Psi napadaju prolaznike....

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od katarinadimedici taj Sub Okt 17, 2009 2:16 am

CNR program - studija Roberta Smita
17.08.2009. - iz "Borbe"

Studija Roberta Smita preporučuje princip po kome se sterilisani psi vraćaju na mesto odakle su pokupljeni jer eliminisanje čopora sa određenih teritorija samo otvara taj prostor preostalim da ga preuzmu.

Istanbul ima problem uličnih pasa još iz vremena Vizantije. Retko koji putopisac iz doba Osmanskog carstva je propustio da, uz obavezno divljenje multietničkom, multikonfesionalnom i uopšte multikulturalnom karakteru tadašnjeg Konstantinopolja, pomene ulične pse.

Uprkos bliskoistočnoj izreci koja kaže da je „grad u kome psi ne laju tokom noći mrtav grad" i verovanja da su ulični psi deo pa i sreća grada, razne vlasti su tokom istorije pokušavale da reše ovaj problem.

Najpoznatija epizoda, koja je i dan-danas u svesti svakog stanovnika Istanbula, desila se 1910. godine. Mladoturci, čiji je politički uticaj i preuzimanje administracije tada bio u usponu, odlučili su da reše problem istanbulskih pasa lutalica jednom zauvek.

Svi ulični psi su pohvatani i transportovani na nenaseljeno ostrvo Sivriadu u Mramornom moru. Danima su Istanbulci slušali zavijanje i arlaukanje sirotih životinja koje su se u nedostatku vode i hrane klale između sebe. Ubrzo potom grad je pogođen zemljotresom, što objašnjava zašto je događaj ostao duboko urezan u pamćenje. Samo tri godine kasnije psi su ponovo bili vidljivi na ulicama grada, a pet godina kasnije kao da akcija nikad nije bila ni preduzeta. Do preseljenja u Istanbul godine 2000. nisam razmišljao o psima lutalicama ili, preciznije, o uličnim psima. Jednostavno, gde god da sam živeo taj problem, ako ga je i bilo, nije bio vidljiv. Ono što me je prijatno iznenadilo jeste da je većina uličnih pasa vakcinisana što je vidljivo po „minđušama" koje im se tom prilikom stavljaju.

S druge strane, vlasti su povremeno pokušavale da se nose s problemom pokretanjem kampanja trovanja. Mnogo kućnih ljubimaca je padalo kao „kolateralna šteta", a da se brojno stanje lutalica nikad nije bitno menjalo.

Činjenica da masovna trovanja nemaju uticaja na populaciju uličnih pasa delovala mi je zbunjujuće dok se, sticajem okolnosti, nisam upoznao sa Robertom Smitom i njegovom studijom o rešavanju problema uličnih pasa u Istanbulu. Naime, sreo sam pet žena koje su upravo osnivale društvo za zaštitu beskućnih životinja. Robert Smit je bio osnivač sličnog godinama aktivnog udruženja, te su ga pozvale da podeli svoja iskustva i savete. On je upravo završio studiju i pokušavao da lobira kod vlasti da krenu u dugotrajno i efikasno rešavanje problema pasa lutalica. Studija je rađena na osnovu iskustava i predloga Svetske zdravstvene organizacije koja se, logično, zbog pitanja besnila često sreće sa problemom uličnih pasa. Princip koji se preporučuje (u svim dokumentima koje spominju problem) svodi se na „vakciniši, steriliši i pusti" (vrati na mesto).

Psi prepušteni sami sebi okupljaju se u teritorijalno organizovane čopore. Eliminisanje jednog, dva, tri ili više čopora sa određenih teritorija samo otvara taj prostor preostalim da ga preuzmu, a što su bolji uslovi (više teritorije znači više hrane) psi će se brže razmnožavati.

Pomenuto iskustvo Sivriade, a ono nije jedino takvo (pa ni u Istanbulu), jasno govori o uzaludnosti pokušaja da se problem uličnih pasa reši fizičkom likvidacijom. Da ne govorimo o prostoj računici prema kojoj jedna ženka, u idealnim uslovima, tokom samo šest godina, može biti izvor populacije od 67.000 potomaka.

Princip „vakciniši, steriliši i pusti" dovodi do postepenog pada populacije bez prepuštanja teritorije drugim čoporima. Međutim, mora se sprovoditi konsekventno na celom području grada i kasnije prigradskim naseljima, kako Robert Smit kaže u svojoj studiji, „vojnom sistematičnošću - ulica po ulica". Nažalost, vidljivi rezultati tog pristupa su na dugom štapu (3-5 godina), što program ne čini privlačnim za vlasti sklonije beskorisnim ali vidljivijim akcijama eliminisanja ili sklanjanja uličnih pasa tokom predizborne kampanje i/ili kada žalbe stanovništva postanu nepodnošljive.

Ono što treba razumeti kad je reč o pristupu iz ove studije je da to nije stvar humanosti i/ili ljubavi prema životinjama nego, jednostavno, pitanje efikasnosti i dugoročnosti rešenja.

Ulični psi, a oko tog pitanja se mogu složiti i ljubitelji i mrzitelji pasa, jesu nevolja za grad i bez drastičnih incidenata poput nedavnog u Beogradu sa narodnom poslanicom Jelenom Trivan. Prestravljivanje dece i odraslih, razvlačenje đubreta i rizik koji predstavljaju u saobraćaju sasvim su dovoljni razlozi da bi se problem pokušao trajno rešiti.

Ovaj program bio bi nepotpun bez dela koji se bavi obrazovanjem (ljudske) populacije i podizanjem (ljudske) svesti kako o problemu tako i o rešavanju istog, kao i promocijom modela odgovornog vlasnika kućnih ljubimaca. U svakom slučaju, racionalni entuzijazam Roberta Smita, za razliku od emotivnog entuzijazma pomenute grupe žena, privukao je mene i suprugu da volontiramo za novoosnovano udruženje.

Skoro svaka opština u Istanbulu ima azil za zbrinjavanje uličnih pasa. Svi su prepuni i u onima koje sam video životinje izgledaju neuporedivo jadnije od onih na ulici. Osim kad treba preseći vrpcu na novoizgrđenim, azili su u stvari glavobolja svakog predsednika opštine i zapravo poslednja rupa na svirali. Tako da nije bilo čudno da je pet žena punih entuzijazma uspelo da ubedi predsednika istanbulske opštine Sarijer da im ustupi na staranje opštinski azil. Tako je naše udruženje nastalo. Opština je nastavila da plaća struju, vodu i dva fizička radnika.

U azilu kapaciteta 250 pasa (taj broj pasa je ubrzo dupliran) uvek ima šta da se radi. Moja supruga i ja smo išli uglavnom vikendom na fizikalisanje. Tada bi i dva veterinara dolazila i pro bono sterilisala pse. Obavljali su do pedeset operacija dnevno (šta sam se ja anestesteziranih pasa nanosio!).

Međutim, osnova našeg volontiranja bila je u promociji udruženja. Logo koji sam dizajnirao je štampan na majicama i kapama namenjenim prodaji. Sajt udruženja koji smo vodili supruga i ja, imao solidnu posećenost s obzirom na temu i neki kučići su usvojeni preko njega, a neki i pronađeni (kroz rubriku izgubljeni ljubimci).

Jedna od akcija koje smo pokrenuli bila je „Yüz dost yüz", mala igra reči na turskom koja znači „sto prijateljskih lica". Klasična „selebriti kampanja": fotografisali smo poznate ličnosti iz kulture i estrade u majicama udruženja i, zajedno sa njihovim porukama podrške, objavljivali te fotografije na sajtu. Udruženje je organizovalo posete školske dece azilu, a i gostovalo je po školama. No, bez obzira na sav entuzijazam i brojnost dobrovoljaca i udruženja, problem pasa lutalica će ostati dok se vlasti ne odluče da ga reše kako valja.

BOJAN BUDIMAC, BODRUM, TURSKA
avatar
katarinadimedici
Član
Član

Broj poruka : 37

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od Sofronije taj Sub Okt 17, 2009 2:58 am

Ti si nedokazana i tvoja licemerna "borba" za zastitu zivotinja ne pije vodu... Svako normalan razume, da sterilizacija ne donosi resenje u ovom slucaju, jos ako uzmeno u obzir da svi ti psi sire zaraze i da su potencijalno opasni za covekovu okolinu, svakom ce biti jasno da im nije mesto na ulici...

Uz sve to, psi su agresivni, nepredvidljivi i jednostavno nepozeljni u tom naselju... Ako nisi ukapirala (a, znam da nisi, je si toliko puna sebe da jedino sebe slusas) TRI psa su uklonjena i pitanje je sta ce biti sa ostalima...mislim da u ovom slucaju, zakon mozes da okacis na "jedno mesto" i divis mu se...

Lepo sam objasnio, da kod nas CNR program nije primenljiv, i to sto ga je neko potpisao, kod nas ne drzi vodu, niti resava problem...
Sto se mrznje prema napustenim zivotinjama tice, mislim da je manja od tvoje mrznje i tvoje homofobicnosti...
Mislim da vase bedno piskaranje niko ozbiljan ne uzima za ozbiljno...jadna ste vi drustva za zastitu zivotinja...

Opet da ti ponovim, da je moje pisanje argumentovano, a iste moze svako da vidi, cim izadje na ulicu...
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od katarinadimedici taj Čet Okt 22, 2009 5:01 am

Iako nam je Sofronije lepo objasnio da te pse treba ubiti, ja se nikako sa tim ne slažem! Da, verovatno je ubijeno do sada i 4, 5 pasa. Za to vreme ni jedan čovek nije ubijen?!? Ili su ubijeni samo oni "agresivni", i koji "prenose zaraze"?
Neko je napisao kako se u Torontu problem očas posla rešio!? Rešio se na taj način što je pas odveden u prihvatilište i ako niko nije došao po njega, nakon 7-30 dana sledi mu eutanazija!
I kod nas postoji isti metod:
Okrenete broj telefona Ovče, dođu šinteri, potrpaju ih u kola i odvoze. Možete im doturiti neki dinar da ih ne vrate baš tu, ali...Već nekoliko dana kasnije doći će novi psi, napraviće novi čopor!
Azila u Beogradu nema! Novi azil u Rakovici ima 450 mesta na 12000 beogradskih pasa ( bez okoline). Uz njega postoji samo još dva registrovana azila, koji ne primaju jer su im kapaciteti puni od otvaranja. U prvom je 350 pasa, a u drugom sličan broj...
Imate li predlog?
avatar
katarinadimedici
Član
Član

Broj poruka : 37

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od Sofronije taj Pet Okt 23, 2009 7:35 pm

Zalagati se za izgradnju azila, a ne kukati, kako je krivo "zaostalo" drustvo, ne napadati druge, koji imaju isto prava da iznesu svoje misljenje i da ne nabrajam vise...

To, sto bi NVO ubijao ljude, kao primer i poredjenje sa zivotinjama, nikom normalnom nije jasno...mislim, vec sam rekao da su vasi stavovi i krajnji ciljevi, u resavanju ove vrste problema diskutabilni... bez podrske drusva, bez kredibliteta, bez normalne i opste prihvatljive ideje...

Vecina "zastitara" pljuje po tek otvorenom azilu, u kom po svemu sudeci, bi zeleli da se pitaju za sve, da primaju i isteruju zaposlene, da vredjaju po vec utvrdjenim sablonima.... Sta onda da se ocekuje, opet cu reci, jadne zivotinj koje "zastitari" brane - TUGA!!!!

Sto se poredjenja tice, mislim da su kod nas "zastitari" veci katolic od pape, tako se ono kaze...Ako se na zapadu primenjuje to resenje (konkretno mislim na Toronto), sto mi izmisljamo rupu na saksiji...
Cinjenica je da je svet resio problem tako, sto su pobili sve, pa su poceli da brinu o dobrobiti zivotinja... Mi ne moramo da budemo poput njih, vec da se krajnje iskreno svi zaloze za izgradnju azila, i na taj nacin se resi problem pasa lutalica/napustenih....
To "zaostalo" drustvo bi podrzalo takav vid resenja problema, zbog svojeg interesa, a nqa opste zadovoljstvo svih, naj vise zivotinja...
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od icaicam taj Pet Dec 04, 2009 2:45 am

Kada govorite o azilima za pse lutalice, evo i mog skromnog misljenja o tom projektu: Mislim da bi u gore navedene sa zivotinjama trebalo u paketu poslati i neodgovorne vlasnike koji se resavaju svojih "ljubimaca" tako sto ih ostave na ulici, kao i ljude iz raznih organizacija koje se bave tom "humanom zastitom"
Tuzno i sramno!!!!!! Plač
avatar
icaicam

Broj poruka : 1

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od wolfie taj Pet Dec 04, 2009 9:37 am

koliko znam azil u rakovici je zatvoren? a nakon sterilisanja, kuje su vracali zarazene i bolesne?
avatar
wolfie
Poštovani član
Poštovani član

Broj poruka : 285
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od Sofronije taj Sre Dec 09, 2009 6:30 pm

To je velika greska, mislim da takav azil nije trebalo graditi i trositi budzetske pare. Ne valja CNR strategija, ali zastitarima i politicarima odgovara...resenje je prosto, samo ne bi moglo da se krade, kao sad, ne bi imali razlog da pljuju jedni druge, pod izgovorom da se zalazu za zastitu i dobrobit zivotinja, dok iste te jadne i napustene zivotinje truju svuda, dok ih proganjaju i ubijaju... Nije mi jasno kako vlast i drustva, "kasice/prasice", ne uklavire sebi u glavu da i oni koji ne vole zivotinje imaju prava na svoje misljenje, a sto je jos gore, i njihov se novac trosi na navodnu zastitu zivotinja...
Mora se priznati da sam zakon nema veze sa mozgom, jer je u ovoj situaciji potpuno neprimenljiv, izuzev u nekim extremnim slucajevima...
NVO brkaju pojam zastite zivotinja sa promovisanjem vegetarijanstva, i tako jos u nedogled gomilu gluposti, koje nemaju veze sa mozgom..i sve to dok gledamo bolesne i izgladnele pse po ulici.
Kod nas u kraju psi i dalje napadaju prolaznike, nicim izazvani, pa me nikako nece zacuditi da ih neko potruje...to je surova realnost, dok vlast i udruzenja gledaju da naprave jos po neku "akciju" i da zajednickim snagama strpaju jos neki dinar u dzep.

Samim tim sto su vracali te bolesne i zarazene pse, po nalogu "zastitara", doveli su do izazivanja opste opasnosti, po vlasnicke pse i jos gore po same vlasnike i njihove porodice...o tome se naravno cuti, ili se pokusava skrenuti tema u neku drugu stranu. Meni je zao, ali iskreno cu reci, vise volim svoje pse od napustenih...svako iskren ce isto reci. Da ne bude zabune, napustenih zivotinja mi je zao i ne mrzim ih, ali me malo izludjuje licemerstvo NVO...
avatar
Sofronije
Aktivni član
Aktivni član

Broj poruka : 157

Nazad na vrh Ići dole

Re: Psi napadaju prolaznike....

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu