Beagle

Ići dole

Beagle

Počalji od Dusan taj Pet Sep 18, 2009 9:02 pm

Za bigla se pretpostavlja da je jedan od pasa gonica, koji je potekao od prvobitnih gonica. Njihova popularizacija je krenula za vreme vladavine Kralja Henrija VII , a narocito za vreme vladavine njegove kcerke Elizabete I. Nastao je ukrstanjem starog engleskog gonica sa harijerom. Da bi ovo moglo biti tacno potvrdjuje i njegov izgled koji dosta podseca na harijera, samo sto je nesto manji i kracih nogu. Prvi put se njegovo ime bigl srece 1475.g., Tada su na lovackim zabavama psi noseni u korpama koje su bile zakacene na sedlima konja.

Za vreme vladavine Henrija VII i Elizabete I , bili su popularni dzepni biglovi , koji su bili jako mali, do 22 cm visine u grebenu, tj.skoro duplo nizi nego sada.Smeliji tvrde da je bigl potekao od gonica koji se spominju u zapisima iz Grcke 400 godina P.H. i iz Engleske u drugom veku. Za Rimljane se takodje zna da su u Englesku doneli svoje male pse sa kojima su lovili zeceve i tamo i ukrstali sa domacim vrstama gonica. Talbot gonici su doneseni u Englesku 1066 iz Francuske i za njih se smatra da su pretci Southern Hound, Beagle i Foxhound.U 14.veku biglovi su postojali u Engleskoj, Italiji, Grckoj, i Francuskoj. Rec "beagle" ima dva moguca porekla. Jedna od mogucnosti je keltska rec "beag" , sto znaci mali, i druga mogucnost je rec francuska rec "begle", koja oznacava malu vrednost.

Do 17. veka je glavni pas za lov na zeceve je bio North Country Beagle, koji je bio mnogo brzi od Southern Hound, medjutim tada postaje jako popularan lov na lisice i biglovi su bili sve manje u upotreni, a njih su zamenio Foxhound . Svi ljubitelji biglova mogu da budu zahvalni farmerima iz Engleske, Irske i Velsa, koji su za razliku od vlastele i dalje lovili sa coporima biglova; na odrzanju ove rase do danasnjih dana.


Sredinom 19.veka svestenik Phillip Honeywood osniva odgajivacnicu u Eseksu, iz koje je potekao danasnji izgled bigla. Svestenik se trudio da razvije tragacke sposobnosti ovog psa, dok je dalji rad na ovoj rasi pasa , pripao Thomas Johnson, koji se zalozio da pored lovackih sposobnosti koje ovaj pas poseduje, bude isto tako lep.

1876. bigl pocinje da naseljava i Severnu Ameriku, gde je sigurno jedan od najzastupljenijih rasa pasa

Bigl je i dalje jedan od najpopularnijih pasa tragaca u svetu, zbog svoje energije , volje , lepe gradje i izgleda. koristen je za lov , kao ljubimac i u novije vrme, kao tragac za narkoticima, i pronalazac nedozvoljene hrane na aerodromima sirom sveta. Nazalost zbog svog vesele naravi , cesto su predmet medicinskih eksperimenata
avatar
Dusan
Novi član
Novi član

Broj poruka : 23

Nazad na vrh Ići dole

Re: Beagle

Počalji od Dusan taj Pet Sep 18, 2009 9:03 pm

STANDARD

OPŠTI IZGLED snažan, kompaktno gradjen, mišicav, ne deluje grubo.

KARAKTER bez znakova plašljivosti ili agresivnosti. Veseo pas, čija je narav okrenuta ka lovu, pre svega zeca, čiji trag prati. Odvažan, živahan, sa ustrajnošću i dolaženjem do cilja. Bistar inteligentan i uravnotežene naravi .

GLAVA je srednje dužine, snažna, bez grubosti, kod ženki malo nežnija. Nabori na čelu ne sme biti.. Lobanja je blago zaobljena, srednje široka sa slabo izraženom potiljnom kosti. Teme je jasno izraženo i deli glavu na dva jednaka dela. Udaljenost od vrha nosa do temena jednako je udaljenosti od temena do potiljne kosti. Nos je crne boje, a kod svetlijih pasa dozvoljeno je odstupanje u pigmentu.

OČI su tamno smeđe ili boje lešnika, prilično velike i smeštene relativno daleko jedno od drugog.

UŠI su duge, sa zaobljenim vrhovima, kada se povuku napred, dopiru skoro do vrha nosa, nisko su postavljene i tanke. Prednjim deo mora da prijanja uz obraz.

USTA Zubalo je pravilno, kompletno i makazasto, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka sedaju na one iz donje vilice.VRAT je blago zaobljen, dovoljne dužine da omogući psu da normalno njuši trag, sa spuštenim nosom. I sa malo podgušnjaka.

RAMENA su dobro unazad postavljena i nikada nisu preopterećena. Prednje noge su ravne i vertikalne, dobro postavljene ispod prsa. Vrlo je bitno da laktovi budu čvrsti, nisu okrenuti ni napolje ni unutra, a visina lakta je otprilike jednaka polovini visine grebena.

TELO leđna linija je ravna i horizontalna. Grudni koš se spušta do ispod laktova. Prepone su kratke i snažne i nikada nisu previše uzdignute. Butina je mišićava, koleno dobro uzglobljeno, a skočni zglob čvrst i nisko postavljen.

NOGE Prednje noge: Plećka dobro unazad postavljena, ne preopterećena. Prednje noge, ravne i vertikalne, postavljene dobro ispod psa. Dobra masa sa okruglim kostima koje se do šape ne smeju stanjivati. Kratko šaplje. Čvrsti laktovi, niti unutra, niti napolje postavljeni (kao kod baseta), visina lakta približno je jednaka polovini visine grebena. Zadnje noge: Mišićava butina. Koleno dobro uglovano. Čvrst i nizak skočni zglob. Međusobno paralelne.
Šape: Čvrste, dobro zatvorene, dobro uzglobljene sa snažnim jastučićima.
Nokti kratki.

REP je srednje dužine, snažan, veselo nošen, ali ne sme biti savijen iznad leđa ili okrenut prema napred iz korena.Debeo pri korenu, zašiljen pri vrhu. Sa puno dlake, posebno sa donje strane.

KRETANJE leđa moraju ostati ravna, bez uvijanja. korak je slobodan i dalek,ili galopirajuc bez visokog podizanja nogu. Zadnje noge daju snažan potisak. Noge u kretanju moraju ostati ravne i paralelne bez tendencije širenja i približavanja.

DLAKA je kratka, gusta i otporna na vremenske uslove.

BOJA dozvoljavaju se sve priznate boje pasa goniča,osim jetreno smeđe boje. Vrh repa mora biti beo
.
VISINA u grebenu je:min=33 cm, a max=40cm(16 inch), u Americi do 15 inch.

TEŽINA od 13-18 kg.

GREŠKE svako odsupanje od gore napisanog.

N.B. mužjaci moraju da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštnena u skrotum.
avatar
Dusan
Novi član
Novi član

Broj poruka : 23

Nazad na vrh Ići dole

Re: Beagle

Počalji od Dusan taj Pet Sep 18, 2009 9:26 pm


avatar
Dusan
Novi član
Novi član

Broj poruka : 23

Nazad na vrh Ići dole

Re: Beagle

Počalji od Sofronije taj Uto Sep 22, 2009 10:21 pm

Zanimljiva rasa Juri ....kakav im je temperament?
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Beagle

Počalji od Dusan taj Uto Sep 22, 2009 10:28 pm

Covek moze da im radi sta god hoce , i sa drugim psima su ok manje vise. Moj muzijak je malo kompleksas i napada sve vece muzijake i pun je oziljaka ali ne odustaje. Za njih vazi pravilo da mogu da trce dok ne padnu u nesvest i kad se probude nastavljaju da trce, i ako vam lopov udje u stan dok niste tu oni ce se bas obradovati da je dosao neko da ih mazi.
avatar
Dusan
Novi član
Novi član

Broj poruka : 23

Nazad na vrh Ići dole

Re: Beagle

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu