Zvonchica - zmija - Elaphe guttata guttata (Kukuruzni smuk)

Ići dole

Zvonchica - zmija - Elaphe guttata guttata (Kukuruzni smuk)

Počalji od roamer taj Sre Dec 29, 2010 5:47 pm

Kukuruzna zmija (Elaphe guttata guttata) je usko povezana sa Severno Američkim članovima roda Elaphe. Jako su slični po morfologiji sa Elaphe obsoleta samo što nikad neće dostići dužinu kao Elaphe obsoleta. Kukuruzna zmija dostiže prosečnu dužinu 90cm do 150cm, a neke zmije najčešće iz Okiti regije dostižu dužinu od 150 do 180cm. Sa druge strane skale, primerci iz Južne Dade,područje u Floridi retko dostiže 90cm dužine.


Kukuruzne zmije su medju zmijama koje najmanje zahtevaju kad se drže u zatočeništvu. Kao supstrat se koristi posteljina od jasike ili novinski papir. Kora ili vlažna slama takodje može da posluzi kao dobar supstrat. Poenta je da se koristi produkt koji se lako otklanja kada se zaprlja. Kukuruzne zmije takodje treba da imaju mesto gde će se sakrivati.
Voda treba da bude dostupna svo vreme, u maloj ali teškoj posudi. Kukuruzne zmije,kada su zdrave i bez stresa ne natapaju se u svojoj posudi. Kada se zmija natapa, zdravlje zmije i terarijum treba proveriti.
Kukuruzne zmije zahtevaju toplotu za kvalitetno varenje i druge fizioloske funkcije ali ovi zahtevi nisu strogi kao kod Boida ili drugih tropskih zmija. Zmije mogu biti držane na srednjoj sobnoj temperaturi (20 do 24 C) dok god ima mala površina (1/4 – 1/3 totalne površine poda terarijuma) koja nudi temperaturu od 29 do 32C ovo se može obezbediti sa podnim grejačima podešenim na LOW ili nekom trakom ili bilo kakvom komercionalno dostupnim podnim grejačem dizajniranim specijalno da se koriste za reptile.


Kukuruzne zmije generalno su srećne kada jedu miševe ceo svoj zivot. Bebe obično počinju da jedu zive miseve ali se lako mogu prebaciti na preubijene ili zamrznute otopljene miševe. Jedna dosta velika hrana (miš) treba da se služi svakih 5-7 dana,ovo će da omogući dobar rast i maximuje odgajivački potencijal.


Kukuruzna zmija je često zastupljena u herpetokulturi. Postoji mnogo dobrih razloga za to, njihove spektakularne boje, relativno mala veličina i iznenadjujuće dobar temperament, verovatno su ovu zmiju napravili jednu od najpopularnijih zmija ljubimaca na svetu, i nema naznake da će njihova popularnost opasti.
avatar
roamer

Broj poruka : 2
Lokacija : Novi Sad

https://www.facebook.com/profile.php?id=1649747102

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zvonchica - zmija - Elaphe guttata guttata (Kukuruzni smuk)

Počalji od roamer taj Sre Dec 29, 2010 6:27 pm

ovo je Zvonchica, moja zmija od 110cm Smile
uglavnom je se ljudi plase, ali ona je pitoma i vrlo mlada zmija Very Happy

avatar
roamer

Broj poruka : 2
Lokacija : Novi Sad

https://www.facebook.com/profile.php?id=1649747102

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu