. Za naše ljubimce koji su mesojedi važno je da proteini budu životinjskog porekla. Zato treba da znamo da čitamo deklaraciju, tj ono što je napisano na svakoj vreći hrane.

Pre mnogo godina proizvođači hrane u Americi sastavili recept kojim su ustvari hteli da pokažu koliko daleko može da se ide u imitiranju hrane za pse. To je recept poznat pod imenom "stara cipela" a sadržao je u sebi 10% proteina, 6,5% masti, 2,4% sirovih vlakana i 68% vlage, slično onom što se vidi na mnogim deklaracijama hrane za pse. Jedini je problem što su izvori ovakve hrane stare kožne radničke cipele, korišćeno motorno ulje, mleveni ugalj i voda. Naravno, to nisu sastojci nijedne hrane za pse, ovaj primer je upotrebljen da bi ljudima pokazali koliko je kvalitet svih sastojaka bitan, kao i svaki sastojak, a ne samo procenti.

Psi i macke hranu koja u sebi ima puno žitarica ne mogu dobro da apsorbuju. Njihov organizam nije kao naš i to ne smemo zaboraviti. Pas ima kratak ravan digestivni trakt, prilagodjen varenju mesa i proteina. Žitarice su ugljeni hidrati koji zahtevaju duži probavni trakt. Zato nekvalitetne granule /hrana/ protrče kroz njihov organizam i izmedju ostalog je zato i jedu u većim količinama, ako poredimo sa kvalitetnom granuliranom hranom.

Koristan savet: ako ponekad pored granula dajete sveže voće i povrće psima (što nije neophodno ako hranite ljubimca kvalitetnom hranom): obavezno usitniti u kašu pre nego što im date da jedu. Naime, ako ste primetili kada svom psu npr.date sirovu šargarepu koja nije skroz usitnjena, ona će se naredni dan ista takva (u parčićima) pojaviti u izmetu, znači nesvarena. Psu, kao mesojedu, ni vilica, ni digestivni trakt nisu prilagođeni kao kod biljojeda, zato vi to treba da mu usitnite da bi on imao koristi od svih tih vitamina i minerala; inače će ista ta šargarepa i drugo voće i povrće proći kroz njegov organizam bez apsorprcije (znači neće imati nikakvog efekta).

Video klip (trajanje 2 min): KLIKNI OVDE: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0cQT2Fmiffc#!

Pravilnik o uslovima za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane za životinje ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 4/2010): pročitajte član 5. druga stavka-propis o redosledu sastojaka; klikni na link ispred: http://www.vet.minpolj.gov.rs/legislativa/pravilnici/Pravilnik%20o%20uslovima%20za%20deklarisanje,%20oznacavanje%20i%20reklamiranje%20hrane%20za%20zivotinje.pdf

NUTRIVET INSTINCT francuska hrana za pse i mačke, bez žitarica, ultra premium kvaliteta: http://goo.gl/UDGMVC

Preuzeto sa sajta: www.new-instinct-com

avatar
He's a super dog
Novi član
Novi član

Broj poruka : 24

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu