Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Ići dole

Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Ned Sep 13, 2009 8:59 am

STANDARD RASE

Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac

Standard br. 41
Chien de berger Yougoslave de Charplanina

Klasifikacija FCI: grupa II
Sekcija - Pinceri i snauceri, molosi i svajcarski pastirski psi
2. Molosi
2.2. Tip planinskih pasa bez radnog ispita


Istorijat
Sarplaninski ovcarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistocnim planinskim podrucjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na podrucju Sarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u citavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom Ilirski ovcar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena Ilirski ovcar u Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac. Poreklo sarplaninca moze se samo nagadjati. Verovatno je u jednom ili vise navrata u migracijama naroda iz Azije dosao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadrzao se u osnovnom tipu samo u onim podrucjima, gde je ovcarstvo ekstenzivnog tipa jos uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas jos i danas sluzi kao ovcar i branilac stada od divljih zveri.Opsti izgled i osobine
Opsti izgled:
Snazan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, sto daje utisak zbijene gradje tela. Snazne konstitucije, mirnog temperamenta, dobrocudan ali vrlo ostar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.
Visina:
Visina grebena muzjaka iznosi prosecno 62 cm, a kuje prosecno 58 cm. Pozeljni su visi psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm iskljucuju se od pozitivne ocene. prosecna tezina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
Duzina:
Trup nesto duzi od visine grebena (u muzjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

Glava
Opis:
Glava je srazmerna velicini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nesto duzi od njuske i cini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne duzine glave. U kuje je njuska nesto duza (57%:43%). Gledana iz profila, linija cela je blago ispupcena, a njuska ravna, medjusobno obe linije su blago konvergentne.
Lobanja:
Celo (lobanjski deo glave) je suvo, siroko, srednja ceona linija izrazena, gledano odozgo i sa strane celo blago ispupceno i zaobljeno. Ocni lukovi slabo izrazeni. Potiljacno ispupcenje nije izrazeno.
Stop:
Prelaz izmedju lobanjskog i licnog dela glave je slabo izrazen.
Njuska:
Kraca od lobanjskog dela, u osnovi siroka i duboka, postepeno se i blago suzava prema vrhu. Nosnik je prav i sirok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.
Nos:
Sirok i crno pigmentisan.
Usne:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez zvala.
Zubalo:
Makazasto i potpuno.
Oci:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrasivog izraza. Ocni kapci, kao i sve vidljive sluzokoze, crno su pigmentisani.
Usi:
Usadjene u visini zamisljene linije koja spaja vrh nosa i unutrasnji ocni ugao, ili su neznatno nize usadjene, oborene i uz glavu nosene, u obliku slova"V", srednje duge I dopiru do unutrasnjeg ocnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

Vrat
Profil:
Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupcena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraci, dubok, sirok i misicav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koza je pripijena - bez podgusnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i ostra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, sto prividno povecava sirinu i dubinu ovog dela glave.

Trup
Izgled u celini:
Gornja linija trupa je ravna ili se blago spusta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama tolerise se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije pozeljna. Trup je nesto duzi od visine.
Greben:
Blago izrazen i sirok. Povezanost vrata i grebena cvrsta, a prelaz blag.
Ledja:
Prava i siroka, ne suvise duga. Slabinski deo kraci, sirok i misicav.
Sapi:
Srednje duge, koso unatrag polozene, siroke i dobro obrasle misicima.
Grudni kos:
Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su siroka i misicava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veci od visine grebena.
Trbuh:
Pribran, misicav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznacenih prelaza.

Rep:
Dug i dopire najmanje do skocnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gronjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snazan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga cini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji vise u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.

Prednje noge
Izgled:
Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.
Plecka:
Dovoljno duga i siroka, dobro je povezana sa grudnim kosem, balgo je ukosena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica misicava, od plecki polozenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat sirok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog kosa.
Podlaktica:
Okomita, snaznih kostiju, misicava, duga i na zadnjoj strani ukrasena dugom dlakom - zastavicama. Zglob saplja sirok, dubok sa blago izrazenim prelazima.
Dosaplje:
Blago ukoseno, snazno i siroko.
Sape:
Snazne, izbocenih cvrsto pripijenih prstiju, kasikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, cvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, cvrsti, ali elasticni.

Zadnje noge
Izgled:
Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nesto siri od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je misicava, snazno zaobljene muskulature, koso polozena i zaklapa sa horizontalom slican ugao kao i plecka. koleni ugao je nesto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno cvrsto i siroko. Potkolenica koso postavljena, snazna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
Skocni zglob:
Sirok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).
Zadnje dosaplje:
Snazno, nesto strmije od prednjeg, zaperci se retko srecu, a treba ih uklanjati.

Hod
Korak izdasan, dug i lak. Najradije se krece u srednje dugom ali vosokom kasu. U galopu je nesto tezi, ali sa dugim i izdasnim skokovima.
Koza
Srednje debela, elasticna, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokoze crno ili tamno pigmentisane.


Dlaka
Glava, usi i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nesto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraca, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Duzina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.


Boja
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpozeljnija je sivozelena i tamnosiva boja. Sarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepozeljne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najvise je izrazena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno zuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oiviceni i da daju utisak sarenila.


Tezina
Tezina muzjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuja oko 30-40 kg.


Mane
Lakse:
Nedovoljno izrazena sirina lobanjskog dela glave, nezto duzi licni deo glave, slabije razvijene celjusti, nedovoljno izrazena sirina i dubina grudi, pljosnata ili suvise zaobljena rebra, manje izrazeni nepravilni stavovi nogu, nesto kraca dlaka (pri cemu su zastavice ipak dobro izrazene), bele belege na prsima i sapama, malo skracenje repa, zecije sape, kao i ostale lakse telesne mane.

Teze:
Preduga (siljasta) njuska, jako izrazen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene usi, kljestasto zubalo, sedlasta ledja, nosenje repa u stranu, limfaticna konstitucija, kao i sve teze telesne mane.
Diskvalifikacione:
Nedostatak premolara, velika nesrazmera duzine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna duzina dlake (ispod 7 cm), pojava sarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoza i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Ned Sep 13, 2009 9:27 amavatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Derija taj Ned Sep 13, 2009 11:56 pm

Prelep pas Very Happy
avatar
Derija
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 87

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od sarplaninski biser taj Pon Sep 14, 2009 12:14 am

lepe slike prijatelu ali zasto ne napises koji je koj pas ,gdeje staje staros ili nesto od toga hvala
avatar
sarplaninski biser
Novi član
Novi član

Broj poruka : 11

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od sarplaninski biser taj Pon Sep 14, 2009 12:34 am

ben
avatar
sarplaninski biser
Novi član
Novi član

Broj poruka : 11

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:22 am

Za neke znam,za neke cu morat da potrazim Wink
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:24 am


Ari-Murko

Ostenjen novembra 2006.godine

Otac:Div
Majka:Mona(sestra iz legla Murka II)

Odgajivac:Uros Jovanovic odg."Zlatni stit"
Vlasnik:odg."Od Stankovica",Sarajevo,Republika Srpska
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:25 am


Ari-Div

brat iz legla Ari-Murka

vlasnik:Dusko Kuzmanovic,odg."Od Banije",Republika Srpska

Musa Kajmak Delija

Ostenjen februara 2007.

Otac:Sapo Dinicev
Majka:Beta(ili kako se vec zove) Diniceva

Odgajivac:Srdjan Dinic
Vlasnik:Simic Milan,Krusevac,Srbija

Barut Striski

Ostenjen 4.8.2006.

Otac:Murko II-Tarzan
Majka:Svabica

Odgajivac:Stojanovic Miroslav-Mika Striski
Vlasnik:Santic Mladen,Bihac,BiH

Basten Striski

Ostenjen 15.4.2007.

Mladji Barutov brat
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:28 am


Ari-Basten

Ostenjen oktobra 2000.

Otac:Astor
Majka:Shara

Odgajivac:Arandjelovic Slobodan-Boban,Paracin
Vlasnik:Arandjelovic Slobodan i Bojan Stanojevic,odg."Orlov Krs",Mladenovac

Boki

Ostenjen jula 2006.godine

Otac:Mrki Samuraj
Majka:Bubica

Odgajivac:Babic Dragan
Vlasnik:Lukic Mira,Vrnjacka Banja,Srbija

Caf

Ostenjen februara 1998.godine

Otac:Cal
Majka:Brida

Odgoj i vlasnistvo Centra za obuku pasa pri Vojsci Srbije,Nis

Div

Ostenjen novembra 1999.godine

Otac:Hur iz COP-a
Majka:Maza

Odgajivac:Bebek Zeljko
Vlasnik:Babic Dragan,Vrnjacka Banja,Srbija
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:31 am


Kiko od Bjelice

Ostenjen aprila 2003.godine

Otac:Lun
Majka:Maja

Odgajivac:odg.Od Bjelice
Vlasnik:Jovanovic Uros,odg."Zlatni Stit",Kragujevac,Srbija

Karadjos

Ostenjen septembra 2007.godine

Otac:Vuk
Majka:Monika

Odgajivac i vlasnik:Dragan Culibrk,Novi Sad,Srbija

Monika

Ostenjena 2001.godine

Otac:Raf Planinski Duh
Majka:Bubica

Odgajivac:Djurakic Radomir
Vlasnik:Babic Dragan,Vrnjacka Banja,Srbija

Bucka II

Ostenjena 2004.godine

Otac:Klej
Majka:Monika

Odgajivac:Babic Dragan
Vlasnik:Stevanovic Zlatan,Kragujevac,Srbija
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Derija taj Pon Sep 14, 2009 11:32 am

verovatno ga držiš u dvorištu. A da li bi mogao da mi kažeš, kako se ponaša prema drugim psima? Kakav je sa decom i kako reaguje na druge ljude?
avatar
Derija
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 87

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:38 am


Bina-Mica

Ostenjena 8.1.2006.

Otac:Mrki-Samuraj
Majka:Bubica

Odgajivac i vlasnik:Babic Dragan,Vrnjacka Banja,Srbija

Medena

Ostenjena 17.4.2007.

Otac:Div
Majka:Monika

Odgajivac i vlasnik:Babic Dragan,Vrnjacka Banja,Srbija

Rima

Ostenjena 2002.godine

Otac:Sarp
Majka:Boni

Odgajivac:Lalovic Miroslav
Vlasnik:Babic Dragan,Vrnjacka Banja,Srbija

Puma od Stankovica

Ostenjena 2006.godine

Otac:Munjo
Majka:Rima

Odgajivac i vlasnik:Stankovic Aleksandar,I.Sarajevo,Republika Srpska

Bianka

Ostenjena 14.5.2008.godine

Otac:Boki
Majka:Mima

Odgajivac:Babic Dragan
Vlasnik:Derbogosijan Marko,Vrnjacka Banja,Srbija
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Andrej-K taj Pon Sep 14, 2009 11:44 amBelic
Odgajivac i vlasnik:Sarplaninsko Bacilo


Vir
Vlasnik:Sarplaninsko Bacilo

Vlasnik:Sarplaninsko Bacilo(neznam ime psa)

Simba
Vlasnik:Sarplaninsko Bacilo

Karabash
Vlasnik:Sarplaninsko Bacilo
avatar
Andrej-K
Novi član
Novi član

Broj poruka : 14
Lokacija : Makedonija

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od sarplaninski biser taj Pon Sep 14, 2009 1:06 pm

C:\Users\XXL\Desktop\ben4.jpg
avatar
sarplaninski biser
Novi član
Novi član

Broj poruka : 11

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Srki taj Sub Nov 07, 2009 10:58 pm

Zuckin sin Bram:

[/quote]
avatar
Srki

Broj poruka : 8

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Srki taj Sub Nov 07, 2009 10:59 pm

Danas sam dobio slike muzjaka kojeg sam prodao u nemacku.
Prijatno sam se iznenadio ovom lepotom.

Mali je ista Zuki isti mu deda Barak restelicki.

Zuki koti pravo zute muzjake i zenke ili tamne. Ali ne one zuto crvene!!!

Mali izgleda super, za koji dan puni 6 meseci i 65 cm je visok:Barak.[/quote]
avatar
Srki

Broj poruka : 8

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Srki taj Sub Nov 07, 2009 11:00 pm

Srki ::Srkijevo dvoriste:Aga Tajson Orlov Krs.
Karli od Munje
Blejk od Santica 6 meseci.
avatar
Srki

Broj poruka : 8

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Srki taj Sub Nov 07, 2009 11:02 pm

Danas Karli i Mura u akciji.Karli se prvo ispisa.[/quote]

A onda vidi Muru i krene ko raketa.
[/url]
I napravi tajanstveni krug oko nje.[/quote]

A onda kobajgi krene gore.


Ustvari hoce dole, za njegov omiljeni pseci deo zvani stomak.[/quote]
avatar
Srki

Broj poruka : 8

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Srki taj Sub Nov 07, 2009 11:03 pm

A evo ga Karly dinamit, i uzivo na kratkom klipu:

https://www.youtube.com/watch?v=HriCwz2tW4g

Drugi kratki video, Karli i Mura. Karli hoce da dodje kod mene, mura mu smeta, on ju otera pa potrci do mene a ona opet dodje:

https://www.youtube.com/watch?v=RA04QS2jnJc
avatar
Srki

Broj poruka : 8

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Denko_rus taj Sre Avg 04, 2010 5:41 pm


[b]Za deset dana stenci..
avatar
Denko_rus

Broj poruka : 4

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Denko_rus taj Sre Avg 04, 2010 5:43 pm

avatar
Denko_rus

Broj poruka : 4

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Denko_rus taj Sre Avg 04, 2010 5:43 pmUrsa..
avatar
Denko_rus

Broj poruka : 4

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Denko_rus taj Sre Avg 04, 2010 5:44 pmavatar
Denko_rus

Broj poruka : 4

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sarplaninac(FCI:2.2-41)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu