Baset FCI6

Ići dole

Baset FCI6

Počalji od Admin taj Ned Sep 13, 2009 8:11 pm
Opšti izgled: Niskonogi pas sa pozamašnom masom, izbalansiran, punog kvaliteta. Poželjna je značajna količina slobodne kože.
Karakteristika: Pouzdan gonič potekao od starih krvnih linija, koji lovi svojim nosem, pas za hajke, ima dubok melodičan glas i sposoban je da radi u polju sa velikom izdržljivošću.
Narav: Hladnokrvan, nikada agresivan ili plašljiv, privržen.
Glava i lobanja: Zaobljena, blag stop, izražena potiljna kvrga. U predelu obrva srednje širine, blago se sužava ka njušci. Opšta osobina njuške je da je suva, ipak ne špicasta. Nosnik je gotovo para¬lelan sa linijom lobanje i neznatno je duži od rastojanja od stopa do potiljne kosti. Na čelu i guši smeju biti srednje veliki nabori kože. U svakom slučaju koža na glavi treba da je toliko slobodna da je glava okruglasta kada se gleda od napred. Gornje usne znatno preklapaju donje. Nosna pečurka pot¬puno crna, osim kod pasa svetle boje, kod braon boje nosna pečurka sme biti boje jetre. Velike i dobro otvorene nozdrve smeju malo da prevazilaze usne.
Oči: Romboidne, nisu ni upale ni buljave. Tamne, kod svetlih pasa smeju biti različitih tonova, sve do srednje braon. Miran, ozbiljan izraz. Vidljivo je crvenilo trećeg očnog kapka, ali ne preterano jasno. Svetle ili žute oči maksimalno su nepoželjne.
Uši: Usađene nisko, tačno ispod linije očiju. Duge ali ne preterano, protežu se do vrha korektno duge njuške. celom dužinom uske i na unutra zavijene, vrlo savitljive, fine i somotaste.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gorn¬ji sekutići bez razmaka naležu na donje.
Vrat: Mišićav, dobro zavijen i prilično dug, sa izraženom ali ne preteranom kožom na guši.
Prednji deo: Plećke dobro koso unazad položene. Ramena nisu „teška". Kratke, snažne prednje noge sa jakim kostima. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni napolje, već leže čvrsto uz telo. Gornji deo podlaktice postavljen blago pod telo ipak ne tako da onemogućava slobodno kretanje, bez da se tim noge u mirovanju ili kretanju dodiruju. Posmatrano od napred predgrudi dopiru do pregiba podlaktice. Maksimalno je nepoželjna preterana uzglobljenost. Na došaplju se nalaze kožni nabori.
Telo: Dugo i sveukupno duboko. Izražena grudna kost. Grudi nisu uske, ali nisu ni nesrazmerno duboke. Rebra dobro zaobljena i dobro zasvođena, postavljena daleko unazad, bez deformiteta. Leđa prilično široka, ravna. Greben i karlica približno u istoj ravni, pri čemu slabine smeju biti blago uzdignute. Leđa ne treba da su preterano duga između grebena i karlice.
Zadnji deo: Veoma mišićav i izražen. Posmatran odpozadi gotovo da ima oblik kugle. Veoma dobra uglovanost. Skočni zglob je nizak, došaplje blago podvučeno pod telo, ali nije okrenuto ni unutra ni napolje. Mogu postojati nabori, ali na zadnjem delu skočnog zgloba postoji mali kožni džep, napravljen od slobodne kože.
Šape: Masivne, dobro uzglobljene i sa dobrim jastučićima. Prednje šape su usmerene ka napred ali mogu biti i okrenute blago u polje. U svakom slučaju pas stoji korektno, pri čemu je telesna masa ravnomerno raspoređena na prste i jastučiće, tako šape ostavljaju trag velikog psa.
Rep: Dobro usađen, prilično dug, jak u korenu, sužava se ka vrhu. Na donjoj strani odlakan je sa malo oštre dlake. U kretanju rep je nošen uzdignuto u blagom sabljastom luku, ali nikako zavijen ili prebačen iznad leđa.
Kretanje: Od velikog značaja. Meko tečno kretanje sa velikim iskorakom i velikom potisnom snagom. Kolena i skočni zglobovi ne smeju nikada u kretanju biti kruti, takođe prsti ne smeju da se vuku po zemlji.
Dlaka: Ravna, kratka i gusta, bez daje fina. Obrisna linija ravna bez duže dlake. Duga meka dlaka sa zastavicama je veoma nepoželjna.
Boja: Uobičajena crna - bela - braon (trobojan) ili limun belo (dvobojan). Dozvoljena je svaka druga boja goniča.
Veličina: Visina grebena 33-38 cm.
Mane: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 31

http://mojakinologija.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Baset FCI6

Počalji od tena18 taj Pet Sep 18, 2009 4:36 pm


pozdrav svima iz zagreba,ovo je NEIKO TURGUESA PLAYA,nadam se da će biti puno baseta ovdje,puno slika i razgovora o ovoj najljepšoj pasmini
avatar
tena18

Broj poruka : 5
Lokacija : zagreb

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu