Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Ići dole

Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Sofronije taj Sre Sep 09, 2009 10:03 pmOpšti izgled: Ovo je najmanja od svih poznatih rasa. Mala veličina ipak ne povlači nakaznost, slabost ili manjkavost harmonije pojedinih delova tela. Ovaj mali pas je cenjen kao pratilac i čuvar.

Tip čivave istaknut je velikom jabučastom glavom, kratkim nosem, velikim neobičnim ušima, vrednim pomena izražajnim očima i jednom čvrstom građom, bez znakova slabosti ili krhkosti. To je kompaktan, izbalansiran, snažan i treptući pas. Pun temperamenta veoma radoznao, oprezan i živahan. Veran vlasniku i hrabar. Za svoju malu veličinu poseduje iznenađujuću hrabrost.
Značajan je odnos dužine tela prema visini grebena, zatim čvrsta i ravna leđa, srednje duge noge, energično kretanje, visoko uspravljen rep i bekrijski izraz očiju. Navedene osobine potvrđuju ukupno opšti izgled čivave.

Postoje dva varijeteta - kratkodlaki i dugodlaki - koji se bez ograničenja međusobno mogu ukrštati, ali se odvojeno ocenjuju i odgovarajuće kandidature dodeljuju.

Masa: Između 0,5-2,5 kg, pri čemu je optimalna masa između 1-2 kg. Pri istom kvalitetu u prednosti je manji, kako mužjak, tako i ženka.

Greške: Masa iznad 2,5 kg, bez prevazilaženja 3 kg.

Glava: Ona je od izuzetno velikog značaja. Veoma široka, ipak harmonično odgovara građi tela. Suve vilice i obrazi.

Lobanja: Jabučasta, veoma široka, pri tome šira između ušiju, nego između slepoočnica. Čelo je široko i jako zaobljeno. Očne duplje leže dobro međusobno udaljene. Fontanela je posebna osobina ove rase, koja ipak ne mora bezuslovno postojati.

Stop: Veoma izražen, dubok i širok na osnovu prelaza od zaobljenog čela ka njušci.

Njuška: Kratka i ravna, uža na vrhu, nego u korenu. Posmatrano sa strane, gornja i donja linija su gotovo paralelne, postepeno prelazi ka blago uzdignutom vrhu nosa. Vrh nosa se nalazi u visini stopa. Poželjno je da linije njuške, gledano od napred i odozgo, daju utisak pravougaone površine.

Nos: Simetričan, potpuno proporcionalan veličini njuške. Dozvoljene su sve boje nosne pečurke, pri čemu je crna u prednosti.

Usne: Suve i napete.

Zubalo: Makazasto ili klještasto. Neznatna nepravilnost u postavci zuba, kao i nedostatak pojedinih zuba zbog starosti pri korektnoj postavci vilica je prihvatljiv. To svakako ne važi kada je na drugoj strani dobar predstavnik rase.

Oči: Velike i pune, ipak ne buljave, okrugle, izražene i dobro međusobno udaljene. Sredina između očiju i korena stopa, sa najnižom tačkom korena ušiju čini jednu ravan. Dozvoljene su sve boje ušiju, u prednosti su tamnije boje. Specifičnost ove rase je rubin crvena boja.

Uši: Velike, uspravne i neobične. Pre su niže u korenu i široke, postepeno se sužavaju i završavaju blago zaobljene i špicaste. Spoljašnja površina ušiju je mekana, savitljiva i prekrivena finom dlakom U mirovanju sa uzdužnom osom zaklapaju ugao od 45 stepeni.

Greške: Uska glava, nedostajuća zaobljenost, mali razmak između očiju. Veoma blagi predgriz i podgriz. Duboke, male, buljave ili bademaste oči. Isuviše špicaste uši. Prevelika usna koža. Previsoko usađene i previše strmo na gore nošene uši. U odnosu na podužnu osu padajući nosnik.
Teške greške: Ravna ili trouglasta glava. Slabo izražen stop. Duža i špicasta njuška. Predgriz ili podgriz. Veoma male ili slabe uši. Klempave uši.

Vrat: Srednje dug, blago zaobljen. Kod mužjaka nešto deblji nego kod ženki, pri tome ni u kom slučaju ne sme otići u zaborav ljupki izgled. Dlaka treba da pravi blagu kragnu koja vrat čini debljim. Blag prelaz u snažne suve plećke.

Greške: Prekratak vrat.
Teške greške: Gušavost.

Telo: Veoma kompaktno. Dužina tela je veća od visine grebena, mada su poželjna kraća leđa, specijalno kod mužjaka. Ravna i vodoravna leđna linija. Ženke mogu biti nešto duže od mužjaka jer imaju veći prostor za smeštaj štenadi.

Grudni koš: Oblikovanje dobro zaobljenim rebrima. On je dug, dubok, prostran, pri čemu je širi u predelu prednjih nogu. Najniža tačka grudne kosti dostiže lakat. Rastojanje od ove tačke do grebena odgovara rastojanju od ove tačke do zemlje. Stomak je srednje prikupljen da izbegava utisak nezgrapnosti. Leđna linija pravolinijski se produžava kroz sapi. Karlica duga i ravna, bez najmanjih znakova pada, kod ženki je posebno široka.

Greške: Šaranasta ili sedlasta leđa. Veoma tanko ili dugo telo.
Teške greške: Nedostajuća dubina i širina grudi. Bačvasta rebra.

Prednje noge: Suve, snažne, dobro unazad postavljene plećke (45). Čvrsto i uz telo priležući laktovi koji se ipak po strani, mogu slobodno kretati. Srednje duge noge koje se gledano od napred, produžavaju u pravoj liniji od laktova do zemlje. Posmatrano sa strane one su ravne, sa blago kosim, snažnim i elastičnim došapljem. Srednje jake kosti u pravilnom odnosu ka poželjnoj kompaktnosti.

Greške: Strme plećke (nedostatak pravilnog ugla). Slabost u došaplju. Unutra ili napolje izvrnute šape. Uske grudi. Preduge ili prekratke noge.
Teške greške: Labavi laktovi. ,,O" ili ,,X" noge.

Zadnje noge: Mišićave. Duge kosti i u odnosu prema poželjnim srednje dugim nogama dobro uglovane. U prirodnom stavu od sedne kvrge, povučena linija kroz prednju tačku skočnog zgloba je

Skočni zglob: Nisko postavljen. Duga i dobro oblikovana Ahilova tetiva. Gledano od pozadi dobro su udaljeni jedan od drugog, ravni i paralelni, nisu okrenuti ni unutra ni napolje.

Greške: Padajuće sapi. Neznatna muskulatura. Nedostajuća uglovanost. Zatvoren skočni zglob. Duže zadnje došaplje. Zadnje noge višlje od prednjih, što prouzrokuje nadgrađenost. Preduge ili prekratke noge.
Teške greške: Kravlji stav. Iščašenje kolene čašice. Displazija kuka,

Šape: Nežne, sa dobro ograničenim, ipak ne raskrečenim prstima. Ovalne, nisu ni mačije, ni zečije. Jaki. savijeni
nokti. Dobro napunjeni jastučići.

Greške: Dugi, raskrečeni prsti.

Rep: Srednje dug, sledeći položaj karlice usađen veoma visoko. Njegov izgled je poseban znak raspoznavanja rase. U sredini širi nego u korenu, pruža se ka finom vrhu. Izgleda ravan zbog postrane odlakanosti koja je duža nego na telu. Rep je visoko uzdignut, nošen radosno i živahno - vidljiva osobinarase - nikada ne sme biti savijen između nogu. Može biti nošen vertikalno uvis, kao kod goniča, iznad leđa kao kod veverice, ili zavijen iznad leđa, tako da vrh dodiruje leda. Rep daje harmoniju i uravnoteženost ukupnoj slici i zbog toga je posebno važan svaki detalj.

Greške: Nisko usađen rep. Zavijen rep ili vrh repa nošen ispod linije leda. Nisko nošen rep. Pacovski rep. Kratak rep.

Kretanje: Posmatrano od pozadi zadnje noge moraju ostati gotovo paralelne, sa povećavanjem brzine povećava se upadni ugao. Ni unutra ni napolje okrenute. Kretanje zadnjih nogu je pružajuće i elastično, nije ustežuće i zglobovi nisu labavi, što vodi jednom kotrljajućem kretanju bez snage. Posmatrano od napred noge se kreću gotovo paralelno. One ne smeju šljampati, ukrštati se ili u laktovima biti isturene u polje. Pri kretanju od plećki do šapa treba da ostane ravna linija. Pri dolasku i odlasku noge ne smeju biti blizu jedna drugoj, što onemogućava normalan iskorak. Nikakav korak u stranu i nepostrano kretanje kao rak. Gledano sa strane pokazuju snažan potisak i pun iskorak. Stepujući kas mora biti kažnjen. Kretanje mora biti slobodno, elastično, bez umora, pri čemu kretanje nogu treba daje slobodno. Pri tome leda ostaju čvrsta ravna i horizontalna. Pravci kretanja zadnjih nogu ne smeju se presecati.

Dlaka: Kod kratkodlakih je ravna i priležuća uz telo, meka i sjajna. Dozvoljena je nešto duža dlaka, poželjno je nešto podlake. Na telu dobro raspoređena, nešto duža na vratu i repu, nešto kraća na glavi i na ušima. Dozvoljena je tanja dlaka na guši i stomaku. Dozvoljene su sve boje i kombinacije boja.

Greške: Dlaka niti kratka, niti duga. Talasasta dlaka.
Teške greške: Sveukupno tanka dlaka.
Diskvalifikacione greške: Masa iznad 3 kg. Kupirane uši, labave uši. Nedostajući ili kupiran rep. Golokožost.
Ekstremna pravougaonost.

DUGODLAKA ČIVAVA

Standard dugodlake čivave identičan je onom za kratkodlaku, sa izuzetkom dlake, koja je duža. finija i svilastija. Ona može biti ravno priležuća ili neznatno talasasta, prvenstveno sa podlakom. Dlaka na šapama i zadnjim stranama prednjih nogu mora biti duža, kao i na zadnjim stranama zadnjih nogu. Dlaka na repu je gusta i duga, kao perjanica. Poželjna je i najcenjenija bogata kragna. Na ušima je od vrha, gde je dlaka kratka ka korenu postepeno duža i deblja i donje rese se mešaju sa vratnom kragnom. Dlaka je kratka na ličnom delu glave, na glavi i prednjim stranama nogu.

Greške: Oštra dlaka. Odstojeća ili prisno na telo priležuća dlaka zbog previše ili premalo podlake Duga dlaka na vrhovima ušiju, kraća perjanica na repu.
Teške greške: Uvijena dlaka, Uopšte nedovoljna dužina dlake.
Diskvalifikacione greške: Duga dlaka na ličnom delu glave.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od filip89kzs taj Pon Sep 21, 2009 12:45 am

Eeee chivava Very Happy....
avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od iwa iw taj Pon Sep 21, 2009 4:10 pm

da li je moguce dobiti dugoglaku civavu parenjem dve kratkodlake?

iwa iw
Novi član
Novi član

Broj poruka : 26
Lokacija : zvezdara bgd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Sofronije taj Pon Sep 21, 2009 4:18 pm

Moguce je dobiti dugodlaku, od dve katkodlake...i obrnuto.
Naopačke Igra

Uvek ti je lutrija, nikad se ne zna Skok
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od ATILA88 taj Čet Sep 24, 2009 12:19 amPodrav svima..
Moj Atila (tako se zove moja civava) je, hvala Bogu, poceo da podize usi... Ali bih voleo da mu u tome malo pomognem, cuo sam da se za tu priliku čivavama "lepe uši".. Cuo sam i kako ali cini mi se da nisam bas najbolje razumeo... Pa da bi se lakse kapirali poslao sam sliku koju sam nacrtao.. E sad,
1 Interesuje me da li se karton stavlja kao na ovoj slici ili sa suprotne strane ušiju?
2 da li treba izrezati karton iste velicine kao na slici ili mozda veci ili, pak, manji?
3 da li usi lepiti lepljivom trakom, medicinskim flasterom ili necim trecim?
4 da li se flaster ili lepljiva traka lepe kao na slici ili lepljivom trakom obmotaju cele uši?
-molim vas pomozite...
avatar
ATILA88

Broj poruka : 5

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Admin taj Čet Sep 24, 2009 12:45 am

Pozdrav i dobrodošao Dobrodošli ....
Mogao bi u temi "Predstavite svoje pse" da postaviš neku sliku svog psa.

Što se tiče tvog problema, naći će se rešenje i odgovoriće ti neko stručan...


Poslednji izmenio Admin dana Čet Okt 01, 2009 11:14 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 31

http://mojakinologija.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od ATILA88 taj Čet Sep 24, 2009 12:48 am

Jao hvala Sofronije, zavoleo sam puno svog psa, pa bih voleo da mu se usi sto pre podignu.. Rolling Eyes
avatar
ATILA88

Broj poruka : 5

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od ATILA88 taj Čet Sep 24, 2009 12:48 am

ATILA88 ::Hvala puno, zavoleo sam puno svog psa, pa bih voleo da mu se usi sto pre podignu.. Rolling Eyes
avatar
ATILA88

Broj poruka : 5

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od ATILA88 taj Čet Sep 24, 2009 12:50 am

Pardon, mislio sam da je u pitanju bio Sofronije...
Svaka cast Admin za ovako divno uradjen forum..
avatar
ATILA88

Broj poruka : 5

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Admin taj Čet Sep 24, 2009 12:52 am

Sofronije je član i saradnik, mislim da ti i on može pomoći... U svakom slučaju, problem će se rešiti... ja smatram da, ako se psu prirodno podižu uši, ne treba ništa dirati... ali, to je moje mišljenje, lično nemam iskustva u tome.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 31

http://mojakinologija.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Malla taj Čet Sep 24, 2009 11:28 am

ATILA88, malo preterujes. Ako su usi pocele da mu se ispravljaju, ispravice se. Ne znam sto toliko brines oko toga. Nemoj da ga mucis kartoncicima ako nema potrebe. rendeer

ATILA88 ::Jao hvala Sofronije, zavoleo sam puno svog psa, pa bih voleo da mu se usi sto pre podignu.. Rolling Eyes

I nisam bas najbolje razumela ovu tvoju recenicu confused kakve veze ima ljubav sa podizanjem usiju? Rolling Eyes
avatar
Malla
Novi član
Novi član

Broj poruka : 24

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od ATILA88 taj Čet Sep 24, 2009 4:38 pm

mislio sam da sam bas zavoleo svog psa i bilo bi mi jako zao da mu se usi ne isprave... Pocele su ali on lagano ulazi u svoj 4-ti mesec a vreme za ispravljanje lagano istice bar po onome sto sam cuo (da treba da se isprave do 6-tog meseca)... Sa obzirom na to da sam zdravstveni radnik znam da hrskavici ponekad treba pomoci da se razvije u pravom smeru, i ja sam se kao beba rodio sa pomalo krivim nosom i zahvaljujuci tome sto su mi flasterom fiksirali nos, on danas ima normalan izgled.. Cak se i bebama trakicama fiksiraju usi kako se ne bi oklempavile, zato to uopste ne smatram mucenjem, naprotiv.. A i odlucio sam se za civavu bas zbog tih slatkih usiju.... Pa me interesuje da li se usi lepe kao na slici, u slucaju da to bude neophodno... pa ako neko zna neka me uputi... Question
avatar
ATILA88

Broj poruka : 5

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Sofronije taj Čet Sep 24, 2009 11:44 pm

Pozdrav... Malo je nezahvalno napamet govoriti sta i kako da uradis...ako se usi podizu prirodnim putem, nema potrebe dirati nista....ako mislis da ce tesko ici, najbolje je da se posavetujes sa veterinarom, da pogleda i vidi, kako je najbolje postaviti fixator... Ne preporucujem ti da nesto sam preduzimas...

POZDRAV.... To!
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od antoniocasanova taj Sre Sep 30, 2009 7:11 pm

To je standard....., jer sve drugo vise nije Chihuahua...
avatar
antoniocasanova

Broj poruka : 3
Lokacija : Podgorica

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Sofronije taj Pet Okt 02, 2009 11:19 pm

Moze se polemisati dosta na tu temu, i razlozi zasto je sve to tako su nekima jasni...
Nesto mi i dalje ne ide u glavu, naj manji pas na svetu a na izlozbama ima sve vise onih, sa zavidnom velicinom, kojoj mogu da pozavide i neke druge rase...
Istina je da se kuja od 3,5kg lepo i bogato steni, pa je verujem to jedan od razloga sto se forsiraju krupni psi...naravno, pod izgovorom da manji psi nisu zdravi Šašav sto, mora se priznati, nema nikakve veze...

Menjanje standarda je kod vecine rasa je ucestalo i ne moze da se covek ne zapita, ko stoji iza toga...odgajivaci sigurno ne.. Rolling Eyes
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od makytza taj Pet Jan 08, 2010 9:56 pm

Ima li neko da zeli da pokloni civavu? Smile Ocajnicki je zeliimm Sad(((
avatar
makytza

Broj poruka : 1

Nazad na vrh Ići dole

Pozdrav

Počalji od Danijel90 taj Pet Jan 28, 2011 11:16 pm

Pozdrav, imam jednu muku koja me muci ,a to je Smile ) ) )
Obecao sam devojci za rodjendan koji je za nekih 15 tak dana da cu joj kupiti civavu Smile
Trazio sam malo po netu ,nailazio sam na dosta cena ali nista ispod 300 400 500 eura sto je meni iskreno puno, jer njoj treba stence koje ce joj sluziti kao kucni ljubimac i nista ozbiljnije Smile
Interesuje me ako neko moze da mi pomogne gde mogu da nadjem takvo stene kakvo mi treba a da prodjem jeftinije jer mi stvarno nije potrebno nesto toliko skupo nego da sluzi kao ljubimac Smile

zahvalan svima unapred Smile
avatar
Danijel90

Broj poruka : 1

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čivava (dugodlaka, kratkodlaka)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu