nemački lovni terijer

Ići dole

nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 1:58 pm

STANDARD RASE

Poreklo: Nemačka

Upotreba: Svestrano upotrebljiv lovački pas

Klasifikacija: Grupa 3 Terijer, sekcija 1.Terijer sa visokim tragačkim sposobnostima, podleže radnom ispitu

Opšta slika izgleda: Mali, kompaktan pas. Boja: crn sa paležom. Dobrih proporcija za lov.

Opšta slika vrednosti i njihov odnos:

Srazmeran obim grudi u odnosu na visinu grebena: Obim grudi je 10-12cm veći od visine grebena.

Dužina tela nasuprot visine grebena: Telo neznatno duže od visine-12%

Dubina grudi u odnosu na visinu grebena: Približno 55-60% od visine grebena.

Osobine: Hrabar i ljutit, snažan, spereman za akciju, izdržljiv i vitalan, temperamentan, uporan,pristupačan i vodljiv, kada se uplaši postaje još agresivniji.

Glava: Izdužena, nešto klinastog oblika, nije špicasta. Njuška je nešto kraća od lobanje, od početka vilica do završetka.

Gornji deo glave: Lobanja pljosnata, ravna, a između ušiju široka. Između očiju uzana.

Stop: Neznatno izražen.

Izgled lobanje/nosa: Njuški odgovara nos koji treba da bude ni preuzak ni premamalen, nosna pečurka ne sme biti rascepljena. Boja nosne pečurke je crna ili braon kod braon pasa.

Njuška: Snažna, izraženih obraza, sa dubljom donjom vilicom i jako izraženom bradom.

Usne: Zategnuto se graniče i dobro su pigmentisane.

Čeljusti/zubalo/zubi: Veliki zubi. Snažna čeljust sa perfektnim i potpunim makazastim zagrižajem, pri čemu sekutići gornje vilice naležu svojom unutrašnjom površinom na spoljnu površinu sekutića donje vilice. Zubi su pravilno uređani u vilicu. Sa 42 zuba se obrazuje zubna formula.

Oči: Tamne, male, ovalne, duboko utisnute, kapci dobro naležu, odličnog izraza.

Uši: U obliku slova "V", prekloplje unapred, ne suviše male.

Vrat: Snažan, ne predug, nešto naglašeniji sa izraženim prelazom ka plećki.

Telo: Gornja linija tela ravna.

Greben: Izrazit.

Leđa: Jaka, ravna, nisu prekratka. Predeo slabine snažnih mišića.

Guša: Snažnih mišića, ravna, bez podvaljka (fanona).

Grudi: Duboke, dobrog svoda, savijenih rebara, nisu preširoke, grudne kosti su duže sa dobro ispruženim rebrima.

Donja linija: Razvijena, ispoljava se u jednom elegantnom zamahom, kratkih napetih slabina, laganoizraženog stomaka.

Rep: Dobro naleže na duže sapi, kraći za oko1/3. Može nešto manje da se savije, ali kad pas hoda uvek je uzdignut strmo, ne sme da se pervije preko leđa. (U zemljama u kojima je zakonodavac dozvolio skraćivanje repa, rep ne mora da ostane prirodnog oblika već treba da se nosi po slobodnom izboru.)

SRAZMERA ZGLOBOVA PREDNJIH NOGU

Uopšteno: Pokretanje se posmatra ispred i paralelno, sa strane posmatrajući dobro stoje postavljene pod telo. Rastojanje od zemlje do karpalnog zgloba je približno isto kao i rastojanje od kolena do grebena.

Plećke: Dobro nakrivljene, a unazad leže dugačka rebra snažnih mišića. Dobar ugao između rebara i nadlaktice.

Nadlaktica: Poželjno duga, dobra i sigurne muskulature.

Lakat: Naleže na telo, nije okrenut ni unutra ni spolja. Dobar ugao između nadlaktice i podlaktice.

Podlaktica: Suva je i vertikalno stoji, snažnih kostiju.

Prednje došaplje: Nagnute lagano prema napred, kostiprilično jake i fine.

Prednje šape: Često su šire od zadnjih šapa sa dobro skupljenim prstima, dovoljno debele i jedre, stalno napete, dobro formiranih oblina. One stoje paralelno. Po stavu i pokretu nisu usmerene ni unutra ni spolja.

Zadnje noge: Izgledaju prave i paralelne, dobrog ugla od vrha do dna butine.

Gornji deo butine: Dugačak, širok i mišićav.

Koleno: Snažno sa dobrim pokretom, sa dobrim uglom od gornjeg dela butine do donjeg.

Donji deo butine: Duga, mišićava i žilava.

Skočni zglob: Duboko usađen i snažan.

Zadnje došaplje: Kratke, uspravno stoje.

Zadnje šape: Ovalno okrugle, sa dobro skupljenim prstima, dovoljno debele i jedre, stalno napete i dobrih su pigmentiranih oblina. One idu paralelno u stavu i u pokretu, nisu usmerene ni unutra ni spolja.

Hod: Pokriva prostor brzo i žustro, hod je brz i žustar, tečan, u prednjim i zadnjim nogama pravilan i paralelan, noge se ne čepe.

Koža: Debela, zategnuta, pripijena uz telo, bez nabora.

DLAKA

Zanimljivosti dlake: gusta i oštra, izglađena, poravnata, pokrovna dlaka je tvrda, gusta i glatka.

Boja: Crna, tamno braon ili crno siva pomešana sa crveno žutom. Oštro izražene pege u braon očima, njuški, grudima i slabinama (čmaru). Svetle i tamne nijanse su dozvoljene da se pomešaju. Mali beli belezi se tolerišu na grudima i šapama.

Veličina/Težina/Visina grebena:

Mužjaci: 33-40 cm .............Ženke: 33-40 cm

Težina (poželjna radna težina):

Mužjaci: 9-10 kg ................Ženke: 7.5-8.5 kg

Testisi: Mužjaci moraju imati dva podjednako razvijena testisa, koja se stalno nalaze u skrotumu.

Mane: Svako odstupanje od napred navedenih tačaka je mana koja može da se vidi i primeti, čija se štetnost izražava u tačnom sadržaju u gradima. Nedostatci jednog od oba M3 nije greška.

Teške mane: Uska glava, uska i oštra njuška, krivca vilica, uska vilica, nepravilno zubalo, nepravilno raspoređen ukupan poredak zuba u gornjoj i donjoj vilici, svetao i flekav nos, svetle prevelike i isturene uši. Položaj ušiju, savijene, premale, preduboko utisnute ili preteške uši. Strme prednje noge. Spuštena leđa, šaranova leđa ili nadgrađenost. Kraća grudna kost, preusko i preširoko čelo. Strme zadnje noge, prenaglašene prema spolja ili vraćene unutra, lučno zakrivljeni izraženi prsti, "O" noge ili ne uhranjene noge kako u stavu tako i u pokretu. Iskorak nepravilan ili kratkog dometa. Nepravilno, neprirodno iskrivljenih šapa, mačijih šapa. Prenaglašen rep koji visi kao kod lovačkog psa, preduboko uvučen rep. Kratka dlaka, retka ili tanka dlaka. Stomak i butine ne prekrivene dlakom.

Diskvalifikacione mane: Suštinske slabosti su plašljiv i neprirodan karakter. Predgrizač ili podgrizač, stisnuta vilica, nedostatak zuba, izuzev M3. Nedostatci testisa, pogrešni pigmenti, ektropija, razne boje očiju, plave ili šarene oči, pogrešne boje, prevelike i premala veličine
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 2:02 pm

PUNI RADNI ISPIT

Uopsteno:
Narocita vrednost i svrha punog radnog ispita sastoje se u sledecem:
- utvrdjivanje visestruke upotrebljivosti nemackog lovnog terijera u lovackoj praksi.
- Dokazivanje svrhovitosti upotrebe takvih pasa u lovu na osnovu njihovih rezultata u ovom ispitu.
- Budjenje i unapredjenje razumevanja lovackih krugova za strucnu dresuru i vodjenje prikladnih pasa.

Radni ispiti se sprovode samo u jesen.Pojedine ispitne discipline mogu biti provedene tokom dva uzastopna dana .
U slucaja tri ili manje pasa u jednoj grupi ispit se moze sprovesti i u jednom danu.Ucestvovanje na radnom ispitu dozvoljeno je psima bez obzira na njihovu starost ukoliko su polozili IUO. Broj pasa koji se mogu prijaviti na neki radni ispit odredjuje se prema raspolozivoj divljaci i lovnom terenu.Postoje obavezne i izborne discipline.

1. ISPIT POD ZEMLJOM

1.1 Isterivanje i ponasanje kraj divljaci
1.2 Istrajnost i strast
1.3 Lajanje u rovu
1.4 Pretrazivanje rova

To su discipline koje se ispituju nadovezujuci se na smernice IUO-a. Mogu se preuzeti ocene s IUO-a koji je pas polozio.( Ako se ocene preuzimaju tada treba preuzeti sve ocene samo s jednog istog ispita).
Niza ocena u disciplini isterivanja moze se povisiti na ocenu 4 ako pas pokaze odgovarajuci rezultat u radu u prirodnom rovu.

Izvlacenje iz rova:

Od radnog psa treba zahtevati da usmrcenu ulovljenu divljac , odnosno divljaci izvuce do ulaza u rov ili iz rova.
Pas treba taj rad da obavi u zasebnoj cevi za izvlacenje koja je dugacka najmanje 4 metra i sa unutrasnjom sirinom 18x20cm.Na njenom kraju je usmrcen primerak ulovljene divljaci ili divljaci polozene s glavom okrenuto prema psu. Pri izvlacenju iz rova vodic sme upotrebiti sopstvenu ulovljenu divljac ili divljac ako je slicna onoj koju je stavilo na rspolaganje vodjstvo ispita.
Primerak divljaci odnosno ulovljene divljaci treba da bude odrastao. Male vrste kuna ne smeju se upotrebljavati. Vodic moze psa tako dugo bodriti dok divljac ne bude u njegovom posedu. Ako vodic izvadi svog psa iz ulaza u cev, a pri tom je i divljac u potpunosti izvucena van, i tada se smatra da je divljac u posedu psa.Ako pas,medjutim,napusti cev pa vodic mora posegnuti u cev celom duzinom ruke kako bi izvukao divljac, to dovodi do sizenja ocene.
Vodic mora predhodno odluciti hoce li psa pistiti da izvlaci neprivezan ili na dugackom povodniku. U ovom drugom slucaju upotreba dresurnih ogrlica nije dozvoljena.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Dodeljuje se psu ako u predvidjenom vremenu tako daleko izvuce divljac da joj je na ulazu u rov vidljiva barem glava.Jednokratno napustanje rova ne dovodi do smanjenja ocene.
Ocena 3.
Za nju je potreban jednak rezultat kao i za ocenu 4, ali posle intenzivnog uticanja vodica ili dvokratnog do trokratnog napustanja rova ili ako vodic mora celom rukom posegnuti u rov kako bi izvukao divljac.
Ocena 2.
Ako pas ne izvuce potpuno divljac, ali je dovuce do najmanje ¾ duzine rova tako da je za potpuno izvlacenje potebno upotrebiti neko pomocno sredstvo ili ako pas vise od tri puta napusti rov, ali inace korektno izvuce divljac.
Ocena 1.
Vrlo skroman rezultat u izvlacenju, pri kojem rov mora biti otvoren jer napor nadmasuje snagu psa pa bez otvaranja ne bi vise mogao izaci.Posle toga sledi ponovo postavljanje psa, ovog puta pas mora raditi najmanje kao za ocenu 2.
Ocena 0.
U roku od 10 minuta, predvidjenih za rad,pas uspe da izvuce divljac manje od ¾ duzine rova.
Ocena s povodnikom.
Jednako kao kod izvlacenja kad je pas neprivezan, buduci da je tu predvidjen drugi (nizi) faktor.
Vazno:
Prilikom izvlacenja moraju se svi gledaoci udaljiti, a sudije stati na toliku udaljenost da mogu tacno posmatrati sta se dogadja, a da ne ometaju rad. Za obe varijante izvlacenja iz rova vredi jedinstveno vreme predvidjeno za rad u trajanju od 10minuta.

ISPIT NAD ZEMLJOM

2.1 Upotreba nosa

Upotrebu nosa treba brizno motriti pri odredjenim disciplinama rdanog ispita.
I tu vrede smernice urodjenog ispita (IUO). Ocenu za nos dobivenu na IUO-u treba uzeti u obzir.
Pri ocenjivanju na Punom radnom ispitu moze se u nepovoljnim slucajevima ocena za nos s IUO sniziti za jednu ocenu,npr. Pri vrlo losem radu na plivajucem tragu patke. Moze se i povisiti, ali samo za jednu ocenu.

2.2 Sunjanje:

Sunjanje je glavni zadatak za radnog psa u sumi.
Pod sunjanjem se podrazumeva nastojanje psa da nadje i sledi sveze tragove, odnosno miris divljaci pa time odgovarajicu divljac primora da napusti svoje skroviste.
Na osnovu vodljivosti i iskustva pas pstize sunjanje koje se temelji na kretanju u lukovima.
Na terenu s dobrim rastinjem (mlada cetinarska suma,velike sorte kukuruza ili prostrana podrucja obrasla trskom), na kojem se racuna s prisustvom divljaci,vodic na mig ili tihu naredbu treba poslati psa na predvidjenu parcelu radi sunjanja.Vodic ostaje na svom stajalistu. Svaki put se sme pustiti samo jedan pas.Parcela koju pas treba planski da pretrazi mora biti dovoljno velika i s dovoljno rastinja. Pas mora glasno goneci slediti dlakavu divljac koju pritom nadje.Pernatu divljac treba nagnati na uzletanje.Suvise prostrano gonjenje koje prelazi na susedne parcele nije pozeljno.Sunjanje moze biti ispitivano i na odgovarajucim ”otocima” sume ako im je povrsina veca od 2 hektara.
Svakom psu trebalo bi omoguciti sunjanje na jos nepretrazenoj povrsini.
Sudije i drugi koji sude na ispitu (ali ne vodic) moraju opkoliti parcelu.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Predvidjenu parcelu treba samostalno, planski pretraziti, a nadjenu divljac glasno podici iz skrovista.Povratak od gonjenja divljaci treba uslediti u primerenom vremenu, u skladu sa okolnostima i strascu psa.
Ocena 3.
Nepotpuno plansko pretrazivanje parcele. Dvokratno ili trokratno podsticanje na sunjanje , posle cega pas jos uvek poletno pretrazuje parcelu.Nadjenu divljac treba glasno podici iz skrovista.Povratak od gonjenja divljaci treba uslediti u primerenom vremenu, u skladu sa okolnostima i strascu psa.
Ocena 2.
Sputano, bezvojlno nedovoljno prostrano sunjanje.Visekratno upucivanje psa na parcelu.Povratak u primerenom vremenu.Uzdrzan glas pri gonjenju divljaci.
Ocena 1.
Ograniceno sunjanje(na podrucju od oko 50m.).Napustanje parcele i prelazak na susedne tokom duzeg perioda bez kontakta s divljaci,odnosno veze s vodicem.
Vrlo los glas i iza vidljive divljaci.
Ocena 1.
Bez rezultata,pas koji goni apsolutno nem.

2.3 Rad na krvnom tragu:

Ispitivanje treba obaviti u sumi na najmanje 6 metara dugom odmotanom radnom povodniku s propisnom ogrlicom.Trag srnece divljaci mora biti dug 400-600 metara i polozen nanosenjem ili prskanjem ¼ litre krvi divljaci.
Dodatno koristenje specijalne obuce za polaganje tragova je dozvoljeno.Meta se moze nalaziti do 100 metara izvan sume .Meta se obelezava krvlju i grancicama, a na kraju vestackog traga treba odkriveno odloziti odstreljen primerek papkaste divljaci.
Pas mora cistim radom na povodniku da dodje do divljaci.
Sigurnost na tragu,rad nosa,miran i temeljit rad presudni su kod utvrdjivanja ocene.
Pas koji dodje do divljaci dobija najmanje ocenu “1”. Rad bi trebalo da bude obavljen u primerenom vremenu.

Prvih 50 metara traga mora ici u istom smeru.Na jednom te istom ispitu svi tragovi moraju biti polozeni ili nanosenjem ili prskanjem.Nacin polaganja traga treba navesti prilikom raspisivanja ispita .Organizator ispita ima pravo prilikom raspisivanja ispita smanjiti duzinu traga i duzinu vremena koje trag mora odlezati unutar propisanih granica.Prilikom prijavljivanja vodic psa mora navesti na kojem od raspisanih tragova bi zeleo da radi. Razmak medju tragovima treba da bude najmanje 100metara, a svaki trag treba da ima obelezenu metu, dva pravougla zavoja i jedno obelezeno leziste ranjene divljaci. Markacije na tragu mogu biti neupadljivo smestene na zadnjoj strani drveca. Vreme koje normalan trag (400m) mora odstajati nesme biti manje od 2 sata niti vise od osam sati.
Nocni trag (400m ili 600m) mora odstajati najmanje 12 sati, a najvise 20 sati.Polaganje tragova obavlja sudija iz sudiske komisije nadlezne za ispitivanje pasa iz odgovarajuce grupe, a pri tom treba da bude prisutan jos jedan delegirani sudija. Za nocne tragove treba za svaku grupu poloziti i najmanje jedan rezervni trag. Tokom rada na krvnom tragu vodic moze svog psa pomeriti , ponovo ga postaviti ili korigovati, ali ucestale korekcije povlace za sobom snizenje ocene .
Sudija treba opozvati vodica ako pas sidje sa traga oko 80m. Zatim treba vodicu pokazati zadnje mesto na tragu do kojeg je pas dospeo kako bi ga tamo mogao ponovo da postavi.Svaki opoziv povlaci sa sobom snizenje ocene. Nocni trag ima vise faktore,a na ocenskoj listi upisuje se pod ”posebno”.

2.3.7. Oblajavanje mrtve divljaci, pokazivanje mrtve divljaci

Oblajavanje ili pokazivanje mrtve divljaci treba ispitati na istom tragu neposredno posle rada na povodniku , pri cemu trag srnece divljaci pri pocetku rada na krvnom tragu treba produziti za 150m. Kraj rada na povodniku markira se posebno obelezenim lazistem ranjene divljaci , na kojem pokazivaca ili oblajivaca mrtve divljaci treba odvezati kako bi izradio daljnjih 150. do primerka divljaci . Zatim treba ocenjivati samo nacin oblajavanja ili pokazivanja, bez obzira dali je pas nasao divljac po tragu ili slobodnim trazanjem izgubljene divjlaci. Pas sme da bude postavljen najvise tri puta . Nakon sto oblajivac i pokazivac poloze ovu disciplinu s oceno 3 ili4, uz rezultate u radu upisuje se odgovarajuca oznaka (oblajavanje odnosno pokazivanje).
Vodic treba pre rada na krvnom tragu da navede na koji nacin pas pokazuje mrtvu divljac.Vodic treba da ostan ena mestu na kojm je odvezao psa i da se ponasa mirno.Tek posto se pokazivac vratio ili je oblajivac oblajavao oko 10min., vodic sme da prati svog psa posto je od sudije za to dobio odobrenje.
Pokazivac ili ooblajivac koji je nasao divljac, ali je nije oblajao ili pokazao , ne moze ploziti ovu ispitnu disciplinu.Ako pas treba da bude ispitan u pokazivanju ili oblajavanju mrtve divljaci ,to treba navesti prilikom prijave za ispit .

2.3.2 Ponasanje kraj divljaci:

Primerak divljaci koji je polozen na kraju traga, mora da bude uredno zasiven.Izuzetak od toga cine mesto ulaska i izlaska metka.
Nakon uspesnog rada na povodniku, psa treba odloziti kraj divljaci( takodje pokazivace i oblajivace mrtve divljaci koji nisu bili kod divljaci).Vodic i sudije moraju se udaljiti i posmatratai ponasanje psa.Ne dodeljuje se nikakva ocena,ali neosporno ostecivanje divljaci dovodi do iskljucenja iz ispita.

2.4 Donosenje lake divljaci:

Ovaj ispit treba provoditi na otvorenom terenu za pernatu i dlakavu divljac ili u staroj sumi za dlakavu divljac.

Duzine iznose:
Staza pernate divljaci oko 150m.
Staza dlakave divljaci oko 200m.

Pas treba izraditi stazu te svom vodicu radosno doneti primerak divljaci koja se nalazi na njenom kraju.

Psi koji ostecuju ili zakopavaju mrtvu divljac, iskljucuju se iz daljnjeg ispitivanja. Stazu za svakog psa treba da polozi jedan od sudija neposredno pre ispitivanja i one moraju biti po mogucnosti jednako zahtevne.
Razmak izmedju pojedinih staza treba da bude najmanje 100m.Pas ne sme posmatrati polaganje staze.Po naredbi sudije vodic treba postaviti psa na obelezenom nastrelu. Pri tom je vodicu dozvoljeno da oko 20m. sa psom na povodniku izradjuje stazu.Za ocenjivanje rada treba uzeti u obzir sledece:
Prihvatanje,donosenje i predavanje divljaci svom vodicu.
Za rad na stazi treba ocenjivati radosno,samostalno i plansko izradjivanje traga i korektno glatko vracanje.Vodicu je dozvoljeno doneti sa sobom prikladnu odraslu divljac za stazu.Primerak te vrste divljaci (kunic,jarebica,divlji golub,fazan,patka) povlaci se uz oblikovanje dva pravougla zavoja, po mogucnosti uz vetar od pozadi, a na kraju se polaze primerak iste vrste divljaci.Posle polaganja divljaci, polagac staze treba se udaljiti u pravcu produzetka staze te se sakriti tako da ga pas nemoze videti.Onde treba otkriveno postaviti drugi primerak divljaci.Povodnik za povlacenje divljaci treba ukloniti kako nebi sprecavao psa u donosenju drugog primerka divljaci.Vodic ima pravo izbora koji primerak divljaci ce biti polozen na kraju staze.Prema zelji vodica staza moze biti nacinjena i sa samo jednim primerkom spomenute vrste divljaci.Polagac staze sme napustiti skroviste tek na znak sudije koji se nalazi na mestu nastrela.
Pas moze biti postavljen na stazu do tri puta.Svako novo pstavljanje snizava ocenu.Za odlican rezultat u donosenju potrebno je :.brzo prihvatanje divljaci,radosno.glatko donosenje uz korektan zahvat i propisno predavanje.Pas koji pri prvom pronalazenju divljaci ne donese samostalno nemoze poloziti ispit.To vredi za svaki rad aportiranja,takodje za izborne discipline.U svakoj od dve discipline u donosenju pas mora postici najmanje ocenu 1.

2.5 Trazenje i donosenje izgubljene pernate divljaci (izborna disciplina)

U tu svrhu jedan od sudija postavlja primerak pernate divljaci . Na terenu mora da bude rastinje toliko visoko da pas moze pronaci izlozeni primerak divljaci koristeci se samo nosom i da ga moze videti tek na maloj udaljenosti.Tern treba da bude sirok najmanje 80m. Sudija koji postavlja divljac mora ici terenom s vetrom u ledja i da posle izlaganja udalji istim putem kako pas ne bi pronasao divljac koristeci ljudski trag.
Ove pripreme pas ne sme videti.
Tek posto sudija koji je postavio divljac ponovo dodje do sudiske komisije, vodicu se odprilike naznaci pravac u kojem se nalazi divljac na udaljenosti od 40-50m.
Vodic tada treba da odveze psa radi trazenja izgibljene divljaci.Pas mora da trazi divljac samostalno.Vodic moze da hoda iza psa I da ga bodri.
Pas treba da trazi ispred vodica i svojim kontrolisanim hodom i upotrebom nosa jasno da pokaze da zeli da pronadje divljac.
Ocenjivanje ove discipline racuna se kako se pas posatavio prema radu.
Sudije mogu prekinuti rad ako steknu utisak da pas ne zadovoljava zahtevima.

2.6 Odlaganje:

Svakog psa treba pojedinacno ispitati usumi , na cistini i suzenju. Vodicu se prepusta izbor zeli li da pas bude pusten slobodan ili na povodniku. Vodic se trba prikradajuci se udaljiti iz vidokruga psa na 30-40 m. i po naredbi sudije ispaliti dva pucnja sacmom s vrmanskim razmakom od 10sek.
Pasa se do povratka vodice ne sme udaljiti sa svog mesta
2.6.7 Slobodno odlaganje

Vodic treba odloziti svog psa slobodnim ili slobodnim uz neki predmet, sto znaci pas ne sme ostati na povodniku.Povodnik treba odvezati i on moze da bude polozen pokraj psa, ali ne na psu.Pokraj psa mogu lezati ranac,kaput ili sesir.Pre nego sto vodic ispali hitac moze psa jedanput korigovati , a da to ne dovodi do smanjenja pcene.Glasne naredbe povlace za sobom smanjenje ocene.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Pas mora da ostane da lezi ili sedi sve dok sudija ne da znak. Pritom se mora ponasati mirno.
Ocena 3.
Kao kod ocene 4, ali pas ustaje na sve cetri noge. Ostaje da stoji na svome mestu i miran je.
Ocena 2.
Pas ustaje i udaljava se maksimalno 5m., ali ostaje tamo do povratka vodica i miran je.
Ocena 1.
Pas ustaje i polagano sledi svog vodica. Ponovo legne ili sedne cim ga je opazio i ostaje miran.
Ocena 0.
Pas laje ili se ponasa svojevoljno.

2.6.2. Odlaganje na povodniku

Pas mora da bude privezan na dugom povodniku za drvo.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Pas se mora ponasati kao da lezi slobodan.Ako digne glavu to se ne smatra greskom.Sme da sedne ali mora ostati na svom mestu i da bude miran.
Ocena 3.
Pas ustaje i miran je.
Ocena 2.
Pas zeli da napravi korak ali ostaje sasvim miran kad primeti da ne moze da ode.
Ocena 1.
Pas potegne jednom povodnik, ali se zatim vraca na svoje mesto kad primeti da je privezan.
Ocena 0.
Pas poteze povodnik ili je glasan.

2.8 Slobodno hodanje uz nogu (izborna disciplina)

Slobodno hodanje uz nogu ispituje se na sumskom putu ili lovackom putu kroz livadu tako da neprivezan pas bez glasnih naredbi sledi vodica tik iza njega ili uz nogu.Vodic mora preci razdaljinu od najmanje 50m., menjajuci tempo i putem se zaustaviti najmanje dvaput, pri cemu pas treba odmah da stane.

2.9 Ponasanje na odmaralistu-stajalistu.

Prilikom ispitivanja ponasanja na odmaralistu vodici se za vreme gonjenja postave s privezanim psima poput strelaca uz parcelu dok druge osobe prolaze parcelom stvarajuci pritom buku uobicajenu u lovackoj praksi.Jedan od sudija mora bar dvaput ispaliti hitac.
Pas se treba pri ovom ispitu da ponasa mirno, ne sme da laje,potezati povodnik ili bez naredbe da se odmakne od vodica.

2.10 Opsta poslusnost i sklonost prema radu.

Psi se ne ispituju posebno u poslusnosti . Dobrovoljna poslusnost vidljiva je tokom ispita i to kod svih ispitnih disciplina kad pas radosno i pazljivo radi uz vodica te se voljno pokorava svakom jednokratnom vodicevom poviku koji je cuo i razumeo.Posebno se vrednuje mirno i strucno , lovacki propisno vodjenje psa.Sklonost prema radu izrazava se radosnim , samostalnim i pravilnim izvrsavanjem trazenih zadataka.

2.11 Rad na vodi:

2.11.1 Opsti deo

Sprovodjenje lova na vodenu divljac , lovacki propisnog i u skladu sa Zakonom o zastiti zivotinja predpostavlja koriscenje odgovarajuceg psa shodno Zakonu o lovu. Svrha rda na vodi je pripremanje lovackog psa za njegove kasnije zadatke u lovackoj praksi , pre svega za trazenje bolesne ili uginule vodene divljaci koja je pala na vodu. Polaganjem ispita dokazuju se rezultati i dokumentuju u svrhu gajenja.

2.11.2 Opste odredbe:

1. Prilikom ispitivanja rada lovnih terijera za ispustenom patkom, obavezujuca su nacela navedena u nastavku.Pritom se treba pridrzavati vazecih propisa Zakona o lovu i Zakona o zastiti zivotinja.
2. NJih se treba tacno pridrzavati i prilikom dresure na vodi, pri cemu treba osigurati da jedan pas ne bude uvezbavan na vise od tri patke.
3. Nacelni i grubi prekrsaji ovih odredbi povlace za sobom trenutno iskljucenje iz daljnje dresure ili ispitivanja od strane odgovorne osobe .
Nezavisno od toga moguce je kazneno gonjnje i preduzimanje internih disciplinskih mera Kinoloskog saveza Republike Srbije.

2.11.3 Vodene povrsine:

Ispitna vodena povrsina mora se prostirati na najmanje 0,25ha. Da bude siroka mestimice 6m, s takvom dubinom vode da je pas moze savladati samo plivajuci i rastinjem koje se prostire na oko 500m2 da patka moze u potpunosti iskoristiti mogucnost bega.

2.11.4 Odgovorna osoba:

1. Kinoloska udruzenja odredjuju za svaki ispit odgovornu osobu koja kao vodja-delegat za sprovodjenje ispita na vodi pazi na tacno postovanje svih odredbi navedenih u nastavku.
2. Pored odgovorne osobe navedene u tacki 1. za postovanje ovih propisa odgovoran je i organizator ispita.

2.11.5 Patke

1. Za rad na vodi smeju se koristiti samo potpuno odrasle patke, cija je sposobnost bega na krace vreme ogranicena prema metodi profesora Mullera (papirni prsluk preko pojedinih letnjih pera jednog krila).
2. Patke moraju vec tokom gajenja i/ili drzanja biti naviknute na vodu i rastinje, tj. Da mogu plivati, roniti i provlaciti se kroz rastinje.Patke moraju imati priliku da namaste svoje perje sve do kratkog vremena pre ispita.
3. Ukoliko nije moguce drzati patke barem neko vreme radi njihovog prilagodjavanja , mogu se neposredno pre ispita doneti na ispitnu vodenu povrsinu.Onde ce boraviti da do pcetka ispita ne bi pretrpele nikakve ozlede.
4. Vreme ispitivanja na jednoj patki ne sme biti duze od 15min.
Gonjenje patke na vodi nepozeljno je i treba ga sto pre zavrsiti
5 Ako pas eventualno donese zivu patku, trba je odmah propisno lovacki usmrtiti.
6 Mrtve patke treba drzati odvojeno od zivih.
7 Prostor za patke treba smestiti tako da ga pas za vreme rada ne moze pronaci.

2.11.6 Lezanje na jajima:

Rad na vodi sa zivom patkom moze se uvezbavati i ispitivati samo van perioda njenog lezanja na jajima i vodjenja mladih.

2.11.7 Preduslov za ispitivanje na vodi:

Ispit s patkom sme biti sproveden nakon sto je pas dokazao mirnocu na pucanj i pokazao sigurno trazenje i donosenje izgubljene mrtve patke.

2.11.8 Psi:

1. Ucestvovati mogu samo psi ciji vlasnici su clanovi KSRS-a. Izuzeci su dozvoljeni samo zabog posebnih lovackih i urodjenih razloga.Njih treba obrazloziti.
2. Psi koji zakazu pri donosenju izgubljene mrtve divljaci ili prilikom ovog ispita pokazu strah od pucnja , ne smeju biti dalje ispitivani.
3. Prilikom svakog ispita mora stajati na raspolaganju ispitan , u lovu iskusan pas koji ce se u slucaju potrebe koristiti za naknadno trazenje.
4. U nacelu se za svakog psa moze upotrebiti samo jedna patka.Upotreba dodatne patke dozvoljena je samo ako pas nije mogao da bude ispitan na prvo upotrebljenoj patki(npr. prevremeno odletanje patke).
5. Psi koji su jednom polozili ispit u disciplini ,,sunjkanje u trsci/rastinju s patkom”(najmanje ocena 2) ne smeju biti ponovo ispitivani u toj disciplini.To ne vredi za dalje ispitivanje u okviru selekcije za gajenje ili za medjunaroni ispit.
6. Ako pas nije polozio dopusten je jos jedan naknadni ispit.

2.7 7.9 Poseban deo:
Kod radnog ispita ispituju se sledece discipline prema ovome redosledu:
- sunjanje u trsci/rastinju bez patke
- mirnoca na pucanj (sme se u slucaju potrebe ispitivati na prvom mestu)
- trazenje izgubljene divljaci u vodama bogatim rastinjem
- sunjanje u trsci/rastinju s patkom
- donosenje iz duboke vode
Delegat ispita mora se kratko pre ispita uveruti dali osobine vodene povrsine odgovaraju zahtevima.

2.11.10 Sunjanje u trsci/rastinju bez patke

Pas treba na jednokratnu naredbu vodica i bez ikakvog daljeg poticanja (kamen itd.) prihvatiti vodu i tamo samostalno sunjati po rastinju.
Pri sunjanju bez patke u vodama bogatim rastinjem pas trba da pokaze volju za nalazenjem kao i spremnost za rad u vodi i treba temeljno da pretrazi parcelu koja mu je dodeljena.Vodic sme podupirati psa znakovima i povicima.Trajno uticanje na psa dovodi do snizenja ocene.Rad sunjanja treba da traje najvise 10 minuta.Dodje li pas tokom svog rada do zive patke pa tako nastane situacija prikladna za ispitivanje, to treba u svakom slucaju oceniti. Ocena s nekog predjasnjeg ispita tada se ne preuzima.

2.11.11 Ocenjivanje:
Ocena 4:
Radosno prihvatanje vode na jednokratnu naredbu i istrajno,dovoljno prostrano sunjanje u trsci/rastinju.Blago upravljanje pri radu znakovima ili povicima vodica.
Ocena 3:
Sustavno pretrazivanje povrsine s trskom/rastinjem uz usmeravanje i izrazeno uticanje vodica.Dozvoljeno je dva ili tri puta psa postaviti iznova.
Ocena 2:
Temaljno pretrazivanje povrsine s trskom/rastinjem uz vrlo izrazeno uticanje od strane vodica,npr. bacanje kamena ili pucanje nakon visekratnog izlazenja iz vode.
Ocena 1:
Kad pas uopste ne pokazuje interes, ulazi u vodu i tamo pliva.

2.11.12 Mirnoca na pucanj:

1. Odstreljenu patku treba baciti sto je moguce dalje u otvorenu vodu tako da to pas moze videti, pa se od psa trazi da je donese.Pas koji u roku od 1min. nakon prvog postavljanja ne prihvati vodu, ne sme dalje da bude ispitivan.
2. Dok pas pliva prema patki, ispali se hitac sacmom na vodu u smeru patke. Pas mora doneti patku samostalno, tj. Bez naredbe vodica.
3. Ako pas posle pucnja napusti vodu te je odmah ponovo ne prihvati na jednokratnu naredbu vodica ili ako ne donese pronadjenu patku. Ne sme vise da bide ispitivan na vodi.

2.11.13 Trazenje izgubljene divljaci na vodama bogsti rastinjem

1. Trazenje izgubljene divljaci u vodama bogatim rastinjem provodi se neposredno posle ispitivanja mirnoce na pucanj.Traje najvise 10min.
2. U tu svrhu treba baciti u rastinje sveze otstreljenu patku, ali tako da pas ne moze videti niti bacanje niti samu patku s obale.Patku treba tako smestiti (otok,suprotna obala,povrsina s trskom) da pas mora krenuti u rastinje preko slobodne vodene povrsine.
3. Vodicu se priblizno naznaci pravac gde se nalazi patka i to s mesta koje je udaljeno od patke najmanje 30m.Pas mora samostalno da trazi patku,mora je naci i doneti vodicu.
4. Vodic sme podupirati i usmeravati psa. No trajno uticanje ili pucanj, odnosno visekratno bacanje kamena dovodi do snizenja ocene.
5. Pas koji u ovoj disciplini ne dobije najmanju ocenu ”dobar/ocena 2” ne sme dalje da bude ispitivan na zivoj patki.Pas koji kod prvog nalazenja ne donese samostalno patku ne moze poloziti ispit.

Ocenjivanje:
Oceba 4:
Pas radosno prihvata vodu,samostalno i ciljno pretrazuje rastinje, nalazi patku u primernom vremenu, donosi je radosno i korektno predaje vodicu.
Ocena 3:
Pas prihvata vodu,trazi uz blago podupiranje od strane vodica, nalazi patku u primernom vremenu, donosi je i korektno predaje vodicu.
Ocena 2:
Psu je potrebns izrazena pomoc kako bi nasao patku koju potom donosi.
Ocena 1:
Pas s oklevanjem ulazi u vodu,patku ne nalazi.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu ili ne donosi patku.

2.11.14 Sunjanje u trsci/rastinju s patkom:

Patka se postavlja u rastinju, a meta se ne obelezava.Te pripremne radnje pas ne sme videti.
Posle pstavljanja patke, sudije dovode vodica do neke tacke koja je od mesta na kojem je postavljena patka udaljena toliko koliko iznosi domet pucnja sacmom i naznace mu pravac gde se nalazi patka.Zatim vodic naredi psu da trazi patku.Pas treba samostalno da trazi patku i da je nadje.Vodic ga sme pri radu usmeravati i podupirati, ali trajno uticanje dovodi do snizenja ocene.
Cim pas podigne patku iz rastinja te je sledi na vid,patku treba ustreliti vodic ili odredjena osoba koja je za to zaduzena, ali tako da ne ugrozi sigurnost psa.
Ustreljenu patku pas mora smostalno doneti,tj. Bez naredbe vodica.
Sudije trebaju okoncati rad psa cim se stvori konacan sud o njegovom radu.To vredi i za slucaj da patka nije ustreljena pred psom.Pas koji ne donese samostalno patku kad je prvi put nadje ne sme biti dalje ispitivan.
U tom slucaju smatra se da nije polozena ni odgovarajuca disciplina ,,trazenje izgubjene divljaci u vodama bogatim rastinjem” odnosno ,,sunjanje s patkom u vodama bogatim rastinjem”.
Patka koju je pas ugledao smatra se nadjenom.
Ako pas pri radu slucajno naidje na drugu patku, i taj rad treba oceniti.
Sudije mogu okoncati rad psa ako su stekli utisak da pas ne udovoljava zahtevima.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Sigurno trazenje i nalazenje upotrebljene patke.Pas moze biti usmeravan ako je patka zaronila te su sudije to naredili.
Ocena 3:
Ne bas sigurno trazenje i nalazenje upotrebljene patke.Pas moze biti usmeravan i znakovima i bacanjem kamena, a po naredbi sudije i pucnjem.
Ocena 2:
Pas mora pokazati interes za trazenjem patke
Ocena 1:
Pas mora barem pokazati sklonost da je u stanju, ako mu se kasnije pruzi dodatna dresura, da pokaze zadovoljavajuci rad.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu.
Pri ,,sunjanju sa i bez patke” ocena 4h. treba da se dodeli samo u izuzetnim slucajevima kad je pas pokazao izvanredno dobar rad.

2.11.15 Donosenje iz diboke vode

1. Izvodjenje donosenja kao dresurom uvezbane discipline,tj. Prihvatanje divljaci, donosenje(zahvat) i nacin predaje ocenjuju se kao ,,donosenje iz duboke vode”
2. Kod donosenja ocene za ,,donosenje iz duboke vode”treba uzeti u obzir sve aktivnosti psa u donosenju prilikom rada u vodi.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas treba patku propisno doneti vodicu,sesti i korektno mu je predati.
Ocena 3:
Pas prvo ispusta donesenu patku na obali kako bi se stresao ili je nije predao korektno.
Ocena 2:
Pas visekratno ispusta patku i donosi je tek pod snaznim pritiskom.
Ocena 1:
Pas ima poteskoce prilikom donosenja patke do obale.
Ocena 0:
Pas ne donosi patku nakon sto je prvi put usao.

Psim koji ostecuju patku treba da budu iskljuceni iz ispita.Trzanje,cerupanje perja,zagriz dovode do snizenja ocene.

Za sve aktivnosti u donosenju vredi:
Ako pas isprva neprikladno zahvati patku ( za glavu,krilo ili rep) ali na kopnu popravi zahvat bez naredbe i bez stresanja , pa je zatim donese i korektno preda, psu se ne sme sniziti ocena.

2.11.16 Karakter ( Vidi 2.9 IUO
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 2:03 pm

OPSTE ODREDBE PRAVILNIKA ZA OCENJIVANJE RADA PASA JAMARA
(LOVNIH TERIJERA I JAZAVICARA)Ovim Pravilnikom Kinoloskog saveza Republike Srbije odredjuje obavezne uslove za pojedina ispitivanja radnih sposobnosti pasa jamara za citavo podrucje Republike Srbije.

Ispitivanja radnih sposobnosti podeljena su u dve grupe
- Ispitivanje rada nemackih lovnih terijera
- Ispitivanje rada jazavicara

I.Svrha ispita

Ispiti imaju za svrhu utvrdjivanje urodjenih osobina pasa jamara i dokazivanje upotrebljivosti u lovu.
Psi jamari se gaje za lov i od njih se ocekuje cvrstina karaktera i istrajnost pri lovu na divljac,osetljivost njuha i sigurnost na tragu ranjene divljaci i lajanje pri pracenju na svezem tragu divljaci.Pritom treba da budu poslusni pratioci lovca u lovu,s izrazenim cvrstim karakterom u svakoj prilici.

II.Odnosi prema pokroviteljskoj organizaciji

Statut Kinoloskog saveza Republike Srbije i Pravilnik o strucnom radu vaze za sve ucesnike na ispitu (organizatore,sudije,takmicare) i obavezno se moraju primenjivati na svim ispitima pod pokroviteljstvom Kinoloskog saveza Republike Srbije.

III. Pristupanje ispitu

Za pristupanje ispitu urodjenih osobina (IUO) pas treba da bude star najmanje 9 meseci te da ima pozitivnu ocenu u eksterijeru.Ocenjivanje eksterijera psa moze da bude na smotrama i izlozbama pasa i to pre ispita
Za ostale ispite vrede isti uslovi kao za pristupanje IUO-a
Bolesni psi i zenke u teranju ne smeju se dovoditi na ispit i treba ih drzati sto dalje od ispitnog terena.Svi prijavljeni psi moraju imati propisno veterinarsko uverenje i treba da bude moguce proveriti njihov identitet.

IV. Prijave

Prijave za ispite, rok i nacin placanja, visinu prijave, postupanje u slicaju odustajanja i nedolaska na ispit kao i mogucnost postojanja odredjenih povlastica u placanju odredjuje organizator ispita.

V. Zrebanje.

Redosled prema kojem ce se ispitivati psi odredjuje se zrebom pre pocetka ispita.
Prozivanje pri zrebanju vrsi se prema redosledu prispelih prijava.

VI. Vodic psa

Vodic psa mora da ima najmanje 16 godina zivota.Na ispitu nije dozvoljen pristup vodicima pasa kojima je KSRS zabranio ucesce na priredbama u orgaizaciji KSRS.
Vlasnik psa moze poveriti vodjnje psa drugoj osobi, ali izmena vodica za vreme ispita nije dozvoljena.
Vodic psa podvrgava se svim tackama pozitivnih pravilnika KSRS-a,odulkama delegata utakmice i sudija.
Vodic i vlasnik psa mogu odustati od ispitnih rezultata bez obrazlozenja, ali time gube sva prava vezana uz tu priredbu.


PRAVILNIK ZA ISPITIVANJE RADA
NEMACKIH LOVNIH TERIJERA


A) ISPIT URODJENIH OSOBINA (IUO)


I. RAD POD ZEMLJOM


Uopsteno:
Nemacki lovacki terijer mora biti u potpunosti podoban pas za lov pod zemljom i za tu vrstu lova posedovati potrebnu ostrinu,istrajnost i strast.Radi omogucavanja jedinstvenih uslova i sticanja potrebnog iskustva granice zastite psa,uvezbavanje i ispitivanje upotrebljivosti za rad u rovu odrzavaju se u vestackom rovu u reviru, gradjenom u skladu sa Zakonom o zastiti zivotinja.Rovni sastavi moraju odgovarati normama Nemackog kluba za lovacke terijere i posedovati okrugli kotao.
Prostor za isterivanje treba biti visok 30cm i povrsine najmanje jednog kvadratnog metra.Sa svih strana treba biti otvoren.Isterivanje lisice odgovara zahtevima utvrdjivanja sposobnosti za rad mladih i starih pasa.
Ispitivanje sposobnosti za rad u rovu izvodi se uz upotrebu lisica koje su gajene u tu svrhu i spricane protiv besnila.Nacin drzanja i upotrebe divljaci treba da bude uskladjen sa postovanjem propisa Zakona o zastiti zivotinja.
Ponasanje psa pre i za vreme rada mora da bude posmatrano i ocenjivano s obzirom na njegov karakter.
Ponasanje psa kraj divljaci vazno je kod dodele ocena u radu na vestackom rovu u reviru, izvedenom u skladu sa Zakonom o zastiti zivotinja.Ocena koja se dodeljuje za rad u rovu moze biti najmanje 2,5.U diciplini isterivanja takodje se dodeljuju polovicne ocene,tako da je moguca veca diferencijacija.S obzirom na to kako se pas ponasao i kako je lezao ispred divljaci, dodeljuju se ocene od 4 do 0.

I.I Upustvo za sudije za rad pod zemljom

Vestacki rov u reviru,koji je u skladu sa Zakonom o zastiti zivotinja,mora da ima unutrasnji poprecni presek od 18cm sirine i 20cm visine, da bude dugacak najmanje 15m,da ima dve silazne i uzlazne cevi,suzenje s unutarnjom sirinom od 16cm i visinom od 18cm te duzine
70-80cm,kao i prolaz s ulegnucem.
Mora da bude instaliran sastav okruglog kotla.Kao predlog kako treba izgledati rovni sastav mogu posluziti brojni vec izgradjeni normirani sastavi koji odgovaraju medjunarodnom standardu.Rov mora biti zatamnjen.
Pri pocetku rada pas se sme tek vrlo blago bodriti pre samog ulaska u rov ( u skladu s lovackom praksom).Dalje bodrenje dovodi do oduzimanja bodova u diciplinama pretrazivanja ili istrajnosti i strasti.Vodic treba tokom rada da ostane kod ulaza u cev, a to mesto sme da napusti samo ako to dozvoli sudija.
Iskusan i dobar pas jamar mora pretraziti rov i lisicu zatvoriti u okrugli kotao.Pas mora samostalno pronaci lisicu.


1.2 Rad kod okruglog kotla.

Lisica se ispusta kod ulaza preko silazne i ulazne cevi,tesnaca i mogucih drugih prepreka do okruglog kotla i tamo biva zatvorena pregradom.
Rov treba da bude priredjen tako da pas moze prvo da prati lisicu otprilike do sredine rova,preko navedenih mesta.Tek se tada rovni sastav treba u potpunosti otvoriti.
Pas se moze odvezati radi ulaska u rov tek posto je lisica zatvorena pregradom u okruglom kotlu te je rov priredjen na odgovarajici nacin.
Pas treba divljac da pronadje samostalno, a vodic ga za vreme rada ne sme bodriti.Pred okruglim kotlom pas mora efektivno da lezi najmanje pet minuta i pritiskivanjem rotacione resetke potiskivati lisicu.Rotaciona resetka prvo moze da bude pritisnuta samo do prepreke.Ako tokom lezanja pred kotlom pas tako snazno potiskuje lisicu da rotaciona resetka dodje do prepreke te se stekne utisak da pas vlada sa divljaci(ocena najmanje 3,5 iz dicipline isterivanja),prepreku treba osloboditi,ali se ne otvara pregrada prema kosari za isterivanje.Ako pas i dalje lisicu snazno potiskuje te cini dalje napore da bi je isterao, odmah treba otvoriti i tu pregradu.
Rad je zavrsen cim lisac napusti rov ili pas ne uspe da ga istera posle 10min.(od prvog nalazenja) efektivnog rada kod okruglog kotla.
Ukupno vreme rada u umetnom rovu u reviru iznosi najduze 15min.Za pretrazivanje (od prvog nalazenja) psu stoji na raspolaganju 5min. bez skidanja bodova.Posle svakog psa lisicu treba promeniti.

Smernice kod ocenjivanja discipline isterivanje

Ocena 4.
Pas pokazuje vrlo dobar,samostalan rad, lovacki propisno savladavanje lisice i njeno isterivanje.Ako posle povlacenja pregrade pas i dalje snazno i bez prekida potiskuje lisicu tokom celog preostalog vremena za rad od najmanje 4min. moze biti dodeljena ocena 4 i bez isterivanja lisice.
Ocena 3,5
Pas pokazuje dobar rad,lovacki propisno lezanje pred kotlom.Ponovo potiskuje lisicu i pokusava da je istera,a lisica napusta rov bez pritiska psa.
Ocena 3
Pas pokazuje dobar rad, lovacki propisno lezanje pred kotlom uz povremene pokusaje za isterivanje lisice.
Ocena 2,5
Pas pokazuje zadovoljavajuci rad,lovacki propisno lezanje pred kotlom,eventualno tek poneki pokusaj isterivanja lisice.
Ocena 2/1
Pas pokazuje manjkav rad koji je u lovackom smislu nezadovoljavajuci.
Ocena 0.
Nezadovoljavajuci rad.

1.3 Istrajnost i strast

Pre svega treba biti ocenjena izdrzljivost psa u rovu i njegova lovacka strast.To se odnosi i na ponasanje psa pri ulasku u rov.Napustanje rova kako bi se pronasla druga mogucnost ulazenja ne treba psu pripisivati kao gresku ako posle toga ponovo samostalno udje u rov .Bodrenje od strane vodica je dozvoljeno,ali smanjuje ocene. Ako pas napusti rov bez ponovnog vracanja u njega tokom vremena propisanog za rad,ispit se ne smatra polozenim.Ocenjuje se tokom citavog rada.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas pokazuje vrlo dobru, lovackoj praksi u potpunosti primerenu istrajnost i strast za vreme rada i stalno nastojanje da se lisica fiksira na odredjenom mestu i da se na kraju potisne iz rova.
Ocena 3-0
U skladu s prikazanim radom.Nestalno ponasanje i rad i vise nego dvokratno napustanje divljaci tako da ona ima priliku da se pomakne, kao i popustanje strasti,dovodi do snizenja ocene.

1.4 Lajanje u rovu

Lajanje u rovu treba lovcu da ukaze na tok i napredak u radu.Lajanje je neophodno za uspesan rad pod zemljom i za mogucnost ukljucivanja lovca.
Treba razlikovati lajanje koje pas ispusta zbog straha ispred rova ili na ulasku u rov od pravog lajanja prilikom lezanja ispred divljaci.
Psi koji bez lajanja vrebaju divljac za lov su neupotrebljivi.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas ispusta vrlo dobro,stalan,trajan glas-lajanje prilikom lezanja ispred divljaci. Manji prekidi mogu se tolerisati.
Ocena 3-0:
U skladu s prikazanim radom.

1.5 Pretrazivanje

Iskusan i dobar pas jamar ne treba i nece prihvatiti rov u kojem nema divljaci. Rovove u kojima ima divljaci pas treba sa sigurnoscu da pretrazi sa svim njihovim odvojcima i poteskocama. Napustanje rova i ponovni ulazak kroz drugu cev potpuno su prihvatljivi. Nos,strast,zelja za nalazenjem i iskustvo dovode na kraju do najvisih rezultata u diciplini pretrazivanja.
Faza ocenjivanja proteze se od pocetka rada do prvog nalazenja divljaci u okruglom kotlu.Psima koji posle pet minuta nisu nasli divljac umanjuje se ocena. Ako ni posle 10min. ne pronadju divljac,dodeljuje se ocena “0”

Ocenjivanje:
Ocena 4 do 0 dodeljuje se s obzirom na pokazanu volju za nalazenjem,spretnost i taktiku psa.Bodrenje psa od vodica takodje moze da ima kao posledicu umanjivanje ocene.

RAD NAD ZEMLJOM

Ako se ocenjuje nekoliko radova psa na tragu , za donosenje konacne ocene uvek treba uzeti kao osnovu najbolji pokazani rad.
Pri svakom radu u polju treba posmatrati i oceniti i vodljivost.

2.1 Upotreba nosa.

Upotrebu nosa treba proveriti i posmatrati kod svih odgovarajucih diciplina.
Ocena se izvodi iz ukupnog utiska. Ta urodjena osobina u polju treba da bude pokazana posebno na tragu zeca, ali takodje i na tragu fazanske divljaci. Pri ocenjivanju treba uzeti u obzir snazan vetar s naletima kao i vrlo vlazno ili vrlo suvo tlo.U svakom slucaju za utvrdjivanje te urodjene osobine treba da budu uzete u obzir razlicite osobine tla (rastinje,njiva,putevi,jarci). Narocito treba obratiti paznju na ukrstanje s drugim tragom i ponovno nalazenje traga.
Najbolja metoda za ocenjivanje upotrebe nosa nekog psa jeste rad psa na tragu zeca, kojeg on sam nije video, i to iskljucivo u polju .Bitno je pri tome da pas dobije zadatak koji na osnovu njuha odmah moze shvatiti. Kod tragova pernate divljaci je slicno , samo sto su oni znatno kraci pa se zbog toga mogu upotrebiti samo kao ispomoc. Upotrebu nosa treba tacno ispitati kod psa koji nije sledoglasan, dakle pas koji nije sledoglasan mora barem jednom da radi na tragu zeca kojeg nije video.Najostrije finese u upotrebi nosa mogu se tokom rada prepoznati samo na teskim mestima kao sto su suve njive,asfaltirani putevi,ostri zavoji itd.

Ocenjivanje: Ocena 4 do 2:
Prema postojecoj tezini i pokazanoj urodjenoj osobini.
Ocena 1 do 0.
Neupotrebljiv pas.

2.2 Ssigurnost na tragu

Za ovu disciplinu dolazi u obzir rad na zecjem tragu u polju. Sigurnost treba ocenjivati prema tome da li i koliko brzo pas napreduje na tragu . Preterana revnost smatra se nedostatkom zbog stalnog preticanja traga, a moze ukazivati i na ogranicen rad nosa.Stoga su nos i sigurnost na tragu u vecini slucajeva medjusobno zavisne urodjene osobine.Pas ostrog njuha moze zbog svoje preterane revnosti dobiti nizu ocenu samo iz sigurnosti na tragu, a ne iz upotrebe nosa

Ocenjivanje:
Ocena 4 do 1
Prema pokazanoj urodjenoj osobini.
Ocena 0:
Neupotrebljiv pas.

2.3 Sledovoljnost ( Volja za tragom)

Pod sledovoljnoscu (voljom za tragom) se podrazumeva upornost u pracanju traga. Stalno nastojanje psa da ponovo uhvati izgubljeni trag svedoci o visokoj sledovoljnosti.Najcesce je sledoglasnost umanjena zbog nedostatka urodjene sklonosti za sledovoljnoscu.

Ocenjivanje:
Ocena 4do 1
Prema pokazanoj urodjenoj osobini.
Ocena 0:
Neupotrebljiv pas.

2.4 Sledoglasnost (pracenje uz lajanje)

Sledoglasnost ( pracenje uz lajanje) je pravilno,po mogucnosti trajno lajanje psa na tragu koji prethodno nije imao priliku da vidi divljac.U cilju ocenjivanja merodavan je jedino prirodan trag zeca u polju.Za ispitivanje sledoglasnosti psa treba odvezati tek kad je divljac izvan vidokruga .Odvezan sme da bude samo pas koji je prozvan od strane sudija radi ispitivanja. Pse za koje se zna iz iskustva da nisu sledoglasni , treba predhodno prijaviti sudijama kako bi u slucajevima potrebe odmah mogla da bude ispitana njihova vidoglasnost.
Postavljanje psa neposredno kraj lezista zeca nesvrsishodno je buduci da se tako gubi vredno vreme za psa.Bolje je postavljanje 10-20 metara od lezista.Vodicu je dozvoljeno da psa vodi na povodniku oko 30 metara. U slucaju potrebe psu treba ponuditi barem 2 traga. Tragovi mladih zeceva nisu prikladni za ocenjivanje sledoglasnosti.
Vidoglasnost koja prelazi u sledoglasnost sme da bude ocenjena najvise ocenom 2 iz sledoglasnosti. U slicaju dvoumljenja treba predpostaviti da se radi o vidoglasnosti. Pas s ocenom 2 i vise dobija oznaku za sledoglasnost.
Lajanje “na prazno” predstavlja gresku koju treba brizljivo proveriti na terenu bez tragova i pismeno je obrazloziti. Psi koji laju “na prazno” treba da budu dodatno provereni na tragu zeca kako bi se ispitala njihova sledoglasnost.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Vrlo dobra, zatvorena sledoglasnost u trajanju primerene razdaljine.
Ocena 3:
Dobra, nezatvorena sledoglasnost u trajanju primerene razdaljine.
Ocena 2:
Zadovoljavajuca sledoglasnost s ucestalim prekidima, neravnomerna sledoglasnost.
Ocena 1:
Manjkava sledoglasnost ili kratkotrajna sledoglasnost.
Ocena 0:
Nedovoljna sledoglasnost ili odsustvo sledoglasnosti. Upisuje se ocena 0.

2.5 Vidoglasnost:

Psi koji su prijavljeni da nisu sledoglsni, moraju biti ispitani na vidoglasnost. U tu svrhu takodje treba koristiti rad na zeca u polju.
Radi utvrdjivanja upotrebe nosa , sigurnosti na tragu, sledovoljnosti i eventualno ipak postojece sledoglasnosti i te pse treba barem jednom ispitati i oceniti na tragu zeca koji je izvan vidokruga.
Psi koji nisu sledoglasni moraju iz discipline sledoglasnosti dobiti ocenu 0.
Psi koji su prijavljeni kao sledoglasni , a koji ni na jednom od dva traga ne pokazu sledoglasnost, nemaju pravo da budu ispitivani iz vidoglasnosti.

Ocenjivanje:
Ravnomerna vidoglasnost , korak po korak na duzoj razdaljini uvek treba oceniti ocenom 4.
Ocena 3-2 dodeljuje se prema intenzitetu i trajanju.
Psi koji su ocenjeni ocenom 1 ili nize iz vidoglasnosti, ne mogu poloziti IUO.

2.6 Sklonost prema vodi:

U ovoj disciplini treba biti ispitana urodjena sklonost psa prema vodi.Prikladne su stajace ili siroke tekuce vode s dobrim prilazom.Pas mora da pliva , a donosenje se ne zahteva. Dresuru na vodi treba strogo razlikovati od sklonosti prema vodi kao urodjenoj osobini. Zadatak je sudija da utvrde urodjenu sklonost psa prema vidi.Sme se odvezati samo jedan pas radi utvrdjivanja sklonosti prema vodi. Dovoljno je ako psi plivaju prema bacenom predmetu.Ponovljenim bacanjem moze se utvrditi nivo sklonosti.
Kod ispitivanja sklonosti prema vodi treba posmatrati i oceniti ponasanje psa s obzirom na njegovu vodljivost.

Ocenjivanje:
Ocena 4h:
Izvrstan rad, dvokratno radosno prihvatanje vode na znak ili naredbu, opsezno slobodno plivanje i najvisa strast u odnosu na vodu.
Ocena 4:
Vrlo dobar rad, najmanje dvokratno radosno prihvatanje vode i plivanje posle bacanja predmeta koji tone (kamen). Visekratno bacanje pre ulaska snizava ocenu.
Ocena 3:
Dobar rad,najmanje dvokratno prihvatanje vode i plivanje posle bacanja stimulativnog predmeta koji pluta (drvo). Visekratno bacanje pre ulaska u vodu snizava ocenu.
Ocena 2:
Zadovoljavajici rad. Prihvatanje vode i plivanje nakon bacanja imitacije divljaci ili mrtve vodene divljaci. Visekratno bacanje pre ulaska u vodu snizava ocenu.
Ocena 1:
Manjkav rad.
Ocena 0.
Nezadovoljavajuci rad, pas ne zeli da pliva.

2.7 Vodljivost:

Usled promenjenih okolnosti u reviru , ali pre svega zbog izmenjenih zahteva prema nasim psima kao univerzalnim, malim lovno upotrebljivim psima, ocenjivanje vodljivosti biva sve vaznije u odnosu na odgajanu selekciju. Zbog toga je potrebno da se taj deo ukupnog karaktera psa tacno prepozna i na odgovarajuci nacin oceni.Vodljivost psa izrazava se u dobrovoljnom nastojanju da radi zajedno sa vodicem. Isto tako treba da prepozana sta vodic od njega zeli i to samoinicijativno aktivno da izvrsi.
Vodljivost treba posmatrati tokom citavog ispita.Ponasanje psa ocenjuje se kod vrednovanja eksterijera, kod rada izvan rova u uzem smislu reci, pri ispitivanju sklonosti prema vodi, pri vodjenju na povodniku tokom celog dana, pri vezivanju na povodnik posle rada,pri ocenjivanju mirnoce na pucanj, pri ispitivanju sledoglasnosti i posle njegovog zavrsetka.

Uporan rad na tragu i dugo odsustvo psa koje iz tog proizilazi nema negativnog uticaja na ocenjivanje vodljivosti.
U slucaju da postoji sumnja u vreme ocenjivanja vodljivosti, treba sprovesti posebno ispitivanje u trazenju u polju.Pritom pas treba da trazi neprivezan, a poslusnost prema vodicu u njegovoj blizini ne sme psa sputavati u radu

2.8 Mirnoca na pucanj

Utvrdjivanje mirnoce na pucanj ima svrhu iskljucivanja iz gajenja pasa koji se boje pucnja.Sve sudije posmatraju pse koji su poredjani na odgovarajucem medjusobnom rastojanju.Dok hodaju u krug , ispaljuju se najmanje dva pucnja sacmom iz udaljenosti od 20-30m.Zustrina ispoljena nakon pucnja ne smatra se pogreskom.Psi koji izgledaju preplaseno ili povlace povodnik treba da budu ponovo ispitani zasebno i neprivezani u polju.Ako na pucanj pobegnu treba ih oceniti kao plasljive na pucanj.Isto vredi i za pse koji preplaseni kod vodica traze zastitu pa se u doglednom vremenu od njega ne odvoje.Psima treba pre ispitivanja mirnoce na pucanj skrenuti paznju na ispitivanje.Za ocenjivanje se primenjuju ocene 4 ili 0.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Ravnodusan na pucanj ili pazljivo registruje pucanj ili ispolji zustrinu nakon pucnja.
Ocena 0:
Plasljiv na pucanj, pas se ne odvaja od vodica u dogledno vreme ili pak pobegne.

2.9 Karakter:

Karakter psa predstavlja ukupnost urodjenih i stecenih odlika ponasanja kojima on trenutno reaguje na razne uticaje.
Cvrstinu karaktera pas pokazuje onda kada dolaze do izrazaja unutrasnja uravnotezenost, odnosno opustenost i kod izvanrednih uticaja okoline.
Nedostatak ili slabost karaktera je urodjeno ili samo steceno ponasanje kojim pas suvise osetljivo ili nervozno reaguje na nove , odnosno neobicne uticaje.
Osobine karaktera koje se utvrde na dan ispita beleze se na listi ocena.
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 2:15 pm

Pravilnik za ocenjivanje pasa
jamara (lovnih terijera)
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 1
Sadržaj:
OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA ZA OCENJIVANJE RADA PASA JAMARA
(LOVNIH TERIJERA) ................................................................................................. 4
PRAVILNIK ZA ISPITIVANJE RADA NEMAČKIH LOVNIH TERIJERA ..................... 5
A) ISPIT UROĐENIH OSOBINA (IUO) ....................................................................... 5
1. RAD POD ZEMLJOM ......................................................................................... 5
1.1. Uputstvo za sudije za rad pod zemljom ........................................................... 5
1.2. Rad kod okruglog kotla .................................................................................... 6
1.3. Istrajnost i strast ............................................................................................... 7
1.4. Lajanje u rovu .................................................................................................. 7
1.5. Pretraživanje .................................................................................................... 7
2. RAD NAD ZEMLJOM ............................................................................................. 8
2.1. Upotreba nosa ................................................................................................. 8
2.2. Sigurnost na tragu ........................................................................................... 8
2.3. Sledovoljnost (Volja za tragom) ....................................................................... 9
2.4. Sledoglasnost (Praćenje uz lajanje) ................................................................. 9
2.5. Vidoglasnost .................................................................................................. 10
2.6. Sklonost prema vodi ...................................................................................... 10
2.7. Vodljivost ....................................................................................................... 11
2.8. Mirnoća na pucanj ......................................................................................... 11
2.9. Karakter ......................................................................................................... 12
2.10. Ispit urođenih osobina - bodovna tabela sa nagradnim razredima............... 12
B) PUNI RADNI ISPIT .............................................................................................. 13
1.1. Isterivanje i ponašanje kraj divljači ................................................................. 13
1.2. Istrajnost i strast ............................................................................................. 13
1.3. Lajanje u rovu ................................................................................................ 13
1.4. Pretraživanje rova .......................................................................................... 13
1.5. Izvlačenje iz rova ........................................................................................... 13
2. ISPIT NAD ZEMLJOM .......................................................................................... 14
2.1. Upotreba nosa ............................................................................................... 14
2.2. Šunjanje ......................................................................................................... 15
2.3. Rad na krvnom tragu ..................................................................................... 16
2.3.1. Oblajavanje mrtve divljači, pokazivanje mrtve divljači ................................. 16
2.3.2. Ponašanje kraj divljači ................................................................................ 17
2.4. Donošenje lake divljači .................................................................................. 17
2.5. Traženje i donošenje izgubljene pernate divljači (izborna disciplina) ............. 18
2.6. Odlaganje ...................................................................................................... 18
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 2
2.6.1. Slobodno odlaganje .................................................................................... 18
2.6.2. Odlaganje na povodniku ............................................................................. 19
2.7. Vodljivost na povodniku ................................................................................. 19
2.8. Slobodno hodanje uz nogu (izborna disciplina) ............................................. 19
2.9. Ponašanje na odmaralištu – stajalištu ........................................................... 19
2.10. Opšta poslušnost i sklonost prema radu ...................................................... 20
2.11. Rad na vodi.................................................................................................. 20
2.11.1. Opšti deo .................................................................................................. 20
2.11.2. Opšte odredbe .......................................................................................... 20
2.11.3. Vodene površine ....................................................................................... 20
2.11.4. Odgovorna osoba ..................................................................................... 20
2.11.5. Patke ........................................................................................................ 21
2.11.6. Ležanje na jajima ...................................................................................... 21
2.11.7. Preduslov za ispitivanje na vodi ................................................................ 21
2.11.8. Psi ............................................................................................................. 21
2.11.9. Poseban deo ............................................................................................. 22
2.11.10. Šunjanje u trsci/rastinju bezpatke ........................................................... 22
2.11.11. Ocenjivanje ............................................................................................. 22
2.11.12. Mirnoća na pucanj .................................................................................. 22
2.11.13. Traženje izgubljene divljači u vodama bogatima rastinjem ..................... 23
2.11.14. Šunjanje u trsci/rastinju s patkom ........................................................... 23
2.11.15. Donošenje iz duboke vode ...................................................................... 24
2.11.16. Karakter (Vidi 2.9. IUO)........................................................................... 25
2.11.17. Puni radni ispit - bodovna tabela s nagradnim razredima ....................... 25
C) ISPITNI PRAVILNIK MEĐUNARODNOG SAVEZA/ SVETSKOG SAVEZA ZA
NEMAČKE LOVNE TERIJERE - RAD POSLE PUCNJA S DODELOM CACIT-a .... 27
1. SVRHA ISPITA ................................................................................................. 27
2. UČESTVOVANJE NA ISPITU .......................................................................... 27
3. RASPISIVANJE ISPITA .................................................................................... 27
4. RUKOVODSTVO ISPITA ................................................................................. 27
5. ANGAŽOVANJE SUDIJA ................................................................................. 28
6. PRIGOVORI ..................................................................................................... 28
7. REDOSLED ...................................................................................................... 28
8. DISCIPLINE ...................................................................................................... 28
9. VODLJIVOST NA POVODNIKU ....................................................................... 28
10. PRIKRADANJE ............................................................................................... 29
11. ODLAGANJE I PUCANJE .............................................................................. 29
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 3
12. RAD NA KRVNOM TRAGU ............................................................................ 30
12.1. Rad na povodniku na tragu odstajalom preko noći ...................................... 30
12.2. Ponašanje kraj divljači ................................................................................. 31
13. DONOŠENJE KUNIĆA ................................................................................... 31
14. DONOŠENJE PERNATE DIVLJAČI ............................................................... 31
15. SLOBODNO TRAŽENJE IZGUBLJENE PERNATE DIVLJAČI ...................... 32
16. SLOBODNO TRAŽENJE IZGUBLJENE DIVLJAČI U DUBOKOJ VODI
OBRASLOJ TRSKOM .......................................................................................... 32
17. IZVLAČENJE LISICE IZ ROVA ...................................................................... 32
18. RAD POSLE PUCNJA S DODELOM CACIT-A - BODOVNA TABELA S
NAGRADNIM RAZREDIMA .................................................................................. 34
ŠEMA IZGLEDA ROVA ............................................................................................ 35
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 4
OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA ZA OCENJIVANJE RADA
PASA JAMARA (LOVNIH TERIJERA)
Ovim Pravilnikom Kinološkog saveza Republike Srbije određuje obavezne uslove za
pojedina ispitivanja radnih sposobnosti pasa jamara za čitavo područje Republike
Srbije.
/. Svrha ispita
Ispiti imaju za svrhu utvrđivanje urođenih osobina pasa jamara i dokazivanje
upotrebljivosti u lovu.
Psi jamari se gaje za lov i od njih se očekuje čvrstina karaktera i istrajnost pri lovu na
divljač, osetljivost njuha i sigurnost na tragu ranjene divljači i lajanje pri praćenju na
svežem tragu divljači. Pritom treba da budu poslušni pratioci lovca u lovu, s
izraženim čvrstim karakterom u svakoj prilici.
//. Odnosi prema pokroviteljskoj organizaciji
Statut Kinološkog saveza Republike Srbije i Pravilnik o stručnom radu važe za sve
učesnike na ispitu (organizatore, sudije, takmičare) i obavezno se moraju
primenjivati na svim ispitima pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Republike
Srbije.
///. Pristupanje ispitu
Za pristupanje Ispitu urođenih osobina (IUO) pas treba da bude star najmanje 9
meseci te da ima pozitivnu ocenu u eksterijeru. Ocenjivanje eksterijera psa može da
bude na smotrama i izložbama pasa i to pre ispita.
Za ostale ispite vrede isti uslovi kao za pristupanje IUO-a.
Bolesni psi i ženke u teranju ne smeju se dovoditi na ispit i treba ih držati što dalje od
ispitnog terena. Svi prijavljeni psi moraju imati propisano veterinarsko uverenje i
treba da bude moguće proveriti njihov identitet.
IV. Prijave
Prijave za ispite, rok i način plaćanja, visinu prijave, postupanje u slučaju odustajanja
i nedolaska na ispit kao i mogućnost postojanja određenih povlastica u plaćanju
određuje organizator ispita.
V. Žrebanje
Redosled prema kojem će se ispitivati psi određuje se žrebom pre početka ispita.
Prozivanje pri žrebanju vrši se prema redosledu prispelih prijava.
VI. Vodič psa
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 5
Vodič psa mora da ima najmanje 16 godina života. Na ispitu nije dozvoljen pristup
vodičima pasa kojima je KSRS zabranio učestvovanje na priredbama u organizaciji
KSRS.
Vlasnik psa može poveriti vođenje psa drugoj osobi, ali izmena vodiča za vreme
ispita nije dozvoljena.
Vodič psa podvrgava se svim tačkama pozitivnih pravilnika KSRS-a, odlukama
delegata utakmice i sudija.
Vodič i vlasnik psa mogu odustati od ispitnih rezultata bez obrazloženja, ali time
gube sva prava vezana uz tu priredbu.
PRAVILNIK ZA ISPITIVANJE RADA NEMAČKIH LOVNIH
TERIJERA
A) ISPIT UROĐENIH OSOBINA (IUO)
1. RAD POD ZEMLJOM
Uopšteno:
Nemački lovački terijer mora biti u potpunosti podoban pas za lov pod zemljom i za
tu vrstu lova posedovati potrebnu oštrinu, istrajnost i strast. Radi omogućavanja
jedinstvenih uslova i sticanja potrebnog iskustva granice zaštite psa, uvežbavanje i
ispitivanje upotrebljivosti za rad u rovu održavaju se u veštačkom rovu u reviru,
građenom u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Rovni sastavi moraju odgovarati
normama Nemačkog kluba za lovačke terijere i posedovati okrugli kotao.
Prostor za isterivanje treba biti visok 30 cm i površine najmanje 1 m2. Sa svih strana
treba biti otvoren. Isterivanje lisice odgovara zahtevima utvrđivanja sposobnosti za
rad mladih i starih pasa.
Ispitivanje sposobnosti za rad u rovu izvodi se uz upotrebu lisica koje su gajene u tu
svrhu i špricane protiv besnila. Način držanja i upotrebe divljači treba da bude
usklađeno s poštovanjem propisa Zakona o zaštiti životinja.
Ponašanje psa pre i za vreme rada mora da bude posmatrano i ocenjivano s
obzirom na njegov karakter.
Ponašanje psa kraj divljači važno je kod dodele ocena u radu na veštačkom rovu u
reviru, izvedenom u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Ocena koja se dodeljuje
za rad u rovu može biti najmanje 2,5. U disciplini isterivanja takođe se dodeljuju
polovične ocene, tako daje moguća veća diferencijacija. S obzirom na to kako se pas
ponašao i kako je ležao ispred divljači, dodeljuju se ocene od 4 do 0.
1.1. Uputstvo za sudije za rad pod zemljom
Veštački rov u reviru, koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, mora da ima
unutrašnji poprečni presek od 18 cm širine i 20 cm visine, da bude dugačak
najmanje 15 m, da ima dve silazne i uzlazne cevi, suženje s unutarnjom širinom od
16 cm i visinom od 18 cm te dužine 70 - 80 cm, kao i prolaz s ulegnućem.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 6
Mora da bude instaliran sastav okruglog kotla. Kao predlog kako treba izgledati rovni
sastav mogu poslužiti brojni već izgrađeni normirani sastavi koji odgovaraju i
međunarodnom standardu. Rov mora biti zatamnjen.
Pri početku rada, pas se sme tek vrlo blago bodriti pre samog ulaska u rov (u
skladu s lovačkom praksom). Dalje bodrenje dovodi do oduzimanja bodova
u disciplinama pretraživanja ili istrajnosti i strasti. Vodič treba tokom rada da ostane
kod ulaza u cev, a to mesto sme da napusti samo ako to dozvoli sudija.
Iskusan i dobar pas jamar mora pretražiti rov i lisicu zatvoriti u okrugli kotao. Pas
mora samostalno pronaći lisicu.
1.2. Rad kod okruglog kotla
Lisica se ispušta od ulaza preko silazne i ulazne cevi, tesnaca i mogućih drugih
prepreka do okruglog kotla i tamo biva zatvorena pregradom. Rov treba da bude
priređen tako da pas može prvo da prati lisicu otprilike do sredine rova, preko
navedenih mesta. Tek se tada rovni sastav treba u potpunosti otvoriti.
Pas se može odvezati radi ulaska u rov tek pošto je lisica zatvorena pregradom u
okruglom kotlu te je rov priređen na odgovarajući način.
Pas treba divljač da pronađe samostalno, a vodič ga za vreme rada ne sme bodriti.
Pred okruglim kotlom pas mora efektivno da leži najmanje pet minuta i pritiskivanjem
rotacione rešetke potiskivati lisicu. Rotaciona rešetka prvo može da bude pritisnuta
samo do prepreke. Ako tokom ležanja pred kotlom pas tako snažno potiskuje lisicu
da rotaciona rešetka dođe do prepreke te se stekne utisak da pas vlada sa divljači
(ocena najmanje 3,5 iz discipline isterivanja), prepreku treba osloboditi, ali se ne
otvara pregrada prema košari za isterivanje. Ako pas i dalje lisicu snažno potiskuje
te čini dalje napore da bi je isterao, odmah treba otvoriti i tu pregradu.
Rad je završen čim lisica napusti rov ili pas ne uspe da je istera posle 10 minuta (od
prvog nalaženja) efektivnog rada kod okruglog kotla. Ukupno vreme rada u umetnom
rovu u reviru iznosi najduže 15 minuta. Za pretraživanje (do prvog nalaženja) psu
stoji na raspolaganju 5 minuta bez skidanja bodova. Posle svakog psa lisicu treba
promeniti.
Smernice kod ocenjivanja discipline isterivanje
Ocena 4:
Pas pokazuje vrlo dobar, samostalan rad, lovački propisno savladavanje lisice i
njeno isterivanje. Ako posle povlačenja pregrade pas i dalje snažno i bez prekida
potiskuje lisicu tokom celog preostalog vremena za rad od najmanje 4 minuta, može
biti dodeljena ocena 4 i bez isterivanja lisice.
Ocena 3,5:
Pas pokazuje dobar rad, lovački propisno ležanje pred kotlom. Ponovo potiskuje
lisicu i pokušava da je istera, a lisica napušta rov bez pritiska psa.
Ocena 3:
Pas pokazuje dobar rad, lovački propisno ležanje pred kotlom uz povremene
pokušaje za isterivanje lisice.
Ocena 2,5:
Pas pokazuje zadovoljavajući rad, lovački propisno ležanje pred kotlom, eventualno
tek poneki pokušaj isterivanja lisice.
Ocena 2/1:
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 7
Pas pokazuje manjkav rad koji je u lovačkom smislu nezadovoljavajući.
Ocena 0:
Nezadovoljavajući rad.
1.3. Istrajnost i strast
Pre svega treba biti ocenjena izdržljivost psa u rovu i njegova lovačka strast. To se
odnosi i na ponašanje psa kod ulaska u rov. Napuštanje rova kako bi se pronašla
druga mogućnost ulaženja ne treba psu pripisivati kao grešku ako posle toga
ponovno samostalno uđe u rov. Bodrenje od strane vodiča je dozvoljeno, ali
smanjuje ocene. Ako pas napusti rov bez ponovnog vraćanja u njega tokom
vremena propisanog za rad, ispit se ne smatra položenim. Ocenjuje se tokom
čitavoga rada.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas pokazuje vrlo dobru, lovačkoj praksi u potpunosti primerenu istrajnost i strast za
vreme rada i stalno nastojanje da se lisica fiksira na određenom mestu i da se na
kraju potisne iz rova.
Ocjena 3-0:
U skladu s prikazanim radom. Nestalno ponašanje i rad i više nego dvokratno
napuštanje divljači tako da ona ima priliku da se pomakne, kao i popuštanje strasti,
dovodi do sniženja ocene.
1.4. Lajanje u rovu
Lajanje u rovu treba lovcu da ukaže na tok i napredak u radu.
Lajanje je neophodno za uspešan rad pod zemljom i za mogućnost uključivanja
lovca.
Treba razlikovati lajanje koje pas ispušta zbog straha ispred rova ili na ulasku u rov
od pravog lajanja prilikom ležanja ispred divljači.
Psi koji bez lajanja vrebaju divljač za lov su neupotrebljivi.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas ispušta vrlo dobro, stalan, trajan glas-lajanje prilikom ležanja ispred divljači.
Manji prekidi mogu se tolerisati.
Ocena 3-0:
U skladu s prikazanim radom.
1.5. Pretraživanje
Iskusan i dobar pas jamar ne treba i neće prihvatiti rov u kojem nema divljači.
Rovove u kojima ima divljači pas treba sa sigurnošću da pretraži sa svim njihovim
odvojcima i poteškoćama. Napuštanje rova i ponovni ulazak kroz drugu cev potpuno
su prihvatljivi. Nos, strast, želja za nalaženjem i iskustvo dovode na kraju do najviših
rezultata u disciplini pretraživanja.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 8
Faza ocenjivanja proteže se od početka rada do prvog nalaženja divljači u okruglom
kotlu. Psima koji posle pet minuta nisu našli divljač, umanjuje se ocena. Ako ni posle
10 minuta ne pronađu divljač, dodeljuje se ocena "0".
Ocenjivanje:
Ocena 4 do 0 dodjeljuje se s obzirom na pokazanu volju za nalaženjem, spretnost i
taktiku psa. Bodrenje psa od vodiča takođe može da ima kao
posledicu umanjivanje ocene.
2. RAD NAD ZEMLJOM
Ako se ocenjuje nekoliko radova psa na tragu, za donošenje konačne ocene uvek
treba uzeti kao osnovu najbolji pokazani rad.
Pri svakom radu u polju treba posmatrati i oceniti i vodljivost.
2.1. Upotreba nosa
Upotrebu nosa treba proveriti i posmatrati kod svih odgovarajućih disciplina. Ocena
se izvodi iz ukupnog utiska.Ta urođena osobina u polju treba da bude pokazana
posebno na tragu zeca, ali takođe i na tragu fazanske divljači. Pri ocenjivanju treba
uzeti u obzir snažan vetar s naletima kao i vrlo vlažno ili vrlo suvo tlo. U svakom
slučaju za utvrđivanje te urođene osobine treba da budu uzete u obzir različite
osobine tla (rastinje, pašnjak, njiva, putevi, jarci). Naročito treba obratiti pažnju na
ukrštanje s drugim tragom i ponovno nalaženje traga.
Najbolja metoda za ocenjivanje upotrebe nosa nekog psa jeste rad psa na tragu
zeca, kojeg on sam nije vidio, i to isključivo u polju. Bitno je pri tome da pas dobije
zadatak koji na osnovu njuha odmah može shvatiti. Kod tragova pernate divljači je
slično, samo što su oni znatno kraći pa se zbog toga mogu upotrebiti samo kao
ispomoć. Upotrebu nosa treba tačno ispitati kod psa koji nije sledoglasan, dakle i pas
koji nije sledoglasan mora barem jednom da radi na tragu zeca kojeg nije vidio.
Najoštrije finese u upotrebi nosa mogu se tokom rada prepoznati samo na teškim
mestima kao što su suve njive, asfaltirani putovi, oštri zavoji itd.
Ocenjivanje:
Ocena 4 do 2:
Prema postojećoj težini i pokazanoj urođenoj osobini;
Ocena 1 do 0:
Neupotrebljiv pas;
2.2. Sigurnost na tragu
Za ovu disciplinu dolazi u obzir rad na zečjem tragu u polju. Sigurnost treba
ocenjivati prema tome da li i koliko brzo pas napreduje na tragu. Preterana revnost
smatra se nedostatkom zbog stalnog preticanja traga, a može ukazivati i na
ograničen rad nosa. Stoga su nos i sigurnost na tragu u većini slučajeva međusobno
zavisne urođene osobine. Pas oštrog njuha može zbog svoje preterane revnosti
dobiti nižu ocenu samo iz sigurnosti na tragu, a ne iz upotrebe nosa.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 9
Ocenjivanje:
Ocena 4 do 1:
Prema pokazanoj urođenoj osobini;
Ocena 0:
Neuptrebljiv pas;
2.3. Sledovoljnost (Volja za tragom)
Pod sledovoljnošću (voljom za tragom) se podrazumijeva upornost u praćenju traga.
Stalno nastojanje psa da ponovo uhvati izgubljeni trag, svedoči o visokoj
sledovoljnosti. Najčešće je sledoglasnost umanjena zbog nedostatka urođene
sklonosti za sledovoljnošću.
Ocenjivanje:
Ocena 4 do 1;
Prema pokazanoj urođenoj osobini;
Ocena 0: Neuptrebljiv pas;
2.4. Sledoglasnost (Praćenje uz lajanje)
Sledoglasnost (praćenje uz lajanje) je pravilno, po mogućnosti trajno lajanje psa na
tragu koji prethodno nije imao priliku da vidi divljač. U cilju ocenjivanja merodavan je
jedino prirodan trag zeca u polju. Za ispitivanje sledoglasnosti psa treba odvezati tek
kad je divljač izvan vidokruga. Odvezan sme da bude samo pas koji je prozvan od
strane sudija radi ispitivanja. Pse za koje se zna iz iskustva da nisu sledoglasni,
treba prethodno prijaviti sudijama kako bi u slučajevima potrebe odmah mogla da
bude ispitana njihova vidoglasnost. Postavljanje psa neposredno kraj ležišta zeca
nesvrsishodno je budući da se tako gubi vredno vreme za psa. Bolje je postavljanje
10-20 metara od ležišta. Vodiču je dozvoljeno da psa vodi na povodniku oko 30
metara. U slučaju potrebe psu treba ponuditi barem 2 traga. Tragovi mladih zečeva
nisu prikladni za ocenjivanje sledoglasnosti.
Vidoglasnost koja prelazi u sledoglasnost sme da bude ocenjena najviše ocenom 2
iz sledoglasnosti. U slučaju dvoumljenja treba pretpostaviti da se radi o
vidoglasnosti. Pas s ocenom 2 i više dobija oznaku za sledoglasnost.
Lajanje "na prazno" predstavlja grešku koju treba brižljivo proveriti na terenu bez
tragova i pismeno je obrazložiti. Psi koji laju "na prazno" treba da budu dodatno
provereni na tragu zeca kako bi se ispitala njihova sledoglasnost.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Vrlo dobra, zatvorena sledoglasnost u trajanju primerene razdaljine
Ocena 3:
Dobra, nezatvorena sledoglasnost u trajanju primerene razdaljine
Ocena 2:
Zadovoljavajuća sledoglasnost s učestalim prekidima, neravnomerna
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 10
sledoglasnost
Ocena 1:
Mankava sledoglasnost ili kratkotrajna sledoglasnost
Ocena 0:
Nedovoljna sledoglasnost ili odsustvo sledoglasnosti. Upisuje se ocena 0.
2.5. Vidoglasnost
Psi koji su prijavljeni da nisu sledoglasni, moraju biti ispitani na vidoglasnost. U tu
svrhu takođe treba koristiti rad na zeca u polju.
Radi utvrđivanja upotrebe nosa, sigurnosti na tragu, sledovoljnosti i eventualno ipak
postojeće sledoglasnosti i te pse treba barem jednom ispitati i oceniti na tragu zeca
koji je izvan vidokruga.
Psi koji nisu sledoglasni moraju iz dicipline sledoglasnost dobiti ocenu "0".
Psi koji su prijavljeni kao sledoglasni, a koji ni na jednom od dva traga nisu pokazali
sledoglasnost, nemaju pravo da budu ispitivani iz vidoglasnosti.
Ocenjivanje:
Ravnomernu vidoglasnost, korak po korak na dužoj razdaljini uvek treba oceniti
ocenom 4.
Ocene 3-2 dodeljuju se prema intenzitetu i trajanju.
Psi koji su ocenjeni ocenom 1 ili niže iz vidoglasnosti, ne mogu položiti IUO.
2.6. Sklonost prema vodi
U ovoj disciplini treba biti ispitana urođena sklonost psa prema vodi. Prikladne su
stajaće ili široke tekuće vode s dobrim prilazom. Pas mora da pliva, a donošenje se
ne zahteva. Dresuru na vodi treba strogo razlikovati od sklonosti prema vodi kao
urođenoj osobini. Zadatak je sudija da utvrde urođenu sklonost psa prema vodi. Sme
se odvezati samo jedan pas radi utvrđivanja sklonosti prema vodi. Dovoljno je ako
psi plivaju prema bačenom predmetu. Ponovljenim bacanjem može se utvrditi nivo
sklonosti.
Kod ispitivanja sklonosti prema vodi treba posmatrati i oceniti ponašanje psa s
obzirom na njegovu vodljivost.
Ocenjivanje:
Ocena 4h:
Izvrstan rad, dvokratno radosno prihvatanje vode na znak ili naredbu, opsežno
slobodno plivanje i najviša strast u odnosu na vodu.
Ocena 4:
Vrlo dobar rad, najmanje dvokratno radosno prihvatanje vode i plivanje posle
bacanja predmeta koji tone (kamen). Višekratno bacanje pre ulaska u vodu snižava
ocenu.
Ocena 3:
Dobar rad, najmanje dvokratno prihvatanje vode i plivanje posle bacanja
stimulativnog predmeta koji pluta (drvo). Višekratno bacanje pre ulaska u vodu
snižava ocenu.
Ocena 2:
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 11
Zadovoljavajući rad. Prihvatanje vode i plivanje nakon bacanja imitacije divljači ili
mrtve vodene divljači. Višekratno bacanje pre ulaska u vodu snižava ocenu.
Ocena 1:
Manjkav rad.
Ocena 0:
Nezadovoljavajući rad, pas ne želi da pliva.
2.7. Vodljivost
Usled promenjenih okolnosti u reviru, ali pre svega zbog izmenjenih zahteva prema
našim psima kao univerzalnim, malim lovno upotrebljivim psima, ocenjivanje
vodljivosti biva sve važnije u odnosu na odgajanu selekciju. Zbog toga je potrebno
da se taj deo ukupnog karaktera psa tačno prepozna i na odgovarajući način oceni.
Vodljivost psa izražava se u dobrovoljnom nastojanju psa da radi zajedno sa svojim
vodičem. Isto tako treba prepozna šta vodič od njega želi i to samoinicijativno aktivno
da izvrši.
Vodljivost treba posmatrati tokom čitavog ispita. Ponašanje psa ocenjuje se kod
vrednovanja eksterijera, kod rada izvan rova u užem smislu reci, pri ispitivanju
sklonosti prema vodi, pri vođenju na povodniku tokom celog dana, pri vezivanju na
povodnik posle rada, pri ocenjivanju mirnoće na pucanj, pri ispitivanju sledoglasnosti
i posle njegovog završetka.
Uporan rad na tragu i dugo odsustvo psa koje iz toga proizlazi nema negativnog
uticaja na ocenjivanje vodljivosti.
U slučaju da postoji sumnja u vreme ocenjivanja vodljivosti, treba sprovesti posebno
ispitivanje u traženju u polju. Pritom pas treba da traži nepovezan, a poslušnost
prema vodiču u njegovoj blizini ne sme psa sputavati u radu.
2.8. Mirnoća na pucanj
Utvrđivanje mirnoće na pucanj ima svrhu isključivanja iz gajenja pasa koji se boje
pucnja. Sve sudije posmatraju pse koji su poredani na odgovarajućem međusobnom
rastojanju. Dok hodaju u krug, ispaljuju se najmanje dva pucnja sačmom iz
udaljenosti od 20 do 30 m. Žustrina ispoljena nakon pucnja ne smatra se
pogreškom. Psi koji izgledaju preplašeno ili povlače povodnik treba da budu ponovo
ispitani zasebno i nepovezani u polju. Ako na pucanj pobegnu, treba ih oceniti kao
plašljive na pucanj. Isto vredi i za pse koji preplašeni kod vodiča traže zaštitu pa se u
doglednom vremenu od njega ne odvoje. Psima treba pre ispitivanja mirnoće na
pucanj skrenuti pažnju na ispitivanje. Za ocenjivanje se primjenjuju ocene 4 ili 0.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Ravnodušan na pucanj ili pažljivo registruje pucanj ih ispolji žustrinu nakon pucnja.
Ocena 0:
Plašljiv na pucanj, pas se ne odvaja od vodiča u doglednom vremenu ili pak
pobegne.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 12
2.9. Karakter
Karakter psa predstavlja ukupnost urođenih i stečenih odlika ponašanja kojima on
trenutno reaguje na razne uticaje.
Čvrstinu karaktera pas pokazuje onda kad dolaze do izražaja unutrašnja
uravnoteženost, odnosno opuštenost i kod izvanrednih uticaja okoline.
Nedostatak ili slabost karaktera je urođeno i/ili samo stečeno ponašanje kojim pas
suviše osetljivo ili nervozno reaguje na nove, odnosno neobične uticaje.
Osobine karaktera koje se utvrde na dan ispita beleže se na listi ocena.
2.10. Ispit urođenih osobina - bodovna tabela sa nagradnim razredima
I RAD POD ZEMLJOM
Disciplina Faktor 1.N.R.
minimalno
2.N.R.
minimalno
3.N.R.
minimalno
ocena bodovi ocena bodovi ocena bodovi
Isterivanje 8 4 32 3 24 2,5 20
Istrajnost 3 3 9 2 6 1 3
Glas 3 3 9 2 6 1 3
Pretraživanje 4 3 12 2 8 1 4
Maksimalni broj bodova 72
Potreban broj bodova A 62 52 41
II RAD POD ZEMLJOM
Disciplina Faktor 1.N.R.
minimalno
2.N.R.
minimalno
3.N.R.
minimalno
ocena bodovi ocena bodovi ocena bodovi
Nos 6 3 18 2 12 2 12
Sigurnost 3 3 9 2 6 1 3
Sledovoljnost 3 3 9 2 6 1 3
Sledoglasnost 4 3 12 2 8 1 4
ili vidoglasnost 1 - - 4 4 2 2
Sklonost prema vodi 4 3 12 2 8 1 4
Vodljivost 4 3 12 2 8 1 4
Mirnoća na pucanj 1 4 4 4 4 4 4
Maksimalni broj bodova 100
Potreban broj bodova B 80 70 60
Zbir A+B
Minimalan broj bodova 142 122 101
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 13
B) PUNI RADNI ISPIT
Uopšteno
Naročita vrednost i svrha punog radnog ispita sastoje se u sledećem:
- utvrđivanje višestruke upotrebljivosti nemačkog lovnog terijera u lovačkoj praksi;
- dokazivanje svrhovitosti upotrebe takvih pasa u lovu na osnovu njihovih rezultata u
ovom ispitu;
- buđenje i unapređenje razumevanja lovačkih krugova za stručnu dresuru i vođenje
prikladnih pasa.
Radni ispiti se sprovode samo ujesen. Pojedine ispitne discipline mogu biti
provedene tokom dva uzastopna dana.
U slučaju tri ili manje pasa u jednoj grupi ispit se može sprovesti i u jednom danu.
Učestvovanje na radnim ispitima dozvoljeno je psima bez obzira na njihovu starost
ukoliko su položili IUO. Broj pasa koji se mogu prijaviti na neki radni ispit određuje se
prema raspoloživoj divljači i lovnom terenu. Postoje obavezne i izborne discipline.
1. ISPIT POD ZEMLJOM
1.1. Isterivanje i ponašanje kraj divljači
1.2. Istrajnost i strast
1.3. Lajanje u rovu
1.4. Pretraživanje rova
To su discipline koje se ispituju nadovezujući se na smernice IUO-a. Mogu se
preuzeti ocene s IUO-a koji je pas položio. (Ako se ocene preuzimaju, tada treba
preuzeti sve ocene samo s jednog, istog ispita). Niža ocena u disciplini isterivanja
može se povisiti na ocenu 4 ako pas pokaže odgovarajući rezultat u radu u
prirodnom rovu.
1.5. Izvlačenje iz rova
Od radnog psa treba zahtevati da usmrćenu ulovljenu divljač, odnosno divljači izvuče
do ulaza u rov ili iz rova.
Pas treba taj rad da obavi u zasebnoj cevi za izvlačenje koja je dugačka najmanje 4
metra i s unutarnjom širinom 18 x 20 cm. Na njenom kraju je usmrćen primerak
ulovljene divljači ili divljači položene s glavom okrenutom prema psu. Pri
izvlačenju iz rova vodič sme upotrebiti sopstvenu ulovljenu divljač ili divljač ako
je slična onoj koju je stavilo na raspolaganje vođstvo ispita.
Primerak divljači odnosno ulovljene divljači treba da bude odrastao. Male vrste kuna
ne smeju se upotrebljavati. Vodič može psa tako dugo bodriti dok divljač ne bude u
njegovom posedu. Ako vodič izvadi svoga psa iz ulaza u cev, a pritom je i divljač u
potpunosti izvučena van, i tada se smatra daje divljač u posedu psa. Ako pas,
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 14
međutim, napusti cev pa vodič mora posegnuti u cev ćelom dužinom ruke kako bi
izvukao divljač, to dovodi do snižavanja ocene.
Vodič mora prethodno odlučiti hoće li psa pustiti da izvlači neprivezan ili na dugom
povodniku. U ovom drugom slučaju upotreba dresurnih ogrlica nije dozvoljena.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Dodeljuje se psu ako u predviđenom vremenu tako daleko izvuče divljač da joj je na
ulazu u rov vidljiva barem glava. Jednokratno napuštanje rova ne dovodi do
smanjenja ocene.
Ocena 3:
Za nju je potreban jednak rezultat kao i za ocenu 4, ali posle intenzivnog uticanja
vodiča ili dvokratnog do trokratnog napuštanja rova ili ako vodič mora celom rukom
posegnuti u rov kako bi izvukao divljač.
Ocena 2:
Ako pas ne izvuče potpuno divljač, ali je dovuče do najmanje 3/4 dužine rova tako da
je za potpuno izvlačenje potrebno upotrebiti neko pomoćno sredstvo ili ako pas više
od tri puta napusti rov, ali inače korektno izvuče divljač.
Ocena 1:
Vrlo skroman rezultat u izvlačenju, pri kojem rov mora biti otvoren jer napor
nadmašuje snagu psa pa bez otvaranja ne bi više mogao izaći. Posle toga sledi
ponovo postavljanje psa-ovoga puta pas mora raditi najmanje kao za ocenu 2.
Ocena 0:
U roku od 10 minuta, predviđenih za rad, pas uspe da izvuče divljač manje od 3/4
dužine rova.
Ocene s povodnikom:
Jednako kao i kod izvlačenja kad je pas neprivezan, budući da je tu predviđen drugi
(niži) faktor.
Važno:
Prilikom izvlačenja moraju se svi gledaoci udaljiti, a sudije stati na toliku udaljenost
da mogu tačno posmatrati što se događa, a da ne ometaju rad. Za obe varijante
izvlačenja iz rova vredi jedinstveno vreme predviđeno za rad u trajanju od 10 minuta.
2. ISPIT NAD ZEMLJOM
2.1. Upotreba nosa
Upotrebu nosa treba brižno motriti pri određenim disciplinama radnog ispita. I tu
vrede smernice urođenog ispita (IUO). Ocenu za nos dobivenu na IUO-u treba uzeti
u obzir.
Pri ocenjivanju na Punom radnom ispitu može se u nepovoljnim slučajevima ocena
za nos s IUO sniziti za jednu ocenu, npr. pri vrlo lošem radu na plivajućem tragu
patke. Može se i povisiti, ali takođe samo za jednu ocenu.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 15
2.2. Šunjanje
Šunjanje je glavni zadatak za radnog psa u šumi.
Pod šunjanjem se podrazumeva nastojanje psa da nađe i sledi sveže tragove,
odnosno miris divljači pa time odgovarajuću divljač primora da napusti svoje
skrovište.
Na osnovu vodljivosti i iskustva pas postiže šunjanje koje se temelji na kretanju u
lukovima.
Na terenu s dobrim rastinjem (npr. mlada četinarska šuma, velike sorte kukuruza ili
prostrana područja obrasla trskom), na kojem se računa s prisustvom divljači, vodič
na mig ili tihu naredbu treba poslati psa na predviđenu parcelu radi šunjanja. Vodič
ostaje na svom stajalištu. Svaki put se sme pustiti samo jedan pas. Parcela koju pas
treba planski da pretraži mora biti dovoljno velika i s dovoljno rastinja. Pas mora
glasno goneći slediti dlakavu divljač koju pritom nađe. Pernatu divljač treba nagnati
na uzletanje. Suviše prostrano gonjenje koje prelazi na susedne parcele nije
poželjno. Šunjanje može biti ispitivano i na odgovarajućim "otocima" šume ako im je
površina veća od 2 hektara.
Svakom psu trebalo bi omogućiti šunjanje na još nepretraženoj površinu. Sudije i
drugi koji sude i na ispitu (ali ne i vodič psa) moraju opkoliti parcelu.
Ocenjivanje
Ocena 4:
Predviđenu parcelu treba samostalno, planski pretražiti, a nađenu divljač glasno
podići iz skrovišta. Povratak od gonjenja divljači treba uslediti u primerenom
vremenu, u skladu s okolnostima i starošću psa.
Ocena 3:
Nepotpuno plansko pretraživanje parcele. Dvokratno ili trokratno
podsticanje na šunjanje, posle čega pas još uvijek poletno pretražuje parcelu.
Nađenu divljač treba glasno podići iz skrovišta. Povratak od gonjenja divljači treba
uslediti u primerenom vremenu, u skladu s okolnostima i starošću psa.
Ocena 2:
Sputano, bezvoljno, nedovoljno prostrano šunjanje. Višekratno upućivanje psa na
parcelu. Povratak u primerenom vremenu. Uzdržan glas pri gonjenju divljači.
Ocena 1:
Ograničeno šunjanje (na području od oko 50 m). Napuštanje parcele ili prelazak na
susedne tokom dužeg perioda bez kontakta s divljači, odnosno veze s vodičem. Vrlo
loš glas i iza vidljive divljači.
Ocena 1:
Bez rezultata, pas koji goni apsolutno nem.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 16
2.3. Rad na krvnom tragu
Ispitivanje treba obaviti u šumi na najmanje 6 metara dugom odmotanom radnom
povodniku s propisnom ogrlicom. Trag srneće divljači mora biti dug 400 - 600 metara
i položen nanošenjem ili prskanjem 1/4 litre krvi divljači.
Dodatno korištenje specijalne obuće za polaganje tragova je dozvoljeno. Meta se
može nalaziti do 100 metara izvan šume. Meta se obeležava krvlju i grančicama, a
na kraju veslačkog traga treba otkriveno odložiti odstreljen primerak papkaste
divljači. Pas mora čistim radom na povodniku da dođe do divljači. Sigurnost na tragu,
rad nosa, miran i temeljit rad presudni su kod utvrđivanja ocene. Pas koji dođe do
divljači dobija najmanje ocenu "1". Rad bi trebao da bude obavljen u primerenom
vremenu.
Prvih 50 metara trag mora ići u istom smeru. Na jednom te istom ispitu svi tragovi
moraju biti položeni ili nanošenjem ili prskanjem. Način polaganja traga treba navesti
prilikom raspisivanja ispita. Organizator ispita ima pravo prilikom raspisivanja ispita
smanjiti dužinu traga i dužinu vremena koje trag mora odležati unutar propisanih
granica. Prilikom prijavljivanja vodič psa mora navesti na kojem od raspisanih
tragova bi želeo da radi. Razmak među tragovima treba da bude najmanje 100
metara, a svaki trag treba da ima obeleženu metu, dva pravougla zavoja i jedno
obeleženo ležište ranjene divljači. Markacije na tragu mogu biti neupadljivo
smeštene na zadnjoj strani drveća. Vreme koje normalan trag (400 m) mora odstajati
ne sme biti manje od 2 sata niti više od osam sati. Noćni trag (400 m ili 600 m) mora
odstajati najmanje 12 sati, a najviše 20 sati. Polaganje tragova obavlja sudija iz
sudijske komisije nadležne za ispitivanje pasa iz odgovarajuće grupe, a pritom treba
da bude prisutan još jedan delegirani sudija. Za noćne tragove treba za svaku grupu
položiti i najmanje jedan rezervni trag. Tokom rada na krvnom tragu vodič može
svoga psa pomeriti, ponovo ga postaviti ili korigovati, ali učestale korekcije povlače
za sobom sniženje ocene. Sudija treba opozvati vodiča ako pas siđe s traga oko 80
m. Zatim treba vodiču pokazati zadnje mesto na tragu do kojeg je pas dospeo kako
bi ga tamo ponovo mogao da postavi. Svaki opoziv povlači za sobom sniženje
ocene. Noćni trag ima više faktore, a na ocenskoj listi upisuje se pod "posebno".
2.3.1. Oblajavanje mrtve divljači, pokazivanje mrtve divljači
Oblajavnje ili pokazivanje mrtve divljači treba ispitati na istom tragu neposredno
posle rada na povodniku, pri čemu trag srneće divljači pri početku rada na krvnom
tragu treba produžiti za 150 m. Kraj rada na povodniku markira se posebno
obeleženim ležištem ranjene divljači, na kojem pokazivača ili oblajivača mrtve divljači
treba odvezati kako bi izradio daljnjih 150 m do primerka divljači. Zatim treba
ocenjivati samo način oblajavanja ili pokazivanja, bez obzira da li je pas našao
divljač po tragu ili slobodnim traženjem izgubljene divljači. Pas sme da bude
postavljen najviše tri puta. Nakon što oblajivač i pokazivač mrtve divljači polože ovu
disciplinu s ocenom 3 ili 4, uz rezultate u radu upisuje se odgovarajuća oznaka
(oblajavanje odnosno pokazivanje).
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 17
Vodič treba pre rada na krvnom tragu da navede na koji način pas pokazuje mrtvu
divljač. Vodič treba da ostane na mestu na kojem je odvezao psa i da se ponaša
mirno.Tek pošto što se pokazivač vratio ili je oblajivač oblajavao oko 10 min., vodič
sme da prati svog psa pošto je od sudije za to dobio odobrenje. Pokazivač ili
oblajivač koji je našao divljač, ali je nije oblajavao ili pokazao, ne može položiti ovu
ispitnu disciplinu. Ako pas treba da bude ispitan u pokazivanju ili oblajavanju mrtve
divljači, to treba navesti prilikom prijave za ispit.
2.3.2. Ponašanje kraj divljači
Primerak divljači koji je položen na kraju traga, mora da bude uredno zašiven.
Izuzetak od toga čine mesto ulaska i izlaska metka.
Nakon uspešnog rada na povodniku, psa treba odložiti kraj divljači (također
pokazivače i oblajivače mrtve divljači koji nisu bili kod divljači). Vodič i sudije moraju
se udaljiti i posmatrati ponašanje psa. Ne dodeljuje se nikakva ocena, ali neosporno
oštećivanje divljači dovodi do isključenja iz ispita.
2.4. Donošenje lake divljači
Ovaj ispit treba provoditi na otvorenom terenu za pernatu i dlakavu divljač ili u staroj
šumi za dlakavu divljač. Treba obaviti rad na stazi pernate i dlakave divljači.
Dužine iznose:
Staza pernate divljači: oko 150 metara
Staza dlakave divljači: oko 200 metara
Pas treba planski izraditi stazu te svom vodiču radosno doneti primerak divljači koji
se nalazi na njenom kraju.
Psi koji oštećuju ili zakopavaju mrtvu divljač, isključuju se iz daljnjeg ispitivanja.
Stazu za svakog psa treba da položi jedan od sudija neposredno pre ispitivanja i one
moraju biti po mogućnosti jednako zahtevne.
Razmak između pojedinih staza treba biti najmanje 100 metara. Pas ne sme
posmatrati polaganje staze. Po naredbi sudije vodič treba postaviti psa na
obeleženom nastrelu. Pritom je vodiču dozvoljeno da oko 20 metara sa psom na
povodniku izrađuje stazu. Za ocenjivanje rada treba uzeti u obzir sledeće:
prihvatanje, donošenje i predavanje divljači svom vodiču.
Za rad na stazi treba ocenjivati radosno, samostalno i plansko izrađivanje traga i
korektno, glatko vraćanje. Vodiču je dozvoljeno doneti sa sobom prikladnu odraslu
divljač za stazu. Primerak te vrste divljači (kunić, jarebica, divlji golub, fazan, patka)
povlači se uz oblikovanje dva pravougla zavoja, po mogućnosti uz vetar odpozadi, a
na kraju se položi primerak iste vrste divljači. Posle polaganja divljači, polagač staze
treba se udaljiti u pravcu produžetka staze te se sakriti tako da ga pas ne može
videti. Onde treba otkriveno postaviti drugi primerak divljači. Povodnik za povlačenje
divljači treba ukloniti kako ne bi sprečavao psa u donošenju drugog primerka divljači.
Vodič ima pravo izbora koji primerak divljači će biti položen na kraju staze. Prema
želji vodiča, staza može biti načinjena i sa samo jednim primerkom spomenute vrste
divljači. Polagač staze sme napustiti skrovište tek na znak sudije koji se nalazi na
mestu nastrela.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 18
Pas može biti postavljen na stazu do tri puta. Svako novo postavljanje snižava
ocenu. Za odličan rezultat u donošenju potrebno je: brzo prihvatanje divljači,
radosno, glatko donošenje uz korektan zahvat i propisno predavanje. Pas koji pri
prvom nalaženju divljač ne donese samostalno ne može položiti ispit. To vredi za
svaki rad aportiranja, takođe za izborne discipline. U svakoj od dve discipline u
donošenju pas mora postići najmanje ocenu 1.
2.5. Traženje i donošenje izgubljene pernate divljači (izborna disciplina)
U tu svrhu jedan od sudija postavlja primerak pernate divljači. Na terenu mora da
bude rastinje toliko visoko da pas može pronaći izloženi primerak divljači koristeći se
nosom i da ga može videti tek na maloj udaljenosti. Teren treba da bude širok
najmanje 80 m. Sudija koji postavlja divljač mora ići terenom s vetrom u leđa i da
posle izlaganja udalji istim putem kako pas ne bi pronašao divljač koristeći ljudski
trag. Ove pripreme pas ne sme videti.
Tek pošto sudija koji je postavio divljač ponovo dođe do sudijske komisije, vodiču se
otprilike naznači pravac u kojem se nalazi divljač na udaljenosti od 40-50 m.
Vodič tada treba da odveže psa radi traženja izgubljene divljači. Pas mora divljač da
traži samostalno.Vodič može da hoda iza psa i da ga bodri.
Pas treba da traži ispred vodiča i svojim kontrolisanim hodom i upotrebom
nosa jasno da pokaže da želi da pronađe divljač.
Ocenjivanje ove discipline računa se prema tome kako se pas postavio prema radu.
Sudije mogu prekinuti rad ako steknu utisak da pas ne zadovoljava zahtevima.
2.6. Odlaganje
Svakog psa treba pojedinačno ispitati u šumi, na čistini i suženju. Vodiču se prepušta
izbor želi li da pas bude pušten slobodan ili na povodniku. Vodič se treba prikradajući
udaljiti iz vidokruga psa na 30-40 m i po naredbi sudije ispaliti dva pucnja sačmom s
vremenskim razmakom od 10 sekundi. Pas se do povratka vodiča ne sme udaljiti sa
svojeg mesta.
2.6.1. Slobodno odlaganje
Vodič treba odložiti svoga psa slobodnim ili slobodnim uz neki predmet, što znači da
pas ne sme ostati na povodniku. Povodnik treba odvezati i on može da bude položen
pokraj psa, ali ne na psu. Pokraj psa mogu ležati ranac, kaput ili šešir. Pre nego što
vodič ispali hitac može psa jedanput korigovati, a da to ne dovodi do smanjenja
ocene. Glasne naredbe povlače za sobom smanjenje ocene.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas mora da ostane da leži ili sedi sve dok sudija ne da znak. Pritom se mora
ponašati mirno.
Ocena 3:
Kao kod ocene 4, ali pas ustaje na sve četiri noge. Ostaje da stoji na svome mestu i
miran je.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 19
Ocena 2:
Pas ustaje i udaljava se maksimalno 5 metara, ali ostaje tamo do povratka vodiča i
miran je.
Ocena 1:
Pas ustaje i polagano sledi svoga vodiča. Ponovo legne ili sedne čim ga je opazio i
ostaje miran.
Ocena 0:
Pas laje ili se ponaša svojevoljno.
2.6.2. Odlaganje na povodniku
Pas mora da bude privezan na dugom povodniku za drvo.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas se mora ponašati kao da leži slobodan. Ako digne glavu, to se ne smatra
greškom. Sme da sedne, ali mora ostati na svome mestu i da bude i miran.
Ocena 3:
Pas ustaje i miran je.
Ocena 2:
Pas želi da napravi korak, ali ostaje sasvim miran kad primeti da ne može da ode.
Ocena 1:
Pas potegne jednom povodnik, ali se zatim vraća na svoje mesto kad primeti da je
privezan.
Ocena 0:
Pas poteže povodnik ili je glasan.
2.7. Vodljivost na povodniku
Ona se ispituje prilikom prolaženja kroz gustu mladu šumu. Privezan pas ne sme
pritom ni na koji način da ometa vodiča, a naročito mora na pravilnoj strani da
zaobilazi stabla. Ako se vodič zaustavi, pas treba samostalno da sedne.
2.8. Slobodno hodanje uz nogu (izborna disciplina)
Slobodno hodanje uz nogu ispituje se na šumskom putu ili lovačkom putu kroz livadu
tako da neprivezan pas bez glasnih naredbi sledi vodiča tik iza njega ili uz nogu.
Vodič mora preći razdaljinu od najmanje 50 m menjajući tempo i putem se zaustaviti
najmanje dvaput, pri čemu pas treba odmah da sedne.
2.9. Ponašanje na odmaralištu – stajalištu
Prilikom ispitivanja ponašanja na odmaralištu vodiči se za vreme gonjenja postave s
privezanim psima poput strelaca uz parcelu dok druge osobe prolaze parcelom
stvarajući pritom buku uobičajenu u lovačkoj praksi. Jedan od sudija mora barem
dvaput ispaliti hitac.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 20
Pas se treba pri ovom ispitu da se ponaša mirno, ne sme da laje, potezati povodnik
ili bez naredbe da se odmakne od vodiča.
2.10. Opšta poslušnost i sklonost prema radu
Psi se ne ispituju posebno u poslušnosti. Dobrovoljna poslušnost vidljiva je tokom
ispita i to kod svih ispitnih disciplina kada pas radosno i pažljivo radi uz vodiča te se
voljno pokorava svakom jednokratnom vodičevom poviku koji je čuo i razumeo.
Posebno se vrednuje mirno i stručno, lovački propisno vođenje psa. Sklonost prema
radu izražava se radosnim, samostalnim i pravilnim izvršavanjem traženih zadataka.
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 2:17 pm

nastavak:
2.11. Rad na vodi
2.11.1. Opšti deo
Sprovođenje lova na vodenu divljač, lovački propisnog i u skladu sa Zakonom o
zaštiti životinja pretpostavlja korišćenje odgovarajućeg psa shodno Zakonu o lovu.
Svrha rada na vodi je pripremanje lovačkog psa za njegove kasnije zadatke u
lovačkoj praksi, pre svega za traženje bolesne ili uginule vodene divljači koja je pala
u vodu. Polaganjem ispita dokazuju se rezultati i dokumentuju u svrhu gajenja.
2.11.2. Opšte odredbe
1. Prilikom ispitivanja rada lovnih terijera za ispuštenom patkom, obavezujuća su
načela navedena u nastavku. Pritom se treba pridržavati važećih propisa Zakona o
lovu i Zakona o zaštiti životinja.
2. Njih se treba tačno pridržavati i prilikom dresure na vodi, pri čemu treba
osigurati da jedan pas ne bude uvežbavan na više od tri patke.
3. Načelni i grubi prekršaji ovih odredbi povlače za sobom trenutno
isključenje iz daljnje dresure ili ispitivanja od strane odgovorne osobe. Nezavisno od
toga moguće je kazneno gonjenje i preduzimanje internih disciplinskih mera
Kinološkog saveza Republike Srbije.
2.11.3. Vodene površine
Ispitna vodena površina mora se prostirati na najmanje 0,25 ha, da bude široka
mestimice 6 m, s takvom dubinom vode da je pas može savladati samo plivajući i
raslinjem koje se prostire na oko 500 m2 da patka može u potpunosti iskoristiti
mogućnost bega.
2.11.4. Odgovorna osoba
1. Kinološka udruženja određuju za svaki ispit odgovornu osobu koja kao vođadelegat
za sprovođenje ispita na vodi pazi na tačno poštovanje svih odredbi
navedenih u nastavku.
2. Pored odgovorne osobe navedene u tački 1. za poštovanje ovih propisa
odgovoran je i organizator ispita.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 21
2.11.5. Patke
1. Za rad na vodi smeju se koristiti se samo potpuno odrasle patke, čija je
sposobnost bega na kraće vreme ograničena prema metodi profesora Miillera
(papirni prsluk preko pojedinih letnjih pera jednog krila).
2. Patke moraju već tokom gajenja i/ili držanja biti naviknute na vodu i rastinje, tj.
da mogu plivati, roniti i provlačiti se kroz rastinje. Patke moraju imati priliku da
namaste svoje perje sve do kratkog vremena pre ispita.
3. Ukoliko nije moguće držati patke barem neko vreme radi njihovog
prilagođavanja, mogu se neposredno pre ispita doneti na ispitnu vodenu površinu.
Onde će boraviti da do početka ispita ne bi pretrpele nikakve ozlede.
4. Vreme ispitivanja na jednoj patki ne sme biti duže od 15 minuta. Gonjenje
patke na vid nepoželjno je i treba ga što brže završiti.
5. Ako pas eventualno donese živu patku, treba je odmah propisno lovački
usmrtiti.
6. Mrtve patke treba držati odvojeno od živih.
7. Prostor za patke treba smestiti tako da ga pas za vreme rada ne može
pronaći.
2.11.6. Ležanje na jajima
Rad na vodi sa živom patkom može se uvežbavati i ispitivati samo van perioda
njenog ležanja na jajima i vođenja mladih.
2.11.7. Preduslov za ispitivanje na vodi
Ispit s patkom sme biti sproveden nakon što je pas dokazao mirnoću na pucanj i
pokazao sigurno traženje i donošenje izgubljene mrtve patke.
2.11.8. Psi
1. Učestvovati mogu samo psi čiji vlasnici su članovi KSRS-a. Izuzeci su
dozvoljeni samo zbog posebnih lovačkih i urođenih razloga. Njih treba obrazložiti.
2. Psi koji zakažu pri donošenju izgubljene mrtve divljači ili prilikom ovog ispita
pokažu strah od pucnja, ne smeju biti dalje ispitivani.
3. Prilikom svakog ispita mora stajati na raspolaganju ispitan, u lovu iskusan pas
koji će se u slučaju potrebe koristiti za naknadno traženje.
4. U načelu se za svakog psa može upotrebiti samo jedna patka. Upotreba
dodatne patke dozvoljena je samo ako pas nije mogao da bude ispitan na prvo
upotrebljenoj patki (npr. prevremeno odletanje patke).
5. Psi koji su jednom položili ispit u disciplini „šunjkanje u trsci/rastinju s patkom"
(najmanje ocena 2) ne smeju biti ponovo ispitivani u toj disciplini. To ne vredi za
dalje ispitivanje u okviru selekcije za gajenje ili za međunarodni ispit.
6. Ako pas nije položio dopušten je još jedan naknadni ispit.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 22
2.11.9. Poseban deo
Kod radnog ispita ispituju se sledeće discipline prema ovom redosledu:
- šunjanje u trsci/rastinju bez patke
- mirnoća na pucanj (sme se u slučaju potrebe ispitivati na prvom mestu)
- traženje izgubljene divljači u vodama bogatima rastinjem
- šunjanje u trsci/rastinju s patkom
- donošenje iz duboke vode
Delegat ispita mora se kratko pre ispita uveriti da li osobine vodene površine
odgovaraju zahtevima.
2.11.10. Šunjanje u trsci/rastinju bezpatke
Pas treba na jednokratnu naredbu vodica i bez ikakvog daljeg poticanja (kamen itd.)
prihvatiti vodu i tamo samostalno šunjati po rastinju.
Pri šunjanju bez patke u vodama bogatim rastinjem pas treba da pokaže volju za
nalaženjem kao i spremnost za rad u vodi i treba temeljno da pretraži parcelu koja
mu je dodeljena. Vodič sme podupirati psa znakovima i povicima. Trajno uticanje na
psa dovodi do sniženja ocene. Rad šunjanja treba da traje najviše 10 minuta. Dođe li
pas tokom svoga rada do žive patke pa tako nastane situacija prikladna za
ispitivanje, to treba u svakom slučaju oceniti. Ocena s nekog pređašnjeg ispita tada
se ne preuzima
2.11.11. Ocenjivanje
Ocena 4:
Radosno prihvatanje vode na jednokratnu naredbu i istrajno, dovoljno prostrano
šunjanje u trsci/rastinju. Blago upravljanje pri radu znakovima ili povicima vodiča.
Ocena 3:
Sustavno pretraživanje površine s trskom/rastinjem uz usmeravanje i izraženo
uticanje vodiča. Dozvoljeno je dva ili tri puta psa postaviti iznova.
Ocena 2:
Temeljno pretraživanje površine s trskom/rastinjem uz vrlo izraženo uticanje od
strane vodiča, npr. bacanje kamena ili pucanje nakon višekratnog izlaženja iz vode.
Ocena 1:
Kad pas uopšte ne pokazuje interes, ulazi u vodu i tamo pliva.
2.11.12. Mirnoća na pucanj
1. Odstreljenu patku treba baciti što je moguće dalje u otvorenu vodu tako da to
pas može videti, pa se od psa traži da je donese. Pas koji u roku od 1 minute nakon
prvog postavljanja ne prihvati vodu, ne sme dalje da bude ispitivan.
2. Dok pas pliva prema patki, ispali se hitac sačmom na vodu u smeru patke.
Pas mora doneti patku samostalno, tj. bez naredbe vodiča.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 23
3. Ako pas posle pucnja napusti vodu te je odmah ponovo ne prihvati na
jednokratnu naredbu vodiča ili ako ne donese pronađenu patku, ne sme više da
bude ispitivan na vodi.
2.11.13. Traženje izgubljene divljači u vodama bogatima rastinjem
1. Traženje izgubljene divljači u vodama bogatima rastinjem provodi se
neposredno posle ispitivanja mirnoće na pucanj. Traje najviše 10 minuta.
2. U tu svrhu treba baciti u rastinje sveže odstreljenu patku, ali tako da pas ne
može videti niti bacanje niti samu patku s obale. Patku treba tako smestiti (otok,
suprotna obala, površina s trskom) da pas mora krenuti u rastinje preko slobodne
vodene površine.
3. Vodiču se približno naznači pravac gde se nalazi patka i to s mesta koje je
udaljeno od patke najmanje 30 m. Pas mora samostalno da traži patku, mora je naći
i doneti vodiču.
4. Vodič sme podupirati i usmeravati psa, no trajno uticanje ih pucanj, odnosno
višekratno bacanje kamena dovodi do sniženja ocene.
5. Pas koji u ovoj disciplini ne dobije najmanje ocenu "dobar/ocena 2" ne sme
dalje da bude ispitivan na živoj patki. Pas koji kod prvog nalaženja ne donese
samostalno patku ne može položiti ispit.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas radosno prihvata vodu, samostalno i ciljano pretražuje rastinje, nalazi patku u
primerenom vremenu, donosi je radosno i korektno predaje vodiču.
Ocena 3:
Pas prihvata vodu, traži uz blago podupiranje od strane vodiča, nalazi patku u
primerenom vremenu, donosi je i korektno predaje vodiču.
Ocena 2:
Psu je potrebna izražena pomoć kako bi našao patku koju potom donosi.
Ocena 1:
Pas s oklevanjem ulazi u vodu, patku ne nalazi.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu ili ne donosi nađenu patku.
2.11.14. Šunjanje u trsci/rastinju s patkom
Patka se postavlja u rastinju, a meta se ne obeležava. Te pripremne radnje pas ne
sme videti.
Posle postavljanja patke, sudije odvedu vodiča do neke tačke koja je od mesta na
kojem je postavljena patka udaljena toliko koliko iznosi domet pucnja sačmom i
naznače mu pravac gde se nalazi patka. Zatim vodič naredi psu da traži patku.
Pas treba samostalno da traži patku i da je nađe. Vodič ga sme pri radu usmeravati i
podupirati, ali trajno uticanje dovodi do sniženja ocene.
Čim pas podigne patku iz rastinja te je sledi na vid, patku treba ustreliti vodič ili
određena osoba koja je za to zadužena, ali tako da ne ugrozi sigurnost psa.
Ustreljenu patku pas mora samostalno doneti, tj. bez naredbe vodiča.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 24
Sudije trebaju okončati rad psa čim su stvorili konačan sud o njegovom radu.To vredi
i za slučaj da patka nije ustreljena pred psom. Pas koji ne donese samostalno patku
kad je prvi put nađe ne sme biti dalje ispitivan.
U tom slučaju smatra se da nije položena ni odgovarajuća disciplina „traženje
izgubljene divljači u vodama bogatima rastinjem" odnosno „šunjanje s patkom u
vodama bogatima rastinjem".
Patka koju je pas ugledao smatra se nađenom.
Ako pas pri radu slučajno naiđe na drugu patku, i taj rad treba oceniti.
Sudije mogu okončati rad psa ako su stekli utisak da pas ne udovoljava zahtevima.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Sigurno traženje i nalaženje upotrebljene patke. Pas može biti usmeravan ako je
patka zaronila te su sudije to naredili.
Ocena 3:
Ne baš sigurno traženje i nalaženje upotrebljene patke. Pas može biti usmeravan i
znakovima i bacanjem kamena, a po naredbi sudije i pucnjem.
Ocena 2:
Pas mora pokazati interes za traženjem patke.
Ocena 1:
Pas mora barem pokazati sklonost da je u stanju, ako mu se kasnije pruži dodatna
dresura, da pokaže zadovoljavajući rad.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu.
Pri „šunjanju sa i bez patke" ocena 4h treba da se dodeli samo u izuzetnim
slučajevima kad je pas pokazao izvanredno dobar rad.
2.11.15. Donošenje iz duboke vode
1. Izvođenje donošenja kao dresurom uvežbane discipline, tj. prihvatanje
divljači, donošenje (zahvat) i način predaje ocenjuju se kao „donošenje iz duboke
vode".
2. Kod donošenja ocene za „donošenje iz duboke vode" treba uzeti u obzir sve
aktivnosti psa u donošenju prilikom rada u vodi.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas treba patku propisno doneti vodiču, sesti i korektno mu je predati.
Ocena 3:
Pas prvo ispušta donesenu patku na obali kako bi se stresao ili je nije predao
korektno.
Ocena 2:
Pas višekratno ispušta patku i donosi je tek pod snažnim pritiskom.
Ocena 1:
Pas ima poteškoće prilikom donošenja patke do obale.
Ocena 0:
Pas ne donosi patku nakon što je prvi put našao.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 25
Psi koji oštećuju patku treba da budu isključeni iz ispita. Trzanje, čerupanje i prejak
zagriz dovode do sniženja ocene.
Za sve aktivnosti u donošenju vredi:
Ako pas isprva neprikladno zahvati patku (za glavu, krilo ili rep), ali na kopnu popravi
zahvat bez naredbe i bez stresanja, pa je zatim donese i korektno preda, psu se ne
smije sniziti ocena.
2.11.16. Karakter (Vidi 2.9. IUO)
2.11.17. Puni radni ispit - bodovna tabela s nagradnim razredima
PUNI RADNI ISPIT
faktor max.
bodovi
ocena
I. N.R. II.N.R. III.N.R
1. Isterivanje 8 32 32 24 20
2. Upornost 3 12 9 9 6
3. Lajanje 3 12 9 9 6
4. Pretraživanje 4 16 12 12 8
5. Izvlačenje iz rova
- slobodno 4 16 12 8 0
- s povodnikom 1 4 - 3 0
Maksimalni broj bodova 88
Poterban broj bodova 1.-5. 80 61 48
6. Nos 6 24 18 12 12
7. Šunjanje 5 20 15 10 5
8. Sledoglasnost (IUO) 4 16 12 8 -
9. Vidoglasnost (IUO) 1 4 - 4 2
10. Rad na krvnom tragu
Rad na povodniku 600m noćni trag 6 24 18 12 6
Rad na povodniku 400m noćni trag 5 20 15 10 5
Rad na povodniku 400m normalan trag 4 16 12 8 4
- oblajivač mrtve divljači (IZ) 1 4 - - -
- pokazivač mrtve divljači (IZ) 1 4 - - -
11. Donošenje lake divljači
- dlakava divljač 3 12 6 3 3
15* 9* 9*
- pernata divljač 3 12 6 3 3
- staza dlakave divljači 1 4 3 2 1
- staza pernate divljači 1 4 3 2 1
- traženje izgubljene divljači (IZ) 2 8 - - -
12. Odloživost
- slobodan kraj predmeta 3 12 9 6 -
- privezan 1 4 4 3 -
13. Vodljivost na povodniku 1 4 3 2 1
14. Slobodno hodanje uz nogu (IZ) 2 8 - - -
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 26
15. Ponašanje na stajalištu 3 12 9 6 3
16. Opšta poslušnost i volja za rad 4 16 12 8 4
17. Rad na vodi
- šunjanje bez patke 3 12 6 3 3
- šunjanje s patkom 3 12 6 3 3
30* 24* 18*
- donošenje iz duboke vode 3 12 6 3 3
- traženje izgubljene divljači 3 12 6 6 6
Maksimalan broj bodova 6.-17.
bez izbornih disciplina 208
s izbornim disciplinama 228
Potreban broj bodova 6.-17. 170 145 120
Potreban broj bodova 1.-17. 255 215 185
IZ = izborna disciplina
Kod izbornih disciplina, osim kod aportiranja, za polaganje ne mora biti postignut nikakav
rezultat.
* Potreban najmanji broj bodova u označenim disciplinama.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 27
C) ISPITNI PRAVILNIK MEĐUNARODNOG SAVEZA/
SVETSKOG SAVEZA ZA NEMAČKE LOVNE TERIJERE -
RAD POSLE PUCNJA S DODELOM CACIT-a
Od strane FCI-a priznat kao Međunarodni pravilnik Europokala "Rad posle pucnja s
dodelom CACIT-a" za nemačke lovne terijere
1. SVRHA ISPITA
Vođenje dobro obučenih i ispitanih lovnih radnih pasa preduslov je za propisnu
lovačku praksu. Bitna svrha ovog ispitnog pravilnika je utvrđivanje lovačke
podobnosti nemačkog lovnog terijera za korišćenje u lovačkoj praksi u zemljama
članicama Međunarodnog saveza za nemačke lovne terijere.
2. UČESTVOVANJE NA ISPITU
Učestvovati mogu nemački lovni terijeri s rodovnikom priznatim od FCI-a. Minimalna
starost iznosi 15 meseci. Vlasnici i vodiči moraju biti iz neke od zemalja članica
Međunarodnog saveza za nemačke lovne terijere.
3. RASPISIVANJE ISPITA
Raspisivanje ispita u svim zemljama članicama Međunarodnog saveza za nemačke
lovne terijere treba da osigura organizator ispita. To treba da bude obavljeno
pravovremeno. Prilikom raspisivanja treba biti obuhvaćeno:
• mesto i datum ispita
• adresa delegata ispita
• rok prijave
• visina prijavnine u dotičnoj valuti
• naznaka o pravnim odredbama vrste oružja
• naznaka da li će vodstvo ispita za vučenje upotrebiti divljač za stazu ili
ulovljenu divljač (odredbe o karantinu)
• naznaka da li će krvni tragovi biti polagani prskanjem ili nanošenjem
• naznaka o "polaganju divljači na kraju traga", obratite pažnju na opasku posle
tabele s bodovima
• naznaka o predviđenoj vrsti terena u disciplini staza kunića
4. RUKOVODSTVO ISPITA
Rukovodstvo ispita postavlja zemlja članica Međunarodnog saveza za nemačke
lovne terijere koja organizuje ispit.
- Delegat ispita mora biti sudija. On ne sme obavljati sudijsku funkciju niti voditi psa
na ispitu kojem je delegat.
- Delegat ispita je odgovoran za pripremu, sprovođenje i održavanje ispita.
- Njegova dužnost je raspoređivanje sudija i vodiča pasa u pojedine skupine.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 28
- Mora paziti na poštivanje važećih pravnih odredbi koje se odnose na oružje i lov,
pri čemu naročito treba biti utvrđeno ko sme ispaljivati pucnjeve.
5. ANGAŽOVANJE SUDIJA
Za svaku ispitnu grupu treba angažovati tri međunarodne sudije za nemačke lovne
terijere. Po grupi je poželjno angažovanje jednog gostujućeg sudije iz drugih
nacionalnih saveza. Gostujući sudija, međutim, ne može biti sudijski delegat za
dotičnu ispitnu grupu. Nije dozvoljeno da sudija ocenjuje svog vlastitog psa ili psa
kojeg je on dresirao ili gajio. Isto važi i za potomke 1. generacije od psa kojeg je on
gajio. Ovo ograničenje važi i za pse koji su u posedu članova njegove porodice ili su
ih oni gajili.
6. PRIGOVORI
Pravo prigovora ima samo vodič psa koji učestvuje na ispitu.
- Pravo prigovora se ograničava na pogreške organizatora, delegat ispita, sudija i
pomoćnika u pripremi i sprovođenju ispita.
- Pritužbe protiv slobode procene sudija ne mogu biti predmetom prigovora, osim
ako nije riječ o zlouporabi slobode procene.
- Rok za predaju prigovora završava 30 minuta posle podele nagrada. Uz prigovor
treba deponovati iznos u visini prijave, koji se ne vraća ako se prigovor pokaže kao
neosnovan.
- O prigovoru odlučuje arbitražna komisija koju u slučaju potrebe saziva delegat
ispita.
- Arbitražna komisija bira iz svojih redova predsedavajućeg, sasluša sve
uključene, donosi odluku i sastavlja zapisnik. Donesena odluka je konačna.
7. REDOSLED
Redosled za rad na krvnom tragu određuje se žrebom. Za sve ostale discipline
sudije određuju redosled prema stanju na terenu i svojem nahođenju. Ko prilikom
prozivanja nije prisutan, gubi pravo na dalje učestvovanje na ispitu.
8. DISCIPLINE
Vodljivost na povodniku - prikradanje - odlaganje i pucanje
Ove discipline ispituju se kod svakog psa jedna za drugom tako da pas i vodič
prolaze terenom.
9. VODLJIVOST NA POVODNIKU
Vodljivost na povodniku ispituje se tako da pas i vodič koračaju kroz gustu mlađu
šumu. Pas privezan na povodniku ne sme pritom ni na koji način vodiča ometati i
mora sam zaobilaziti stabla s prave strane. Ruka vodiča ne sme se za vreme rada
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 29
nalaziti na povodniku. Glasne naredbe i intenzivno delovanje vodiča na psa dovode
do sniženja ocene.
10. PRIKRADANJE
a) s povodnikom
b) bez povodnika
Ova disciplina ispituje se na otvorenom prostoru, npr. na stazi, na čistini u blizini
gustiša. Vodič treba pre početka ispitivanja dati na znanje želi li da se pas prikrada
slobodan ili na povodniku. Vodič se treba prikradati duž razdaljine od 100 m. Mora
se zaustaviti najmanje tri puta, pri čemu pas na tihu naredbu ili vizualni signal treba
da sedne ili legne. Kod daljeg prikradanja pas mora da sledi vodiča slobodno uz
nogu ili na labavo ovešenom povodniku. Jače uticanje vodiča na psa dovodi do
sniženja ocene.
11. ODLAGANJE I PUCANJE
a) slobodan ili slobodan kraj predmeta
b) privezan na povodniku
Vodič odlaže psa tihom naredbom ili vizualnim znakom te se udaljava u pratnji
jednog od sudija izvan vidokruga psa.
Nakon 2 minuta čekanja ispali se prvi pucanj.
Nakon sledeća dva minuta obavi se ispaljivanje drugog pucnja.
Vodič mora čekati još 2 minuta i zatim doći po psa. Pas se mora ponašati mirno i
ostati na svome mestu.
Posle ispaljivanja prvog pucnja vodič može jedanput korigovati psa bez sniženja
ocene. Glasne naredbe, naprotiv, povlače za sobom sniženje ocene.
Ako se pas pre pucanja udalji, ispitivanje se završava i dodeljuje se ocena "0". Pas
koji ne položi ovu ispitnu disciplinu, može dobiti najviše III.N.R. U tom slučaju kod
„izvlačenja lisice iz rova" mora dobiti najmanje dovoljnu ocenu (ocenu 2 kod
slobodnog izvlačenja, odnosno ocenu 3 kod izvlačenja s povodnikom).
a) Smernice za ocenjivanje discipline „slobodno odlaganje"
Ocena 4:
Do kraja ispitivanja pas se mora ponašati mirno i ostati da leži ili da sedi na svom
mestu.
Ocena 3:
Pas se mora ponašati mimo, ali uspravlja se i ostaje na svom mestu.
Ocena 2:
Pas ustaje i udaljava se najviše 10 m, ali ostaje tamo do povratka vodiča. Pritom se
mora ponašati mimo.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 30
Ocena 1:
Pas ustaje i sledi polagano vodiča pa ponovo legne ili sedne čim ga ugleda. Pritom
se mora ponašati uglavnom mirno.
Ocena 0:
Pas se udaljio pre nego što je ispaljen pucanj ili je posle pucanja stalno laje ili se
ponaša svojevoljno.
b) Odlaganje na povodniku
Pas mora na dugom povodniku biti privezan za drvo.
Ocena 4:
Kao i kod ispitivanja bez povodnika.
Ocena 3:
Kao i kod ispitivanja bez povodnika.
Ocena 2:
Pas želi da napravi korak, ali ostaje na svom mestu kad primeti da ne može da ode i
pritom se ponaša mirno.
Ocena 1:
Pas trza povodnik, ali se posle toga odmah vraća na svoje mesto kad primeti da je
privezan. Treba da se ponaša uglavnom mirno.
Ocena 0:
Pas nateže povodnik ili je stalno glasan.
12. RAD NA KRVNOM TRAGU
12.1. Rad na povodniku na tragu odstajalom preko noći
Rad na krvnom tragu ispituje se na najmanje 600 m dugom tragu odstajalom preko
noći u šumi. U slučaju poteškoća na terenu, mesto mete može biti pomaknuto do
100 m izvan šume.
Trag mora odstajati 12 do 18 sati. Mesto nastrela obeležava se krvlju i grančicama.
Na kraju umetnog traga smeće divljači treba otvoreno odložiti primerak papkaste
divljači. Molimo da obratite pažnju na primedbu ispod tabele s bodovima.
Svi tragovi se nanose pomoću specijalne obuće za polaganje tragova ili se tragovi
krvi na tlu formiraju pomoću štapa za polaganje tragova. Sami tragovi polažu se
nanošenjem ili prskanjem 1/4 litre krvi divljači.
Za sve tragove koristi se krv iste vrste divljači.
Tragove mora polagati jedan od sudija.
Umetni krvni trag, koji prvih 50 m mora biti ravan, treba sadržavati 2 ležišta ranjene
divljači i 2 pravougla zavoja, pri čemu treba paziti da zavoji ne budu uz ležište
ranjene divljači.
Tragovi moraju biti udaljeni od susednih tragova najmanje 150 m.
Pas mora doći do divljači čistim radom na povodniku.
Tokom rada vodič sme pokupiti psa, ponovo ga postaviti na trag ili korigovati.
Vodič sme biti opozvan od sudije dva puta kako bi ponovo započeo rad.
Opozivanje snižava ocenu.
Kod utvrđivanja ocene treba uzeti u obzir sigurnost na tragu, sposobnost
koncentracije, želju za nalaženjem, način rada i saradnju između psa i vodiča.
Pas koji dođe do divljači dobija najmanje ocenu 1.
Maksimalno vreme rada ne treba trajati duže od jednog sata.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 31
Kod nezadovoljavajućeg rada sudije mogu prevremeno prekinuti ispitivanje.
12.2. Ponašanje kraj divljači
Posle uspešnog rada na povodniku psa treba odložiti kraj divljači. Vodič i sudije
trebaju se udaljiti i posmatrati ponašanje psa. Ocene se ne dodeljuju. Samo
neosporno oštećivanje divljači dovodi do isključenja iz daljeg ispitivanja.
13. DONOŠENJE KUNIĆA
Ovu ispitnu disciplinu treba sprovoditi na otvorenom terenu. Ispituje se donošenje
kunića na 200 m dugoj stazi, koja mora sadržati dva zavoja.
Stazu treba položiti jedan od sudija. Na kraju se polaže kunić i to na otvorenom.
Polagač staze treba se udaljiti u pravcu nastavka staze i tako sakriti da pas ne može
da ga vidi. Tamo mora odložiti vučenog drugog kunića te ga skinuti s povodnika za
polaganje staze. Ako pas želi da donese vučenog kunića, to mu ne sme braniti.
Polagač staze sme da napusti skrovište tek kad bude pozvan.
Staze se moraju polagati s međusobnim razmakom od najmanje 150 m.
Prilikom postavljanja na stazu vodiču je dozvoljeno da najviše 20 m radi sa psom na
povodniku.
Pas sme biti postavljen na stazu do tri puta. Višekratno postavljanje snižava ocenu.
Pas koji kod prvog nalaženja ne donese divljač ne može položiti ispit. Psi koji
oštećuju divljač ili je zakopaju isključuju se iz ispita.
Kriterijumi za ocenjivanje su: volja za radom, prihvatanje staze, donošenje i korektno
predavanje divljači.
14. DONOŠENJE PERNATE DIVLJAČI
Ovu ispitnu disciplinu treba sprovoditi na otvorenom terenu. Ispituje se donošenje
primerka pernate divljači (jarebica, fazan, golub, patka, liska) na 150 m dugoj stazi,
koja mora sadržati dva zavoja.
Stazu treba položiti jedan od sudija. Na kraju se polaže pernata divljač i to na
otvorenom. Polagač staze treba se udaljiti u pravcu nastavka staze i tako sakriti da
ga pas ne može videti. Tamo mora odložiti vučeni primerak pernate divljači i skinuti
ga s povodnika za polaganje staze. Ako pas želi doneti vučeni primerak pernate
divljači, to mu ne sme braniti.
Polagač staze sme napustiti skrovište tek kad bude pozvan.
Staze se moraju polagati s međusobnim razmakom od najmanje 150 m.
Prilikom postavljanja na stazu vodiču je dozvoljeno da najviše 20 m radi sa psom na
povodniku.
Pas sme biti postavljen na stazu do tri puta. Dodatno postavljanje snižava ocenu.
Pas koji kod prvog nalaženja ne donese divljač ne može da položi ispit.
Psi koji oštećuju divljač ili je zakopaju trebaju biti isključeni iz ispita.
Kriterijumi za ocenjivanje su: volja za radom, prihvatanje staze, donošenje i korektno
predavanje divljači.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 32
15. SLOBODNO TRAŽENJE IZGUBLJENE PERNATE DIVLJAČI
Primerak pernate divljači (jarebica, fazan, golub, patka, liska) baci se na udaljenosti
od 30 m na odabranu parcelu (polje repe ili krompira, travnjak ili neobrađeno polje
ili sličan teren).
Pas ne sme gledati bacanje. Vodič mora odvezati psa, po mogućnosti u smeru vetra,
i potstreknuti na traženje.
Psom se sme upravljati sa stajališta.
Višestruko ili vrlo izraženo uticanje na psa dovodi do sniženja ocene.
Pas mora nađenu divljač doneti vodiču i korektno je predati.
Pas koji kod prvog nalaženja ne donese divljač ne može položiti ispit.
Svakom psu treba ponuditi još nepretražen teren.
Psi koji oštećuju divljač ili je zakopaju trebaju biti isključeni iz ispita.
16. SLOBODNO TRAŽENJE IZGUBLJENE DIVLJAČI U DUBOKOJ VODI
OBRASLOJ TRSKOM
Patku, što je moguće dalje baciti u duboku vodu obraslu trskom i pritom se ispali
hitac. Pas mora zaplivati, a pritom se ispaljuje pucanj.
Pas može posmatrati bacanje patke, ali ne sme videti patku kako leži na vodi.
Pas treba na jednokratnu naredbu da traži patku, nađe je, donese je najkraćim
putem, sedne i korektno je preda.
Popravljanje zagriza ili stresanje bez odlaganja patke ne predstavljaju grešku.
Pas koji kod prvog nalaženja ne donese patku ne može položiti ispit.
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas nalazi patku, donosi je najkraćim putem, seda i korektno je predaje.
Ocena 3:
Pas prvo odlaže patku na obali kako bi se stresao ili je ne predaje korektno.
Ocena 2:
Pas mora biti potstreknut na traženje višekratnim naredbama. Pas odlaže patku više
puta ili je donosi tek pod snažnim pritiskom. Pas gnječi patku zubima.
Ocena 1:
Pas ima znatne poteškoće da pronađe patku ili da je donese na obalu.
Ocena 0:
Pas kod prvog nalaženja ne donosi patku.
Psi koji oštećuju patku isključuju se iz ispita.
17. IZVLAČENJE LISICE IZ ROVA
a) slobodno
b) s povodnikom
Ova disciplina ispituje se na cevi za izvlačenje dužine najmanje 6 metra i unutarnje
širine 18x20cm.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 33
Odraslu lisicu treba provući kroz cev i tako odložiti da leži glavom prema psu.
Eventualno upotrebljen kanap treba pre početka rada psa odvezati. Vodič se mora
pre početka ispitivanja odlučiti hoće li raditi slobodno ili s povodnikom.
Ukupno vreme rada iznosi najviše 10 minuta.
Vodič sme tako dugo bodriti svoga psa dok lisica ne bude u njegovom posedu. Pas
koji ne izvuče divljač može dobiti najviše III. N.R, ali kod discipline „odlaganje i
pucanje" mora ostvariti barem dovoljan rezultat (ocenu 2 kod slobodnog odlaganja ili
ocenu 3 kod odlaganja s povodnikom).
Ocenjivanje:
Ocena 4:
Dobija je pas koji u zadanom vremenu tako daleko izvuče lisicu da joj je vidljiva
barem glava na ulazu u cev. Jednokratno napuštanje rova ne dovodi do sniženja
ocene.
Ocena 3:
Za nju je potrebno pokazati isti rad kao i za ocenu 4, ali s tim da je pas dva do tri
puta napustio rov ili je vodič morao celom rukom posegnuti u rov kako bi mogao
izvući lisicu.
Ocena 2:
Ako pas ne izvuče lisicu potpuno, ali je povuče najmanje 4-5 m pa su potrebna
pomoćna sredstva kako bi se lisica izvukla iz cevi, ili ako pas napusti cev više od tri
puta.
Ocena 1:
Vrlo skroman rezultat u izvlačenju, pri čemu rov mora biti otvoren jer napor
nadmašuje snagu psa te bez otvaranja ne bi mogao izaći. Nakon toga pas se
ponovno postavlja, ali ovoga puta mora raditi najmanje kao što se traži za ocenu 2.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 34
18. RAD POSLE PUCNJA S DODELOM CACIT-A - BODOVNA TABELA S
NAGRADNIM RAZREDIMA
RAD POSLE PUCNJA S DODELOM CACIT-A
Disciplina Faktor Max.broj
bodova
I.N.R. II.N.R. III.N.R.
Vodljivost na povodniku 2 8 6 4 2
Prikradanje
a) bez povodnika 2 8 6 4 2
b) s povodnikom 1 4 4 3 2
Odlaganje i pucanje
a) slobodno 4 16 12 8 4*
b) na povodniku 1 4 4 3 1*
Rad na krvnom tragu 6 24 18 12 6
Donošenje kunića 4 16 12 8 4
Donošenje pernate divljači 4 16 12 8 4
Traženje izgubljene pernate divljači 4 16 12 8 4
Traženje izgubljene pernate divljači u
dubokoj vodi obrasloj trskom 4 16 12 8 4
Izvlačenje iz rova
a) slobodno 4 16 12 8 4**
b) s povodnikom 1 4 4 3 1**
Maksimalni broj bodova 136
Potreban broj bodova 110 75 50
*Pas koji ne položi ovu ispitnu disciplinu može dobiti III. N.R. ako kod discipline „izvlačenje lisice
iz rova" ostvari barem dovoljan rezultat (ocena 2 kod slobodnog izvlačenja, odnosno ocena 3
kod izvlačenja s povodnikom).
**Pas koji ne izvuče divljač iz rova može dobiti III. N.R. ako kod discipline „odlaganje i pucanje"
pokaže barem dovoljan rezultat (ocena 2 kod slobodnog odlaganja, odnosno ocena 3 kod
odlaganja s povodnikom).
Primedba:
Na poslednjoj Generalnoj skupštini Međunarodnog saveza za nemačke lovne terijere
4. marta 2006. u Grosshartpenningu kod Holzkirchena delegati zemalja članica
usvojili su odluku da kod rada na krvnom tragu (rad na povodniku na tragu
odstajalom preko noći) na kraju umetnog traga srneće divljači ne treba obavezno
izložiti celi primerak papkaste divljači. U izuzetnim slučajevima (npr. higijenski propisi
o mesu divljači nekih zemalja) može se na kraju traga izložiti koža papkaste divljači s
glavom i nogama one vrste papkaste divljači čija krv je korišćena za polaganje
umetnog traga. Ako se tako postupi, na isti način moraju biti tretirani svi tragovi na
istom ispitu. Prilikom raspisivanja „ispita posle pucnja s dodelom CAClT-a" mora biti
navedeno šta će biti izloženo na kraju umetnog krvnog traga.
Pravilnik za ocenjivanje pasa jamara (lovnih terijera) Strana 35
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 8:18 pm

Eiko vom Herrenwald
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 9:09 pm


falk vom herrenwald


flora i fredi vom herrenwald
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od kamičanin taj Čet Sep 17, 2009 10:01 pm


rina baltia


khan von der zeilerklinge
avatar
kamičanin
Novi član
Novi član

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od filip89kzs taj Pet Sep 18, 2009 1:32 am

Kakvi su,najjaci. Mali ali.. Veliko srce imaju. Ja sam imao jednog,bio je lud ko struja Very Happy
avatar
filip89kzs
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 348
Lokacija : Beograd,Karaburma

http://www.filipbgd89.ourpitbulls.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Sre Sep 23, 2009 12:41 am

Ja imam jednog pet mjeseci star


ovdje je sa dva mjeseca
avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Pon Nov 30, 2009 10:20 pm

avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od b&i taj Pon Nov 30, 2009 11:54 pm

Joj kod mene ima u ulici ovaj pas,prije je bio pusten pa sam se i igrala s njim kad izvedem svoju,znaciii lud pas,energican,i bas mozes dosta da radis sa njim....odusevila sam se Very Happy Very Happy
avatar
b&i
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 329
Lokacija : Banja Luka,RS

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Uto Dec 01, 2009 8:17 pm

nikada ne staje, uvjek je u pokretu...
nisam lovac ali ih obozavam, uvjek je samnom, prodavnica, ulica ,poligon uvjek je tu gdje sam i ja...pun energije, skace ko da je na federima....
avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od b&i taj Uto Dec 01, 2009 8:48 pm

E bas tako ko na federima, time su me i odisevili najvise Smile Very Happy Very Happy
avatar
b&i
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 329
Lokacija : Banja Luka,RS

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od wolfie taj Sre Dec 02, 2009 10:18 am

svuda su u svakoj sekundi, neverovatno energicni Very Happy ne kazu za dzabe da je to mali pas lavljeg srca Very Happy
pravi mali zvrkovi
avatar
wolfie
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 285
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Sre Dec 02, 2009 6:55 pm

da kazu "pas od 8 kg a srce samo 7kg"...
negdje sam procitao Very Happy Very Happy
avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od wolfie taj Čet Dec 03, 2009 9:22 am

odlicno receno Very Happy
ma obozavam te male zvrkove, jednom prilikom sam naletela na jednog takvog u setnji - mali mi je skocio do glave koliko je blesav i posle toga se izvrnuo na ledja da se ceska JakoSmesno1
avatar
wolfie
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 285
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Ned Dec 06, 2009 11:42 pm

ovaj se moj bas i ne mazi puno, ali trci i skace za rojicu....
avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Ned Dec 20, 2009 10:21 pm

evo i nas malo u snijeguavatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Ned Dec 20, 2009 10:24 pm

jos malo

avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Sre Feb 17, 2010 10:18 pm


avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od giogidj taj Čet Jun 03, 2010 10:24 pm

avatar
giogidj
Primećen član
Primećen član

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Re: nemački lovni terijer

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu